Tapaturmien torjuntaa tehostetaan työpaikoilla – vakavimmat puutteet työvälineissä ja koneissa
Tapaturmien torjuntaan tähtäävässä työsuojeluviranomaisten hankkeessa toteutettiin vuonna 2024 valtakunnallisesti noin 840 työpaikkatarkastusta. Edelleen tänä vuonna jatkuvassa valvontahankkeessa tarkastusten tavoitteena on löytää ja korjata työpaikkojen vakavat puutteet ennen kuin ne johtavat onnettomuuksiin.
”Työpaikkatarkastuksissa merkittävimpiä puutteita ovat olleet työvälineisiin ja koneisiin liittyvät vaarat. Näihin liittyviä kehotuksia on annettu noin 250 kertaa. Yleisimmät kehotukset ovat koskeneet koneiden vaara-alueiden suojaamista, terien suojausta ja työvälineiden toimintakunnon varmistamista”, kertoo tarkastaja Emma Helenius. Lisäksi tarkastajat ovat antaneet kehotuksia muun muassa työvälineiden määräaikaistarkastuksista, putoamisvaaroista, kuormalavahyllyistä sekä kulkuteiden turvallisuudesta.
Lähes 1 900 toimintaohjetta – yleisimpinä pulmina vaarojen arviointi ja perehdytys
Kehotuksia lievempiä toimintaohjeita annettiin työpaikoille lähes 1 900. Näissä korostuvat puutteet työn vaarojen tunnistamisessa, riskien arvioinnissa ja työntekijöiden perehdyttämisessä. Myös henkilönostinten ja trukkien kuljettajaluvat, työterveyshuollon työpaikkaselvityksissä sekä kemiallisten tekijöiden hallinta ovat toistuvasti nousseet esiin. Työpaikoille on muistutettu myös ensiapu- ja pelastautumissuunnitelmien ajantasaisuudesta sekä työnantajan valvontavelvollisuudesta.
Työnantajat toimivat, mutta parannettavaa riittää
”Positiivisena huomiona voidaan todeta, että kehotuksista ei ole tarvinnut määrätä uhkasakkoja tarkastusten yhteydessä. Työnantajat ovat ryhtyneet korjaaviin toimenpiteisiin viimeistään tarkastajan kehotuksen myötä. Tavoitteena kuitenkin on, että työpaikat tunnistaisivat vaaratekijät itsenäisesti ja puuttuisivat niihin ennakoivasti”, kertoo tarkastaja Emma Helenius.
Työnantajalla on lakisääteinen vastuu huolehtia työn turvallisuudesta. Vaaratekijöiden poistaminen ei ole vain lain velvoite, vaan myös liiketoiminnallisesti järkevää. ”Toivomme, että työpaikat tarttuvat toimeen oma-aloitteisesti”, tarkastaja Helenius muistuttaa.
Työtapaturmista ilmoittaminen työsuojeluun
Tarkastuksissa on havaittu epätietoisuutta liittyen työtapaturmista ilmoittamiseen. Työnantajan velvollisuus on ilmoittaa työsuojeluviranomaiselle työtapaturmista, vaikka paikalla olisi käynyt poliisi tai ensiapuyksikkö. Ilmoittamatta jättäminen voi johtaa sakkorangaistukseen. Työnantajien tueksi tarkastuksilla on jaettu ohjeita, ja ilmoituslomake löytyy verkosta.
Työsuojeluviranomaisten Tyosuojelu.fi -verkkopalvelusta löytyvät työtapaturmiin liittyviä ohjeita ja työtapaturman ilmoituslomake.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarkastaja Emma Helenius, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
2,8 miljoner euro i utvecklingsunderstöd för motionsrådgivning5.2.2025 08:33:00 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken har beviljat 98 aktörer utvecklingsunderstöd för motionsrådgivning för 2025. Understöden hör till programmet Finland i rörelse. Syftet med programmet är att få människor i alla åldrar att röra på sig mer.
Liikuntaneuvonnan kehittämisavustuksiin myönnetty 2,8 miljoonaa euroa5.2.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet 98 taholle liikuntaneuvonnan kehittämisavustuksia vuodelle 2025. Avustukset kuuluvat Suomi liikkeelle -ohjelman piiriin. Ohjelman tavoitteena on saada kaikenikäiset liikkumaan enemmän.
Mäntymäki asfaltstation fick miljötillstånd med skärpta villkor och kan inleda verksamheten i Nurmijärvi4.2.2025 09:20:00 EET | Pressmeddelande
Gränsvärden meddelades för avgaser som leds i luften från asfaltstationen och för luktolägenheter som förekommer i bostadsområdet.
Mäntymäen asfalttiasema sai ympäristöluvan tiukennetuin ehdoin ja voi aloittaa toiminnan4.2.2025 09:20:00 EET | Tiedote
Asfalttiasemalta ilmaan johdettaville poistokaasuille ja asuinalueella esiintyville hajuhaitoille asetettiin raja-arvot.
Aluehallintovirastot valvoivat pelastuslaitosten valvontatehtävää vuonna 20244.2.2025 08:02:00 EET | Tiedote
Aluehallintovirastot tekivät vuonna 2024 teemavalvonnan pelastuslaitosten valvontatehtävästä. Eniten kehitettäviä asiakohtia havaittiin onnettomuuksien ehkäisyn riskiperusteisessa suunnittelussa, onnettomuuskehityksen seurannassa sekä valvontasuunnitelman toteutumisen arvioinnissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme