Tack vare befolkningsdatasystemet är det många saker i Finland som sker så gott som automatiskt i medborgarnas ögon
Finlands befolkningsdatasystem är unikt i världen och har betjänat informationsförsörjningen i vårt samhälle i redan 50 år. Den första versionen av systemet blev klar och började användas i slutet av 1974. Tack vare befolkningsdatasystemet behöver personer som bor i Finland till exempel inte själva lämna sina uppgifter till flera olika myndigheter, utan de uppgifter som registrerats i systemet är automatiskt tillgängliga för flera olika aktörer. Systemet innebär även att det inte behöver ordnas någon särskild folkräkning i vårt land. Finland är ett av få länder, utöver bland annat Danmark, där man har kunnat frångå en särskild folkräkning.
I Finland har befolkningsuppgifterna koncentrerats till ett digitalt befolkningsdatasystem. Även om det i flera länder, framför allt i Europa, finns centraliserade digitala befolkningsregister är det finländska systemet bland de bästa systemen i världen, och kanske till och med allra bäst, när det gäller datainnehållets omfattning och tillförlitlighet samt ett omfattande utnyttjande av uppgifterna. Förvaltningar i många olika länder har också varit intresserade av att höra om erfarenheter och lärdomar av Finlands folkbokföring från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, som upprätthåller systemet.
Grunden för vårt digitala samhälle
Befolkningsdatasystemet utgör grunden för vårt digitala samhälle och utgör ett slags digital infrastrukturunderlag som många andra samhällsfunktioner bygger på. Till exempel elektronisk identifikation och möjligheten att uträtta ärenden för barn man har vårdnaden om grundar sig på uppgifter i befolkningsdatasystemet.
Flera olika myndigheter uppdaterar befolkningsdatasystemet, till exempel sjukhusen skickar uppgifter om födda och avlidna, kommunerna upprätthåller uppgifter om fastigheter, byggnader och lägenheter, församlingarna meddelar uppgifter om nya äktenskap och namn som getts åt barn.
Befolkningsdatasystemet gör vår vardag smidigare
Befolkningsdatasystemet är kopplar till många vardagliga händelser för medborgarna, även om det inte alltid är synligt för dem. Et barn får till exempel automatiskt en personbeteckning när sjukhuset meddelar Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om att barnet fötts och får barnets personbeteckning som svar på meddelandet. I många andra länder måste föräldrarna själva sköta dessa ärenden efter att barnets fötts. När uppgift om ett dödsfall kommer till befolkningsdatasystemet uppdateras det för flera aktörer och de anhöriga behöver inte själva meddela varje aktör om saken.
I befolkningsdatasystemet registreras också personers adressuppgifter och adressändringar, hemkommun, skilsmässor och uppgifter om familjeförhållanden. Utifrån uppgifterna i systemet kan man automatiskt skapa ett rösträttsregister, valkretsar och fastställa varje väljares röstningslokal. Dessutom kan man till exempel automatiskt kalla en viss åldersklass till cancerscreening.
Tack vare befolkningsdatasystemet behöver personer i Finland inte själva bevara ett stort antal originalhandlingar. I många länder måste man själv förvara och ta hand om flera dokument, till exempel vigselintyg. I Finland finns information om äktenskapet i befolkningsdatasystemet och människorna behöver inga separata papper för att påvisa sitt civilstånd.
Befolkningsdatasystemet berättar vem som har rätt att sköta ett barns ärenden och uträtta ärenden för barnets räkning. Räddningsverket drar i sin tur nytta av byggnads- och fastighetsuppgifterna när det får information om vilken sorts objekt ett larm kommer om och kan förbereda sig för utryckningen enligt detta. Den som flyttar i Finland behöver inte heller separat meddela sin nya adress till varje aktör, eftersom offentliga aktörer och även flera privata aktörer uppdaterar sina egna kundregister direkt med uppgifter från befolkningsdatasystemet.
”Uppgifterna i befolkningsdatasystemet utgör grunden för hela samhällets informationsförsörjning. Systemet är en av de digitala tjänsternas viktigaste byggklossar och gör det möjligt att tillhandahålla olika digitala tjänster på ett effektivt sätt. Vårt mål är att medborgaren tillfrågas om information endast en gång och att samma information automatiskt står till olika samhällsaktörers förfogande i den omfattning som lagstiftningen tillåter”, berättar överdirektör Timo Salovaara vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Digital infrastruktur kräver underhåll
Den digitala infrastrukturen kräver skötsel och underhåll på samma sätt som till exempel vägnätet. Utan investeringar kan den inte svara på framtidens informationsförsörjningsbehov.
”Vi har ett bra befolkningsdatasystem som redan i 50 års tid har svarat på samhällets mångsidiga informationsbehov och underlättat vardagen för dem som bor i Finland. Tack vare det sker många saker så gott som automatiskt i medborgarnas ögon. Inget system förblir dock funktionsdugligt om den grundläggande infrastrukturen inte förnyas så att den motsvarar framtidens behov. De digitala tjänsterna utvecklas och befolkningsdatasystemet måste också i framtiden vara kompatibelt med dessa system. Annars förblir informationen i basregistret inte användbar för olika digitala tjänster. En kontinuerlig ökning av elektronisk ärendehantering förutsätter också en kontinuerlig satsning på de gemensamma tjänster som ligger till grund för detta, såsom befolkningsdatasystemet”, säger Salovaara.
Nyckelord
Kontakter
Timo SalovaaraÖverdirektör, Avdelningen TjänsterDigi- ja väestötietovirasto / Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Tel:0295 535 303timo.salovaara@dvv.fiBilder
Vet du vilka uppgifter om dig som finns i befolkningsdatasystemet?
Du kan kontrollera dina uppgifter i befolkningsdatasystemet genom att identifiera dig i Suomi.fi-webbtjänsten.
Efter identifieringen går du från menyn till punkten ”Egna uppgifter” och därefter till punkten ”Personuppgifter”. Då ser du de uppgifter som har sparats om dig i befolkningsdatasystemet.
Du kan också uppdatera en del av dina uppgifter via Suomi.fi.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Andra språk
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fyllde fem år – arbetet för att främja ett smidigt Finland fortsätter2.1.2025 11:23:47 EET | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fyllde den 1 januari 2025 fem år. Myndigheten som inledde sin verksamhet 2020 har främjat samhällets digitalisering, tryggat tillgången till information och erbjudit tjänster för medborgarna i olika livssituationer.
Digi- ja väestötietovirasto täytti viisi vuotta – työ sujuvan Suomen edistämiseksi jatkuu2.1.2025 11:23:47 EET | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto täytti keskiviikkona 1. tammikuuta 2025 viisi vuotta. Vuonna 2020 toimintansa aloittanut virasto on edistänyt yhteiskunnan digitalisaatiota, turvannut tietojen saatavuutta ja tarjonnut palveluja kansalaisten eri elämäntilanteisiin.
Private guardians and attorneys now have better access to e-services2.12.2024 08:36:36 EET | Press release
Private guardians and attorneys can now manage the financial matters of their clients and granters in the e-services of the Finnish Tax Administration, Traficom and other authorities without separate authorisation. The reforms concerns about 20,000 attorneys and 15,000 private guardians.
Det blir lättare för privata intressebevakare och intressebevakningsfullmäktiga att uträtta ärenden digitalt2.12.2024 08:36:19 EET | Pressmeddelande
Privata intressebevakare och intressebevakningsfullmaktstagare kan nu sköta huvudmannens och fullmaktsgivarens ekonomiska ärenden i Skatteförvaltningens, FPAs, Traficoms och andra myndigheters digitala tjänster utan separat fullmakt. Ändringen gäller cirka 20 000 intressebevakningsfullmäktiga och 15 000 privata intressebevakare.
Yksityisten edunvalvojien ja edunvalvontavaltuutettujen digiasiointi vero- ja muissa taloudellisissa asioissa helpottuu2.12.2024 08:35:51 EET | Tiedote
Yksityiset edunvalvojat ja edunvalvontavaltuutetut voivat nyt hoitaa päämiehensä ja valtuuttajansa taloudellisia sekä omaisuuteen liittyviä asioita Verohallinnon, Traficomin, Kelan ja monien muiden viranomaisten digipalveluissa ilman erillistä valtuutusta. Uudistus koskee noin 20 000 edunvalvontavaltuutettua ja 15 000 yksityistä edunvalvojaa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum