Suomessa on maailman tarkin viiva ja se sijaitsee Nummelassa
Ydinvoimaloiden ja siltojen tarkkaan rakentamiseen tarvittavaa liki kilometrin virheetöntä etäisyysmittaa on matkustettu käyttämään Suomen Nummelaan kaukoidästä asti. Nummelan normaaliperusviiva on maailman tarkin kahden pisteen välillä maastossa mitattava etäisyys, joka tuo paikalle teollisuuden asiakkaita, tutkijoita ja maanmittauslaitosten edustajia ympäri maailmaa. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus tarkastaa viivan kerran pari vuosikymmenessä mittauksilla, jonka kenttätyöt on juuri saatu päätökseen.
Nummelassa sijaitsee 864 metriä pitkä viiva, jonka etäisyys päästä päähän on tarkin maailmassa. Se tiedetään alle millimetrin kymmenesosan tarkkuudella. Alun perin Nummelan normaaliperusviivan avulla saatiin mittakaavan perusta Suomen kartoille. Nykyisin viivaa käytetään maailman tarkimpien elektronisten etäisyysmittareiden tarkistamiseen. Se tuo Nummelaan asiakkaita ympäri maailmaa tarkistamaan laitteitaan. Tällaista tarkkuutta tarvitaan esimerkiksi patojen, siltojen ja ydinvoimaloiden rakentamiseen sekä uusien tarkimpien etäisyyden mittauslaitteiden kehitystyössä.
Normaaliperusviivan etäisyyden tarkistaminen on tutkijoiden kielellä nimeltään interferenssimittaus. Sen kenttätöitä tehtiin viime syksynä aina kun sää sen salli.
- Kyseessä on osaamisen ja sääolojen puolesta vaativa projekti. Mittaus tehdään Väisälän interferenssikomparaattorilla, joka mittaa pituutta peilien välillä heijastuvien valonsäteiden avulla. Tästä syystä mittaus vaatii oikeanlaiset sääolosuhteet. Syksyllä öisin paksu pilvisyys tarjoaa parhaat olosuhteet, jolloin teimme mittauksia niin pitkään kuin oli mahdollista, kertoo tutkimuspäällikkö Jorma Jokela Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Suomalainen vientituote
Nummelassa käytettävän mittausmenetelmän kehitti akateemikko Yrjö Väisälä, joka tunnetaan maineikkaana geodeettina, tähtitieteilijänä ja fyysikkona. Nummelan soraharju valikoitui normaaliperusviivan paikaksi vakaan maaperänsä ansiosta. Vuodesta 1947 lähtien viivan pituus on vaihdellut ainoastaan 0,7 mm. Alustava mittaustulos tuoreista mittauksista on millimetrin kymmenesosan tarkkuudella sama kuin viimeksi vuonna 2013: 864122,9 millimetriä.
Suomessa kehitetty menetelmä tunnetaan kansainvälisesti, mutta mittakaavan siirto on ollut myös suosittu osaamisen vientituote. Nummelan mittakaava on viety jo noin 30 maahan, muun muassa Viroon, Liettuaan, Itävaltaan, Saksaan, Espanjaan, Kiinaan ja Etelä-Koreaan.
Lisätiedot
Jorma Jokela, tutkimuspäällikkö 029 531 4743 etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos altisti paikannuslaitteensa GPS-häirinnälle Jammertest-tapahtumassa, jotta tutkijat voivat kehittää ratkaisuja häirintää vastaan17.12.2024 07:02:00 EET | Tiedote
Millaisia vaikutuksia GPS- ja GNSS-häirinnällä on Maanmittauslaitoksen toimintoihin? Tätä testattiin Norjassa järjestetyssä Jammertest-tapahtumassa, jossa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkijat saivat havainnoida GNSS-vastaanottimien eli satelliittipaikannusvastaanottimien käyttäytymistä laajamittaisen GNSS-häirinnän aikana turvallisissa puitteissa luvan kanssa. Erityistä oli, että häirintätestien kohteena oli myös FinPos-tukiasema eli samanlainen asema, joita Suomessa on lukuisia ja jotka yhdessä mahdollistavat tarkan paikannuksen. Testeissä saatiin tärkeää tietoa asemien häirintäsietoisuudesta.
Kun pulkkamäen sijainti, satelliitit tai vanhat kartat kiinnostavat, katso Maanmittauslaitoksen puuhavinkit jouluun10.12.2024 08:07:23 EET | Tiedote
Median edustajat: Olemme koonneet teille tähän joulunaikaan sopivia vinkkejä, joita voitte hyödyntää joulunajan uutisten ideoinnissa. Löydät Maanmittauslaitoksen vinkkilistalta mukavaa puuhaa pitkille joulunpyhille, kuten vinkkejä liikkumiseen luonnossa, vanhoihin karttoihin tai satelliitteihin liittyen.
Utan kontaktuppgifter till dödsboet kan det hända att du inte får fakturan på vederlaget och kallelsen till bolagsstämman3.12.2024 08:02:41 EET | Pressmeddelande
För närvarande måste den familjemedlem som ärver lägenheten meddela kontaktuppgifterna för dödsboets representant till bostadsdatasystemet som upprätthålls av Lantmäteriverket, så att fakturorna på vederlaget och kallelsen till bolagsstämman hittar fram.
Ilman kuolinpesän yhteystietoja vastikelasku ja yhtiökokouskutsu voivat jäädä saamatta3.12.2024 07:58:48 EET | Tiedote
Huoneiston perivän omaisen pitää nykyisin ilmoittaa kuolinpesän edustajan yhteystiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään, jotta vastikelaskut ja yhtiökokouskutsu löytävät perille.
Loviisassa lakkautettiin 20 tasoristeystä - tilusjärjestelyn ansiosta samalla parannettiin viljelijöiden tilannetta26.11.2024 08:21:22 EET | Tiedote
Loviisassa liikkuvien liikenneturvallisuutta parannettiin merkittävästi, kun Maanmittauslaitos ja Väylävirasto kävivät viljelijöiden kanssa läpi tilusjärjestelyksi kutsutun monivuotisen prosessin, jossa maita vaihdettiin radan yli ja ennätykselliset 20 tasoristeystä voitiin lakkauttaa tarpeettomina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme