Keski-Suomen hyvinvointialue

Itsejohtamistaidoilla kohti merkityksellisempää hoitotyötä

Jaa

Keski-Suomen hyvinvointialueella toteutettavassa tutkimushankkeessa tarkastellaan sairaanhoitajien itsejohtamistaitoja ja niiden yhteyttä työtyytyväisyyteen. Hoitotieteen yhteisprofessuuri Itä-Suomen yliopiston kanssa mahdollistaa uudet tutkimusavaukset ja tiivistää monitieteistä yhteistyötä.

Sairaanhoitajilta edellytetään itsejohtamistaitojen kehittämistä, jotta he kykenevät toimimaan monimutkaisissa palvelujärjestelmissä. Oman toiminnan itsenäiseen johtamiseen liittyy muun muassa sisäisen motivaation ja vastuun kysymyksiä. Sairaanhoitajien itsejohtamistaitoja tarkastellaan Keski-Suomen hyvinvointialueella toteutettavassa Sairaanhoitajien itsejohtamistaidoilla pitovoimaa työhön (NurSe-Le 2024–2026) -tutkimushankkeessa, jota johtaa Keski-Suomen hyvinvointialueen ja Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen yhteisprofessori Tarja Kvist.

Tutkimushankkeessa tarkastellaan sairaanhoitajien osaamista itsensä johtamiseen ja selvitetään siihen liittyviä kehittämistarpeita. Tarkoituksena on kuvata itsejohtamistaitojen nykytilaa sekä niiden yhteyttä sairaanhoitajien autonomiaan, työtyytyväisyyteen ja työssä pysymiseen.

– Sairaanhoitajien itsejohtamistaitoja on tutkittu kansainvälisesti hyvin vähän. Aiempien tutkimusten perusteella itsejohtamistaitoja omaavat sairaanhoitajat kokevat työssään merkityksellisyyttä ja työn iloa sekä sitoutuvat työnantajaansa vahvemmin, Kvist toteaa.

Syksyn aikana tutkimushankkeessa on kerätty kyselyaineisto sairaanhoitajilta. Tutkimusryhmän tekemä kirjallisuuskatsaus on parhaillaan arvioitavana kansainvälisessä tieteellisessä lehdessä, ja haastattelut hoitotyön johtajille ja sairaanhoitajille ovat käynnissä. Tutkimushanketta rahoittaa Työsuojelurahasto ja Itä-Suomen yliopisto.

Yhteisprofessuuri mahdollistaa uusien tutkimusavausten edistämisen

Itsejohtamistaitoja käsittelevän tutkimuksen lisäksi Kvist toimii varajohtajana kansallisessa Hoitosensitiiviset tunnusluvut hoitotyön laadun arvioinnin ja kehittämisen perustana (NurSeInQual) -tutkimushankkeessa sekä vastuullisena johtajana Veto- ja pitovoimaa monikulttuurisesta työyhteisöstä Pohjois-Savon hyvinvointialueelle (VETOA) -hankkeessa.

– Tutkimusryhmämme keskiössä ovat hoitotyön johtamiseen ja henkilöstöön liittyvät ajankohtaiset aiheet. Niitä ovat esimerkiksi hoitotyön johtamisen merkitys, johtajien vuorovaikutusosaamisen sekä johtajien ja hoitohenkilökunnan resilienssi. Lisäksi tutkimusta on syöpäpotilaiden hoitotyöstä eri näkökulmista, Kvist kertoo.

Hoitotieteen, hoitotyön johtaminen, professuurin lisäksi Kvist toimii Keski-Suomen hyvinvointialueella ylihoitajan sivutehtävässä, jossa hän aloitti marraskuussa 2024. Hoitotieteen professuuri on ensimmäinen laatuaan Keski-Suomessa. Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston kanssa perustetut viisi yhteisprofessuuria vahvistavat hyvinvointialueen tutkimus-, koulutus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKKI).

– Odotan innolla, millaisia uusia tutkimusavauksia yhteistyö muiden yhteisprofessorien kanssa voi tuoda mukanaan. Esimerkiksi tekoälyn hyödyntäminen hoitotyön johtamisessa avaa kiinnostavia tutkimusmahdollisuuksia, Kvist toteaa.

Sairaanhoitajien itsejohtamistaidot aiheena tieteellisen tutkimuksen aamukahveilla

Sairaanhoitajien itsejohtamistaitoja käsittelevään tutkimushankkeeseen on mahdollista tutustua tarkemmin tieteellisen tutkimuksen aamukahveilla 14. tammikuuta. Tieteellisen tutkimuksen aamukahvit ovat kaikille avoimia tietoiskuja ajankohtaisesta hyvinvointialueella tehtävästä tutkimuksesta.

Teams-linkki tammikuun aamukahveille löytyy tapahtumakalenterista:

14.1.2025 klo 9.00–9.30 Sairaanhoitajan itsejohtamistaidot -hanke, professori Tarja Kvist, Post doc -tutkija Katja Pursio ja yliopistonlehtori Anu Nurmeksela, Itä-Suomen yliopisto

Lisätietoja:

  • Tarja Kvist, professori, Itä-Suomen yliopisto, p. 040 355 2623, tarja.kvist(at)uef.fi
  • Heljä Lundgrén-Laine, johtajaylihoitaja, p. 050 350 5908, helja.lundgren-laine(at)hyvaks.fi

Terveisin 

Keski-Suomen hyvinvointialue
Viestinnän yhteyshenkilö: Taru Paavolainen, taru.paavolainen(at)hyvaks.fi, p. 040 136 5279
viestinta(at)hyvaks.fi
www.hyvaks.fi

Hyvinvointi. Terveys. Turvallisuus.

Facebook: @hyvaks, X: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue, YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue

#hyvaks #hyväarkikaikille

Linkit

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.  
  
Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea. 

Hyvinvointialue on Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 12 500 ammattilaista. Tarjoamme mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.  

Palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen hyvinvointialue

Keski-Suomen hyvinvointialuetta suosittelisi työnantajana 66 prosenttia työntekijöistä9.1.2025 16:32:05 EET | Tiedote

Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijöistä 66 prosenttia suosittelisi työnantajaa ystävilleen, mikä on yli Työterveyslaitoksen toteuttamaan kyselyyn osallistuneiden organisaatioiden keskiarvon (61 prosenttia). Hyvinvointialueen panostavat työhönsä ja kokevat työyhteisönsä yhteistyön verrattain toimivaksi. Parantamisen varaa löytyy erityisesti työstä palautumisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye