Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana Euroopan kulttuuriperintökohteita. Tervetuloa avajaistapahtumaan 15.1. Oulun yliopistolle
Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.
Tervetuloa kuulemaan ajankohtaisista kaupunkivalaistuksen tutkimuksista Euroopassa Art of Darkness -hankkeen avajaistapahtuman Studia Generalia -osuuteen keskiviikkona 15.1.2025 klo13:30–15:30 Agora-tilaan (AT 128) Oulun yliopiston Linnanmaan kampukselle. Kaikille avoin tilaisuus on englanninkielinen, tutustu ohjelmaan.
Kolmivuotisessa Art of Darkness -hankkeessa toteutetaan viisi taiteellista pilottikokeilua kulttuuriperintökohteissa Tanskassa, Virossa, Suomessa, Ranskassa ja Italiassa.
”Suomessa taiteellinen pilottikokeilu toteutetaan Oulun Pikisaaressa, jonne suunnitellaan Art of Darkness -taidepolkua. Polku on toiminnassa vuonna 2026, Oulun ollessa Euroopan kulttuuripääkaupunki", kertoo Oulun yliopiston apulaisprofessori Henrika Pihlajaniemi.
"Osallistavasti suunnitelluissa kokeiluissa tutkitaan ja kehitetään sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviä pimeän ajan kokemuksia, joissa yhdistyvät arkkitehtoninen valaistus, valotaide ja pimeyden kulttuuriset ja esteettiset ominaisuudet”, Pihlajaniemi jatkaa.
Eri tieteenalojen ja erilaisten sidosryhmien yhteistyöllä Art of Darkness -hanke pyrkii innoittamaan uutta kulttuurisen ja ekologisen tietoisuuden aaltoa ja korostamaan pimeyden merkitystä kestävien kaupunkimaisemien luomisessa.
Tutkimusmenetelmät ovat osallistavia ja poikkitieteellisiä. Mukana on arkkitehtuurin, valaistussuunnittelun, valotaiteen, ympäristöpsykologian, kulttuuriantropologian ja insinööritieteiden näkökulmia ja menetelmiä. Prosesseihin osallistuu tutkijoiden lisäksi kaupunkilaisia, kaupunkiorganisaatioiden asiantuntijoita sekä kulttuuri- ja luovien alojen ammattilaisia.
Tavoitteena on uudistaa kaupunkivalaistuksen strategioita ja suunnittelukäytäntöjä tuomalla pimeys osaksi kulttuuriperintökohteita kunnioittavaa ja kestävästi kehittävää ympäristösuunnittelua. Hankkeen keskeinen tuotos on Art of Darkness -pilotointimalli pimeän ajan kokemusten suunnitteluun, joka on hyödynnettävissä niin Euroopassa kuin sen ulkopuolellakin.
Oulun yliopiston koordinoima hanke tuo yhteen tutkijoita, kaupunkeja ja luovien alojen ammattilaisia. Monialaiseen verkostoon kuuluvat Oulun yliopiston lisäksi Oulun kaupunki, Eindhovenin teknillinen yliopisto (Alankomaat), Bolognan yliopisto (Italia), Aalborgin yliopisto (Tanska), Tallinnan teknillinen yliopisto (Viro), Montpellierin metropolialue (Ranska), Tallinnan kaupunki (Viro), kansainvälinen kaupunkivalaistusjärjestö LUCI (Ranska) ja Suomen valotaiteen seura FLASH. Art of Darkness -hankkeen kokonaisrahoitus on 3,87 miljoonaa euroa.
Yhteyshenkilöt
Hankkeen koordinaattori, apulaisprofessori Henrika Pihlajaniemi, 040 708 9865, henrika.pihlajaniemi@oulu.fi, Oulun yliopisto, arkkitehtuurin tutkimusyksikkö
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi, Oulun yliopisto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Kahdelle 6G-professorille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi13.1.2025 06:57:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston professorit Aarno Pärssinen ja Mika Ylianttila ovat saaneet merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä ammatillinen järjestö IEEE on myöntänyt heille IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Sekä Pärssinen että Ylianttila työskentelevät Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelmassa.
Two Finnish 6G professors awarded prestigious IEEE Fellow honour13.1.2025 06:56:00 EET | Tiedote
Professors Aarno Pärssinen and Mika Ylianttila from the University of Oulu have received significant international recognition. The world's leading professional organization for advancing technology, IEEE, has awarded them the title of IEEE Fellow. It is awarded to individuals who have made particularly significant contributions to the development of technology worldwide. Both Pärssinen and Ylianttila work on the 6G Flagship program.
Oulun yliopistolle 13,3 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloimiseen – aiheina turvallisuus, terveys ja luonnon monimuotoisuus10.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2025–2030.
Laaja projekti digitaalisen terveydenhuollon kehittämiseksi9.1.2025 07:07:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto yhteistyössä johtavien korkeakoulujen, tutkimuskeskusten ja alan yritysten kanssa aloittaa Sustainable Healthcare with Digital Health Data Competence (SUSA) -hankkeen. Sen tavoitteena on kehittää digitaalista terveydenhuoltoa ja datan hyödyntämistä kestävien terveydenhuoltoratkaisujen kehittämiseksi.
Haku englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin alkaa keskiviikkona7.1.2025 06:49:00 EET | Tiedote
Kevään ensimmäinen yhteishaku Oulun yliopistoon on käynnissä 8.–22.1.2025. Haussa on mukana 23 kansainvälistä englanninkielistä tutkinto-ohjelmaa. Näistä kaksi valmistaa kandidaatin ja maisterin tutkintoon ja loput ovat kaksivuotisia maisteriohjelmia. Aloituspaikkoja on kaikkiaan 828.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme