HUS

Ensimmäinen sydämen johtoratatahdistin asennettu lapsipotilaalle

Jaa

HUSin Uudessa lastensairaalassa on asennettu ensimmäinen sydämen johtoratatahdistin lapsipotilaalle. Johtoratatahdistin hyödyntää sydämen tahdistuksessa sydämen omaa johtoratajärjestelmää ja sen edut ovat erityisen merkittävät lapsipotilailla, jotka joutuvat elämään vuosikymmenien ajan tahdistimen varassa.

Uusi lastensairaala
Uusi lastensairaala HUS Matti Snellman

Lapsilla yleisin syy tahdistinhoidolle on synnynnäinen eteiskammiokatkos. Näistä lapsista valtaosa tarvitsee tahdistinhoitoa pian syntymän jälkeen. Osa lasten ja nuorten eteiskammiokatkoksista liittyy vaikeaan sydänvikaan tai sydänleikkauksen yhteydessä tulevaan kirurgiseen johtoratavaurioon.  

Johtoratatahdistimen asennusten aloitus lapsipotilaille on merkittävä kehitysaskel, sillä jopa viidesosalle aiempien tahdistinjärjestelmien varassa elävistä potilaista kehittyy sydämen vajaatoiminta. Vajaatoiminta liittyy tahdistuksesta aiheutuvaan sydänlihaksen epäfysiologiseen supistumiseen. Johtoratatahdistimen avulla tämä voidaan välttää.  

Johtoratatahdistin hyödyntää sydämen tahdistuksessa sydämen omaa johtoratajärjestelmää, jolloin sydämen tahdistus muistuttaa lähes täysin terveessä sydämessä tapahtuvaa sydämen omaa sähköistä toimintaa.  

”Johtoratatahdistimen edut ovat erityisen merkittävät lapsipotilailla, jotka joutuvat elämään vuosikymmenien ajan tahdistimen varassa”, sanoo lastenkardiologi Ilkka Jaakkola Uudesta lastensairaalasta. 

Lupaavia tuloksia myös lapsipotilaille 


Hoitomuoto on mahdollinen kouluiästä alkaen, jolloin sydämen ja verisuonten koko on riittävä tahdistinjärjestelmän asentamiseksi. Jatkossa johtoratatahdistusta tarjotaan ensisijaisena hoitona kaikille pysyvää tahdistinhoitoa tarvitseville lapsille ja nuorille, jos se vain on lääketieteellisesti mahdollista.  

Aikuisilla tehdyissä tutkimuksissa johtoratatahdistimen hyödyt on viime vuosina kiistatta osoitettu. On osoitettu, että se soveltuu myös lapsipotilaille. Saadut kokemukset ja tulokset ovat olleet hyvin rohkaisevia, vaikka pitkäaikaista kokemusta ei näistä vielä olekaan saatavilla. Lapsille johtoratatahdistimia on maailmanlaajuisesti asennettu arviolta reilu 500. 

HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksessa johtoratatahdistimia on asennettu aikuispotilaille vuodesta 2019 alkaen.  

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

lastenkardiologi Ilkka Jaakkola, p. 050 427 0930, ilkka.jaakkola@hus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Nuorten naisten sepelvaltimotautikohtausten ilmaantuvuuden lasku hidastunut31.12.2024 10:33:02 EET | Tiedote

Suomessa ei ole onnistuttu vähentämään sepelvaltimotautikohtausten ilmaantuvuutta nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla. Ikääntyvillä naisilla ja miehillä kohtausten määrä väheni vuosittain 2010-luvulle saakka, mutta nyt lasku on hidastunut. Sairauteen kuolleisuutta on kuitenkin onnistuttu laskemaan. Edelleen tulee kiinnittää huomiota sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn.

Decrease in the incidence of acute myocardial ischemic syndrome in young women has slowed31.12.2024 10:33:02 EET | Press release

Finland has not succeeded in reducing the incidence of acute myocardial ischemic syndrome in young and middle-aged women. The number of cases among older women and men decreased every year until the 2010s, but this decline has now stagnated. However, there has been a reduction in the mortality rate. Attention should still be paid to the prevention of cardiovascular diseases.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye