Atena

Holokausti ei ollut suoraviivainen suunnitelma

Jaa

27. tammikuuta vietetään holokaustin uhrien muistopäivää. Silloin tulee täyteen 80 vuotta Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleirin vapauttamisesta vuonna 1945. Professori Antero Holmilan asiantunteva tietokirja kääntää historiasta esiin näkökulmia ja tapahtumaketjuja, joiden tunnistaminen on välttämätöntä myös 2020-luvulla.

Antero Holmila: Holokausti – juutalaisten joukkotuho 
Ilmestyy 16.1.2025 

Hitlerin Saksa oli vastuussa kuuden miljoonan juutalaisen surmaamisesta, mutta holokaustiin osallistuivat myös Saksan liittolaiset eri puolilla Eurooppaa. Joukkotuho oli mahdollinen, koska ihmiset olivat valmiita syrjimään, tappamaan tai ainakin sulkemaan silmänsä. Holokausti kertoo laajasti kansanmurhaan johtaneesta kehityksestä ja esittelee niin tekijät, uhrit kuin todistajat.  

Vaikka juutalaisviha oli läsnä jo Hitlerin ensimmäisissä poliittisissa kannanotoissa, tie joukkotuhoon ei ollut suoraviivainen: vielä sodan alettua Saksassa suunniteltiin juutalaisten siirtoa Madagaskarille tai Uralin taakse. Ei-toivottujen ihmisten surmaamisen Saksa aloitti eugeniikkaohjelmalla, joka perusteltiin vihaa tihkuvan retoriikan sijaan rationaalisuuteen pyrkivillä argumenteilla.  

Holokaustikäsityksiä hallitsee mielikuva keskitysleirien kaasukammioista ja teollisesta tuhoamisesta. Holmilan teos nostaa kuitenkin esiin sen, että suuri osa uhreista ammuttiin joukkohautoihin itärintaman sekasortoisissa oloissa. 

Niin Saksasta kuin muualtakin Euroopasta löytyi tavallisia ihmisiä, jotka olivat valmiita äärimmäisiin tekoihin esimerkiksi pelon, poliittisten syiden tai taloudellisen edun vuoksi. Monissa maissa holokaustin toteuttajat olivat usein auliita paikallisia. Myös Suomi luovutti Saksalle kahdeksan juutalaispakolaista – miehiä, naisia ja lapsia.  

Holokausti – juutalaisten joukkotuho ja sen pitkä varjo on päivitetty laitos Holmilan vuonna 2010 ilmestyneestä menestysteoksesta. Historian lisäksi teos avaa sitä, kuinka holokaustia on eri aikakausina tulkittu ja hyödynnetty päivänpolitiikassa. Pitkään uskottiin holokaustin oppien varmistavan, että vastaavaa ei koskaan enää voisi tapahtua. Holmila kritisoi sitä, että keskeisin opetus jää usein lausumatta: ”Ihmisen perusolemukseen kuuluu taipumus syrjintään, oman edun tavoitteluun ja väkivaltaan. Tietyissä tilanteissa ja olosuhteissa ei vaadita paljoakaan, että ne pulpahtavat pintaan.” Tämä muistutus on nykyisen poliittisen kehityksen valossa entistä ajankohtaisempi.  

Ilmestyy painettuna, e- ja äänikirjana.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye