Suomessa on maailman tarkin viiva ja se sijaitsee Nummelassa
Ydinvoimaloiden ja siltojen tarkkaan rakentamiseen tarvittavaa liki kilometrin virheetöntä etäisyysmittaa on matkustettu käyttämään Suomen Nummelaan kaukoidästä asti. Nummelan normaaliperusviiva on maailman tarkin kahden pisteen välillä maastossa mitattava etäisyys, joka tuo paikalle teollisuuden asiakkaita, tutkijoita ja maanmittauslaitosten edustajia ympäri maailmaa. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus tarkastaa viivan kerran pari vuosikymmenessä mittauksilla, jonka kenttätyöt on juuri saatu päätökseen.

Nummelassa sijaitsee 864 metriä pitkä viiva, jonka etäisyys päästä päähän on tarkin maailmassa. Se tiedetään alle millimetrin kymmenesosan tarkkuudella. Alun perin Nummelan normaaliperusviivan avulla saatiin mittakaavan perusta Suomen kartoille. Nykyisin viivaa käytetään maailman tarkimpien elektronisten etäisyysmittareiden tarkistamiseen. Se tuo Nummelaan asiakkaita ympäri maailmaa tarkistamaan laitteitaan. Tällaista tarkkuutta tarvitaan esimerkiksi patojen, siltojen ja ydinvoimaloiden rakentamiseen sekä uusien tarkimpien etäisyyden mittauslaitteiden kehitystyössä.
Normaaliperusviivan etäisyyden tarkistaminen on tutkijoiden kielellä nimeltään interferenssimittaus. Sen kenttätöitä tehtiin viime syksynä aina kun sää sen salli.
- Kyseessä on osaamisen ja sääolojen puolesta vaativa projekti. Mittaus tehdään Väisälän interferenssikomparaattorilla, joka mittaa pituutta peilien välillä heijastuvien valonsäteiden avulla. Tästä syystä mittaus vaatii oikeanlaiset sääolosuhteet. Syksyllä öisin paksu pilvisyys tarjoaa parhaat olosuhteet, jolloin teimme mittauksia niin pitkään kuin oli mahdollista, kertoo tutkimuspäällikkö Jorma Jokela Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Suomalainen vientituote
Nummelassa käytettävän mittausmenetelmän kehitti akateemikko Yrjö Väisälä, joka tunnetaan maineikkaana geodeettina, tähtitieteilijänä ja fyysikkona. Nummelan soraharju valikoitui normaaliperusviivan paikaksi vakaan maaperänsä ansiosta. Vuodesta 1947 lähtien viivan pituus on vaihdellut ainoastaan 0,7 mm. Alustava mittaustulos tuoreista mittauksista on millimetrin kymmenesosan tarkkuudella sama kuin viimeksi vuonna 2013: 864122,9 millimetriä.
Suomessa kehitetty menetelmä tunnetaan kansainvälisesti, mutta mittakaavan siirto on ollut myös suosittu osaamisen vientituote. Nummelan mittakaava on viety jo noin 30 maahan, muun muassa Viroon, Liettuaan, Itävaltaan, Saksaan, Espanjaan, Kiinaan ja Etelä-Koreaan.
Lisätiedot
Jorma Jokela, tutkimuspäällikkö 029 531 4743 etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Kaduilla ajaa robottiauto, joka auttaa kaupunkeja ratkomaan tulevaisuuden ongelmia12.3.2025 08:20:44 EET | Tiedote
Autonomisten ajoneuvojen yleistyessä niiden keräämää paikkatietoa on mahdollista hyödyntää kaupungeissa monien ongelmien ratkaisemiseen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseajava auto kerää kaupunkien kaduilla ympäristöstään tarkkaa dataa esimerkiksi tien kunnosta, puuston hiilinieluista ja varautumistarpeista tulvien varalta.
Maanmittauslaitoksen maailmanluokan tutkimus toi vuonna 2024 miljoonahyödyt yhteiskunnalle20.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Satelliittipaikannuksen häirintään varautuminen, drooneilla kerättävä tieto ympäristön tilasta ja maan havainnointi satelliittien avulla. Näissä ja lukuisissa muissa ajankohtaisissa aiheissa Maanmittauslaitos tuotti uutta tieteellistä tietoa, jota käyttävät tiedeyhteisön ohella myös yritykset ja suomalainen yhteiskunta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme