Suomen lastenkulttuuriliitto sai uuden nimen
10 vuotta sitten perustettu lastenkulttuurialan äänenkannattaja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto on saanut uuden nimen: Suomen lastenkulttuuriliitto. Nimenmuutoksen taustalla on halu entisestään vahvistaa lastenkulttuurialan näkyvyyttä ja ajaa lasten kulttuuristen oikeuksien toteutumista. Uusi nimi kuvastaa liiton tavoitetta yhdistää lastenkulttuurin toimijat entistä tiiviimmin ja luoda vahva yhteinen ääni alalle.
Vahvempaa vaikuttamistyötä suomalaiselle lastenkulttuurille
Alun perin Taikalamppu-verkostosta ponnistanut verkostomainen lastenkulttuuritoimijoiden yhteistyö on kasvanut reilun 20 vuoden aikana valtakunnalliseksi lastenkulttuurin etua ja asemaa valvovaksi liitoksi. Tavoitteena on edelleen lasten hyvinvoinnin ja kulttuuristen oikeuksien edistäminen sekä saavutettavan lastenkulttuurin kehittäminen – tehtävä, joka on tässä maailmantilanteessa entistä tärkeämpi.
Maailma ja lastenkulttuurin kenttä ovat muuttuneet liiton kymmenvuotisen historian aikana, ja yhä tärkeämmäksi painopisteeksi on tullut myös lastenkulttuuriin liittyvä poliittinen vaikuttamistyö. Saavutettavan ja laadukkaan lastenkulttuurin edistämisen edellytyksenä on koko alan toimintaedellytysten turvaaminen, ja tässä ajassa se vaati enemmän yhteistä työtä ja vaikuttamista.
“Yhteiskunnassamme tapahtuvat muutokset, jotka heikentävät perheiden ja lasten elämänlaatua, tekevät entistä tärkeämmäksi sen, että huolehdimme kaikkien lasten ja nuorten mahdollisuuksista kokea kulttuuria ja taidetta. Liiton uusi nimi heijastaa paremmin rooliamme lastenkulttuurin puolestapuhujana”, sanoo liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta.
Lapset ja lastenkulttuuri ovat toiminnan ydin
YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 31. artikla takaa lapsille oikeuden osallistua kulttuurielämään, taiteisiin ja vapaa-ajan toimintaan. Lastenkulttuuriliitto toimii tämän oikeuden puolestapuhujana Suomessa ja luo käytännön edellytyksiä sen toteutumiselle.
Uusi nimi Suomen lastenkulttuuriliitto korostaa sitä, että lapset ja lastenkulttuuri ovat toiminnan keskiössä, ja että lasten kulttuuristen oikeuksien ja mahdollisuuksien edistäminen on ensisijainen tavoite. Taide- ja kulttuurikokemusten on oltava konkreettinen osa lasten ja nuorten elämää niin harrastuksissa kuin varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa riippumatta perheen asuinpaikasta, taloudellisesta tilanteesta, kulttuurisesta taustasta, sosiaalisesta asemasta tai erityistarpeista.
Valtakunnallista vaikuttamista asiantuntijaverkostona
Nimenmuutoksen myötä liiton jäsenpohjan odotetaan laajenevan ja jäsenmäärän kasvavan, mikä leventää hartioita vaikuttamistyössä entisestään. Kasvava lastenkulttuurin verkosto tuo myös mukanaan lisää asiantuntemusta ja vaikuttavuutta toimintaan ja sitä kautta uusia mahdollisuuksia koko lastenkulttuurialan resurssien ja osaamisen kasvattamiseen. Jäsenistään muodostuva lastenkulttuurin asiantuntijaverkosto tuottaa tulevaisuudessakin lastenkulttuuripalveluita monipuolisesti, monikielisesti ja monitaiteisesti eri puolilla Suomea. Verkostoon kuuluminen tukee myös jäsenten edellytyksiä toimia vaikuttavasti lastenkulttuurikentällä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aleksi ValtatoiminnanjohtajaSuomen lastenkulttuuriliitto ry
Puh:+358 40 820 5425aleksi.valta@lastenkulttuuri.fiHanna NordströmviestintäkoordinaattoriSuomen lastenkulttuuriliitto ry
Materiaalipyynnöt
Kuvat
Linkit
Jokaisella lapsella on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin
Suomen lastenkulttuuriliitto on valtakunnallinen lastenkulttuurin keskusjärjestö, joka edistää lastenkulttuurialan toimintaa ja tunnettuutta Suomessa. Liitto tekee työtä sen puolesta, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi yhdenvertainen mahdollisuus osallistua laadukkaaseen taide- ja kulttuuritoimintaan sekä tekijänä että kokijana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lastenkulttuuriliitto ry
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme