Teos-kustantamo

Emerituspiispa Wille Riekkinen haastaa uutuuskirjassaan perinteisiä uskontulkintoja – "Rakkautta kaikissa sateenkaaren väreissä"

Jaa

Wille Riekkisen teos Valo ja pimeys näkee Jumalan dynaamisena ja uutta luovana voimana. Riekkinen kritisoi fundantalismia ja peräänkuuluttaa globaalia etiikkaa, joka ylittää uskontojen rajat. Teos on arvosteluvapaa tänään 13.1.

Wille Riekkinen on Kuopion hiippakunnan entinen piispa.
Wille Riekkinen on Kuopion hiippakunnan entinen piispa. Hanna-Kaisa Hämäläinen

Emerituspiispa Wille Riekkinen ajattelee, että uskonnolliset käsitykset kaipaavat rohkeaa päivitystä.

"Elämme täysin eri maailmassa kuin vuosituhat tai kaksi sitten. Meidän on löydettävä uusia tapoja esittää uskon kysymyksiä oman aikamme ihmisille", hän sanoo.

Uutuuskirjassaan Valo ja pimeys hän ehdottaa perinteisen, teistisen Jumala-kuvan tilalle pan-en-teististä näkemystä:

"Jumala ei ole kaukaisuudessa hallitseva olento vaan läsnä kaikessa, meissäkin – kaikki lepää Jumalassa."

Perinteiseen Jumala-käsitykseen tottuneelle Riekkisen ajatukset saattavat kuulostaa radikaaleilta, mutta hänen mukaansa juuri tämä lähestymistapa vastaa nykypäivän ihmisen henkisiin tarpeisiin.

Vilkasta keskustelua herättäneessä edellisessä teoksessaan Kirjain vai henki (Teos, 2023) Riekkinen esitti, että kristinuskon täytyy joko muuttua tai kuolla. Uudessa kirjassaan hän jatkaa samojen teemojen parissa syventymällä esimerkiksi ihmisenä olemisen kysymyksiin ja korostamalla ihmiskunnan kollektiivista vastuuta maailmasta.

"Uskossa ihmisyys on etusijalla. Olemme osa luomakuntaa, josta meidän tulee huolehtia. Persoonallisen pahan ajatus on keino ulkoistaa vastuuta – tällöin ihmisessä itsessään olevaa pahuutta ja pimeyttä ei haluta tunnistaa."

Riekkinen korostaa, että tarvitsemme globaalia etiikkaa, joka ylittää uskontokuntien ja uskontojen rajat. Ylösnousemus tulee hänen mukaansa nähdä uudenlaisen elämän metaforana: 

"Ylösnousemus merkitsee ojentautumista Kristuksen tahdon mukaan tässä ja nyt. Iankaikkisuus ei ole kaukana tulevaisuudessa odottava tuomiopäivä, vaan jo läsnä tässä hetkessä."

Kirja pohjautuu Riekkisen 52 vuoden aikana kertyneisiin havaintoihin ja opetuksiin. 

"Olen saanut lukea, tutkia ja opettaa Raamattua vuosikymmenten ajan. Yksi asia on käynyt selväksi – fundamentalismi ja kirjaimellinen tulkinta eivät ole kestäviä, vaan tarvitaan metaforista tulkintaa."

Oikeassa olemisen vaatimuksen sijaan ihmiselle olisi Riekkisen mukaan hyväksi kuunnella mielekkään elämän kutsua. Tämä ajatus on ohjannut hänen kirjoitusprosessiaan. 

"Halusin kirjoittaa sen, mihin itse tällä hetkellä uskon – ilman oikeassa olemisen pakkoa."

Valo ja pimeys loppuu uuteen uskontunnustukseen, joka poikkeaa melkoisesti perinteisestä. Riekkisen versio päättyy sanoihin ”Rakkautta – kaikissa sateenkaaren väreissä. Aamen.”

Valo ja pimeys on arvosteluvapaa tänään maanantaina 13.1.

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet:
Silja Massa, silja.massa@teos.fi, +388 40 708 1323

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Lataa
Valo ja pimeys
Valo ja pimeys
Lataa

Linkit

Vuonna 2003 perustettu Teos julkaisee laadukasta suomenkielistä kirjallisuutta romaaneista tietokirjoihin ja runoista lastenkirjoihin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teos-kustantamo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye