Barometri: Omistajanvaihdosten vauhdittaminen ruokkii kasvuyrittäjyyttä
Omistajanvaihdoksen tehneet yritykset ovat kasvaneet enemmän kuin muut yritykset. Kasvu ja omistajanvaihdokset liittyvät kiinteästi toisiinsa, osoittaa Omistajanvaihdosbarometri. Kasvaneet, menestyneet ja strategisen suunnittelun taitavat yritykset ovat tehneet enemmän yritysostoja kuin muut. Nämä ovat myös jatkossa muita kiinnostuneempia yritysostoista.
Kolmen vuoden välein ja nyt viidennen kerran toteutettu Valtakunnallinen omistajanvaihdosbarometri osoittaa, että yritysten jatkuvuusnäkymät ovat parantuneet verrattuna vuoden 2021 barometriin.
Entistä useampi 60 vuotta täyttänyt yrittäjä suunnittelee sukupolvenvaihdosta perheen sisällä (2024 24 prosenttia, 2021 19 %) tai yrityksen myyntiä ulkopuoliselle (47 % vs. 44 %). Vastaavasti yrityksen toiminnan lopettamista harkitsee entistä harvempi (20 % vs. 27 %).
– Omistajanvaihdokset kiihdyttävät kasvua ja uudistumista. Noin puolet omistajanvaihdoksia tehneistä yrittäjistä raportoi vähintään 10 prosentin liikevaihdon vuosikasvusta, kun muista yrittäjistä kasvusta kertoi noin kolmannes, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
– Jo pelkästään tieto jatkajan olemassaolosta heijastuu positiivisesti yrityksen kasvuhalukkuuteen. Noin puolet vastaajista, joissa jatkaja on tiedossa, raportoi kohtalaisesta tai voimakkaasta kasvutavoitteesta, Pentikäinen toteaa.
Kasvun ja omistajanvaihdosten yhteyttä korostaa myös elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari.
– Omistajanvaihdostyö vahvistaa kasvuyrittäjyyttä. Siksi omistajanvaihdokseen kohdistuvien tukien ja palveluiden tulee olla suuressa roolissa alueilla ja kunnissa. Myös kansallisessa kasvu- ja innovaatiopolitiikassa omistajanvaihdosten merkitys yritysten kasvulle tulee tunnistaa nykyistä paremmin, Jaskari sanoo.
– On tärkeä miettiä uusia rahoitusmalleja omistajanvaihdosten tukemiseksi. Julkisen ja yksityisen rahoituksen on yhdistettävä voimansa. Olisiko yksityisen pääoman, TESI:n ja Finnveran yhdistettävä voimansa ja luotava uusi konsepti oman pääoman rahoituksen ja lainarahoituksen yhdistämisestä, Jaskari kysyy.
Isoimmat yritykset halutaan säilyttää perheissä
Sukupolvenvaihdoksen todennäköisyys kasvaa suoraviivaisesti yrityskoon kasvaessa. Isommat ja menestyneet yritykset halutaan säilyttää perheissä. Näissä yrityksissä korostuu strateginen suunnittelu, hallitustyöskentely ja menestyminen.
Barometrin mukaan yritysoston tai sukupolvenvaihdoksen kautta yrittäjäksi ryhtyneiden osuus on trendinomaisesti kasvanut. Alle 60-vuotiaiden yrittäjien kiinnostus yrityksen tai liiketoiminnan myyntiin on selvästi lisääntynyt (35 % erittäin kiinnostuneita vs. 21 % 2021). Myös ulkopuolisen avun tarve tunnistetaan entistä useammin. Kolmasosa (33 %) 60 vuotta täyttäneistä vastaajista arvioi tarvitsevansa asiantuntija-apua merkittävässä määrin (vs. 26 % vuonna 2021).
– Olemme Yrittäjissä panostaneet määrätietoisesti yritysten omistajanvaihdosten tukemiseen jo vuodesta 2012. On hienoa, että pitkäjaksoinen omistajanvaihdosten edistämistyö kantaa hedelmää. Työtä on syytä jatkaa sekä valtakunnallisesti että alueellisesti. Etenkin isompien yritysten säilyminen perheissä on koko yhteiskuntamme etu. Meidän kaikkien tulee pitää huoli siitä, että näin tapahtuu nyt ja tulevaisuudessa, Jaskari sanoo.
Lue koko raportti täältä: Valtakunnallinen omistajanvaihdosbarometri 2024
Syksyllä 2024 viidettä kertaa toteutettuun omistajanvaihdosbarometriin vastasi 1 476 yritystä. Edellinen barometri toteutettiin vuonna 2021. Barometrin toteutti Seinäjoen ammattikorkeakoulu yhteistyössä valtakunnallisen Omistajanvaihdosfoorumin kanssa ja sen toteuttamista ovat rahoittaneet TT-säätiö sekä Töysän Säästöpankkisäätiö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiHarri Jaskarijohtaja
Puh:050 512 2874harri.jaskari@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Mediainfo: Tekoäly – Peikko vai peruskauraa suomalaisille pk-yrityksille?10.1.2025 12:39:43 EET | Tiedote
Maailmassa eletään teknologiamurrosta ja tekoälyn hyödyntäminen on yrityksille mahdollisuus luoda kasvua. Tervetuloa kuulemaan, millä tolalla suomalaisten pk-yritysten tekoälyosaaminen on juuri nyt? Millaiset alueelliset erot tekoälyn käytössä ovat? Entä millä aloilla tekoälyä hyödynnetään ja missä tehtävissä? Mitkä ovat yleisimmät esteet tekoälyn käytölle?
Yrittäjägallup: Yrityksistä 17 prosenttia on palkannut maahanmuuttajan – palkkaus lisännyt suvaitsevaisuutta ja kykyä palvella asiakkaita27.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Puolet 10 tai yli henkilöä työllistävistä yrityksistä on palkannut maahanmuuttajan. 5–9 henkilöä työllistävissä yrityksissä jo kolmannes on työllistänyt maahanmuuttajan, osoittaa Yrittäjägallup. ”Maahanmuuttajan palkkaaminen on kehittänyt yrityksiä. Esimerkiksi henkilökunnan asenteet ovat muuttuneet suvaitsevammiksi”, asiantuntija Sonja Antosalo Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjät: YEL-selvityksen varmistettava yrittäjien luottamus eläkkeisiin20.12.2024 11:23:03 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät on vaatinut, että hallitus aloittaa nopeasti eduskunnan ja hallitusohjelman edellyttämän selvityksen yrittäjän eläkelaista (YEL). Tänään sosiaali- ja terveysministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) on asettanut filosofian tohtori Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. – Erinomaista, että työ alkaa. Selvityksen tavoitteena on oltava sellainen eläkejärjestelmä, johon yrittäjät myös luottavat, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.
Yrittäjät: Suomalaisten huippuosaaminen luku- ja numerotaidossa ovat pk-yritysten kilpailuetu10.12.2024 13:12:36 EET | Tiedote
“Suomalaisten luku- ja numerotaidon ja ongelmanratkaisun kärkiosaaminen tukee yritystemme menestymistä ja antaa erinomaiset lähtökohdat työntekijöiden osaamisen kehittymiselle. Tämä on kilpailuetu tuottavuuden parantamiselle ja uusien teknologioiden hyödyntämiselle”, koulutuspoliittinen asiantuntija Mikko Kinnunen Suomen Yrittäjistä kommentoi PIAAC-tuloksia.
Yrittäjägallup: Pk-yritysten rahoituksen saanti vaikeutunut - ”Ongelma uhkaa räjähtää”5.12.2024 07:31:00 EET | Tiedote
Reilu viidennes pk-yrityksistä kertoo rahoituksen saannin vaikeutuneen viimeisen vuoden aikana. Erityisesti työnantajayritykset ovat törmänneet kasvaviin haasteisiin saada rahoitusta, osoittaa Yrittäjägallup. Kysely kertoo, että rahoituksen pullonkaulat hidastavat entistä useamman pk-yrityksen kasvua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme