Maailman vaikein työ – Sosiaalialan korkeakoulutetut kantavat vastuuta yhteiskunnan haasteista
Sosiaalialan korkeakoulutetut tekevät työtä, jota voidaan perustellusti kutsua maailman vaikeimmaksi työksi.
He kohtaavat päivittäin haastavia ja äkillisesti muuttuvia tilanteita, kuten lastensuojelussa ilmenevä kiireellisen huostaanoton tarve tai sosiaalipäivystykseen tuleva tieto tulipalosta, jossa perhe on menettänyt kotinsa.
Työssä yhdistyvät ihmisten hädän, niukkojen resurssien ja jopa väkivallan uhan tuomat paineet. Työn vaikutukset ulottuvat koko yhteiskuntaan, mutta samalla ala kärsii kroonisesta aliarvostuksesta.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia käynnistää Maailman vaikein työ -kampanjan 9.1.2025, jonka tarkoituksena on tehdä sosiaalialaa näkyväksi. Kampanja tulee näkymään sosiaalisessa mediassa ja Talentian muussa viestinnässä.
–Kun tarkastellaan sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen työkenttiä, voimme helposti puhua maailman vaikeimmasta työstä. Tämän viestin haluamme välittää myös muille. Kaikki tietävät, mitä lääkärit tai sairaanhoitajat tekevät. Mutta sosiaalialan korkeakoulutettujen tekemä työ on monelle edelleen tuntematonta. Maailman vaikein työ -kampanja tekee työtämme näkyväksi, kertoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.
Sosiaaliala on yhteiskunnan tukipilari
Tuntemattomuudesta huolimatta, joka viides suomalainen käyttää vuosittain sosiaalipalveluita. Sote-nettokuluista sosiaalihuollon kustannukset ovat 6,7 miljardia euroa. Vertailun vuoksi erikoissairaanhoidon menot ovat 6,9 miljardia euroa.
Sosiaalialan korkeakoulutetut työskentelevät yhteiskuntamme haavoittuvimpien parissa. Asiakkaina ovat lapsiperheet, vanhukset, vammaiset, mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa kamppailevat sekä taloudellisessa ahdingossa olevat ihmiset. Työtä tehdään myös rikosseuraamusalalla, oppilashuollossa, vanhuspalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa.
Työ vaatii laaja-alaista asiantuntemusta, osaamista käyttää julkista valtaa vastuullisesti ja valmiutta tehdä eettisesti ja juridisesti haastavia päätöksiä. Samalla työntekijöihin saattaa kohdistua väkivallan uhkaa ja jatkuvaa psyykkistä kuormitusta.
– Kiire ja raskas työtaakka leimaavat sosiaalialan ammattilaisten arkea. Työtä tehdään paikoin niukoilla resursseilla ja tämä aiheuttaa valtavaa eettistä kuormitusta, Karsio kuvailee.
Sosiaalialan korkeakoulutetut – sosiaalityöntekijät, sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat – ovat laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä. Heidän roolinsa on keskeinen yhteiskuntamme hyvinvoinnin ylläpitämisessä.
Ilman sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattitaitoa monet kriittiset tehtävät, kuten aikuissosiaalityö, vammaispalveluiden turvaaminen ja syrjäytymistä ehkäisevä työ jäisivät hoitamatta. Tämä johtaisi sosiaalisten rakenteiden heikentymiseen ja epäoikeudenmukaisuuden lisääntymiseen.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen työ on välttämätöntä, jotta yhteiskuntamme voi huolehtia sen kaikista jäsenistä tasapuolisesti ja kestävästi. Sosiaalialan korkeakoulutettujen työ säästää ihmishenkiä.
Talentia haluaa muistuttaa, että sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen työn houkuttelevuutta, resursseja ja arvostusta on lisättävä. Vain näin voimme varmistaa, että alamme ammattilaiset jaksavat maailman vaikeimmassa työssä.
Tutustu Maailman vaikein työ -kampanjaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni KarsioPuheenjohtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja
Tietoja julkaisijasta
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Talentia tyrmää lainsäädännön suojelutyöstä tarpeettomana3.1.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä suojelutyötä koskevasta lainsäädännöstä. Esitys rajoittaa vakavasti työtaisteluoikeutta, joka on perusoikeus.
Lakimuutos voimaan: sosiaalihuollon asiakasturvallisuus vaarassa pätevyysvaatimusten heikennysten vuoksi2.1.2025 07:47:00 EET | Tiedote
Sosiaalipalveluiden laatu uhkaa heiketä tänä vuonna, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentia. Tämä voi vaarantaa asiakasturvallisuuden ja asiakkaiden oikeusturvan.
Tutkimus: Yli puolet sosiaalialan työntekijöistä kokenut asiakasväkivaltaa hyvinvointialueella10.12.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Sosionomeista 60 prosenttia ja sosiaalityöntekijöistä 53 prosenttia on kokenut asiakasväkivaltaa tai sen uhkaa työssään hyvinvointialueella. Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen ja Akava Worksin tutkimuksesta, jossa selvitettiin hyvinvointialueille siirtyneiden työntekijöiden työolosuhteita ja työkykyä.
Sosiaalihuollon asiakkaan on tiedettävä, onko hänen sosiaalityöntekijänsä laillistettu27.11.2024 07:35:00 EET | Tiedote
Edit. 27.11. klo 14.50. Tehty muokkaus nimikkeisiin: Aiemmassa versiossa luki, että Talentia ehdottaa työpaikoilla käytettäväksi nimikettä laillistettu sosiaalityöntekijä. Muokatussa versiossa on otettu pois sana laillistettu sosiaalityöntekijä-sanan edestä, sillä laillistettu-sanaa ei ole välttämätöntä korostaa. Sosiaalityön tehtävänimikkeitä pitää selkiyttää, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Tämä on tärkeää sosiaalihuollon asiakkaan oikeusturvan ja asiakasturvallisuuden vuoksi.
Jenni Karsio jatkaa Talentian puheenjohtajana23.11.2024 14:55:08 EET | Tiedote
Helsingissä 23.11.-24.11.2024 kokoontuva Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian liittovaltuusto valitsi yksimielisesti liiton puheenjohtajaksi Jenni Karsion.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme