Kokkola sai vuoden 2024 KiVa-kunta -tunnustuksen
Kokkolan kaupunki sai tunnustuksen kiusaamisen vastaisen työn tuomisesta osaksi koulujen arkea. KiVa Koulu on Turun yliopistossa kehitetty kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma, jonka tavoitteina ovat kiusaamisen ehkäiseminen, tehokas puuttuminen kiusaamistilanteisiin ja jatkuva seuranta.
Kokkolassa ohjelma on jalkautettu lähes kaikkiin kouluihin. KiVa Koulu -ohjelmaa on toteutettu jo aiemmin muutamissa kouluissa, ja syksyllä 2024 solmitun kuntalisenssisopimuksen myötä sen käyttö laajeni. Kiusaamisen vastaisen ennaltaehkäisevän työn suunnittelussa ovat olleet mukana kaikki koulujen rehtorit, ja koulujen henkilökunnalle on järjestetty koulutusta muun muassa kiusaamiseen puuttumisesta.
KiVa Koulu -ohjelma haluaa kunniamaininnalla nostaa esiin, kuinka tärkeää pitkäjänteinen ja laadukkaasti suunniteltu ja toteutettu kiusaamisen vastainen työ on ja kuinka suuri merkitys sillä on jokaisen oppilaan kouluarkeen ja hyvinvointiin.
Kokkolan opetus- ja kasvatusjohtaja Ronnie Djupsund kertoo, että Kokkolassa on haluttu yhtenäistää kiusaamisen vastaista työtä eri kouluilla.
”Me Kokkolan opetuspalveluissa näemme kiusaamisen vastaisen työn tärkeäksi useammastakin syystä. Työllä edistetään turvallista oppimisympäristöä, poistetaan viihtymättömyyteen liittyviä epäkohtia ja autetaan oppilaita erittäin tärkeässä asiassa – autetaan olemaan kavereita.”, Djupsund toteaa.
”Kiusaamisen vastaiseen työhön panostaminen on meille arvovalinta, joka sopii hyvin yhteen kaupunkistrategiaan kirjatun lapsiystävällisyyden kanssa. KiVa Koulu antaa eväitä ennaltaehkäisevään työhön, mutta se tarjoaa myös oppilaille valmiuksia toimia oikein.”
KiVa Koulu -ohjelma antaa työkaluja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja kiusaamistilanteisiin puuttumiseen
- Ennaltaehkäisevästä työstä huolimatta kiusaaminen ei yleensä katoa kokonaan. Siksi koulut varautuvat myös tilanteisiin, joissa tietoon tulee oppilaan kiusatuksi joutuminen.
- KiVa Koulu -ohjelmassa kiusaamistapauksia selvittää luokanopettajan tai -valvojan tukena koulun KiVa-tiimi. Se koostuu koulussa työskentelevistä ammattilaisista. Tiimiin voi kuulua esimerkiksi opettajia, rehtori ja oppilashuollon henkilöstöä, kuten kouluterveydenhoitaja ja koulupsykologi. Yksittäisiin kiusaamistilanteisiin puuttuminen on kaikkien koulun aikuisten vastuulla. KiVa-tiimille ohjataan ne tapaukset, joissa kiusaaminen on systemaattista ja toistuvaa.
- KiVa-tiimi keskustelee sekä kiusatuksi joutuneen että kiusaajien kanssa. Keskusteluissa sovitaan asiat, joihin osapuolet sitoutuvat, sekä seurantatapaamiset luokanopettajan tai -valvojan kanssa. Seurannan tarkoitus on varmistaa, että kiusaaminen on loppunut. Jos tilanne ei ole muuttunut, koulu voi ottaa käyttöön myös muita keinoja puuttua kiusaamiseen.
Yhteyshenkilöt
Pauliina SavolainenOpetuspalveluiden kehittämiskoordinaattori
Puh:044 7809 680pauliina.savolainen@kokkola.fiRonnie DjupsundOpetus- ja kasvatusjohtaja
Puh:0408065000ronnie.djupsund@kokkola.fiTietoja julkaisijasta
Kokkola. Meillä on laajempi horisontti
Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.
Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki
Energibesparing pilottestas i småbarnspedagogikens och undervisningens lokaler i Karleby7.1.2025 10:01:50 EET | Pressmeddelande
Karleby stad inleder en energisparkampanj som ett pilotprojekt i ett daghem och i en skola. Kampanjen baserar sig på en internationell 50/50-modell som uppmuntrar lokalernas användare att aktivt delta i minskningen av energiförbrukningen.
Kokkola pilotoi energiansäästöä varhaiskasvatuksen ja opetuksen tiloissa7.1.2025 10:01:50 EET | Tiedote
Kokkolan kaupunki käynnistää energiansäästökampanjan pilottihankkeen yhdessä päiväkodissa ja yhdessä koulussa. Kampanja pohjautuu kansainväliseen 50/50-malliin, joka rohkaisee tilojen käyttäjiä osallistumaan aktiivisesti energiankulutuksen vähentämiseen.
Renoveringen av Sundets kantmurar vid torget börjar18.12.2024 09:46:49 EET | Pressmeddelande
Staden renoverar kantmurarna vid torget som är i dåligt skick. Arbetsområdet inhägnas på avsnittet mellan Torggatan och bron vid Fiskhallen redan före jul. Själva arbetet inleds efter trettondagen. Arbetet påverkar inte fordonstrafiken. Trafiken på gång- och cykellederna längs Sundet leds förbi arbetsområdet.
Suntin reunamuurien uusiminen alkaa torin kohdalla18.12.2024 09:46:49 EET | Tiedote
Kaupunki uusii Suntin huonokuntoiset reunamuurit torin kohdalla. Työmaa aidataan Torikadun ja Kalahallin viereisen kaarisillan välisellä alueella jo ennen joulua. Työ käynnistyy loppiaisen jälkeen. Työmaa ei vaikuta ajoneuvoliikenteeseen. Suntin viereisillä kevyenliikenteenväylillä kulkijat ohjataan työmaa-alueen ohi.
Hållbar konsumtion kräver åtgärder – Karleby med om att starta omställningen17.12.2024 14:28:00 EET | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral har publicerat siffror om konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp beträffande alla kommuner i Finland år 2019. Siffrorna visar att kommunerna i Finland ännu ligger långt ifrån nivån för en hållbar konsumtion. I Karleby är de konsumtionsbaserade utsläppen per invånare 9,4 tCO2e, vilket är mycket nära medeltalet i Finland. De konsumtionsbaserade utsläppen fördelas enligt följande: Hushållens konsumtion: cirka 84 % Stadens upphandling: cirka 13 % Investeringar: cirka 3 % Växthusgasutsläppen från hushållens konsumtion uppgick till cirka 7,9 tCO2e år 2019. Som jämförelse skulle utsläppsnivån i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål vara cirka 2,5 tCO2e år 2030 och endast 0,7 tCO2e år 2050. Det finns alltså mycket kvar att göra, men vi går i rätt riktning: i Karleby har utsläppen från konsumtion minskat med 9,2 procent från 2015. Staden strävar aktivt efter att minska också de konsumtionsbaserade utsläppen. Karleby deltar i Kulma-projektet som utvecklar konsumtionsbaserad
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme