Tekniikan akateemiset - TEK

Diplomi-insinöörin mediaanipalkka koheni 5 732 euroon – Ylin johto ansaitsi ensi kertaa yli 10 000 euroa

Jaa

Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan selvästi tavallisin syy palkankorotukselle oli tälläkin kertaa työehtosopimuksessa sovittu yleiskorotus.

Taulukko mediaanipalkkojen kehityksestä.
Diplomi-insinöörin mediaanipalkka nousi 2,4 prosenttia edellisvuodesta.

Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan vakituisessa työsuhteessa olevan diplomi-insinöörin mediaanipalkka oli 5 732 euroa ja keskiarvopalkka 6 202 euroa kuukaudessa lokakuussa 2024. Vuoden 2024 aikana valmistuneiden diplomi-insinöörien vastaavat palkkaluvut olivat 3 900 ja 4 055 euroa.

Diplomi-insinöörin mediaanipalkka nousi 2,4 prosenttia edellisvuodesta. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli lokakuussa 1,1 prosenttia, joten palkat nousivat vuoden aikana enemmän kuin kuluttajahinnat. Kirittävää kuitenkin riittää, koska kahtena edellisvuonna reaalipalkat laskivat.

Yleiskorotus tavallisin syy palkankorotukselle

Kokopäivätyössä olleista vastaajista 80 prosenttia arvioi, että palkka oli noussut edellisvuodesta. 12 prosentilla palkka oli pysynyt ennallaan ja kolmella prosentilla palkka oli laskenut.

Selvästi tavallisin syy palkankorotukselle oli yleiskorotus. 72 prosenttia palkankorotuksen saaneista vastaajista kertoi korotuksen syyksi työehtosopimukseen perustuvan, kaikille samansuuruisen yleiskorotuksen.

Henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvan palkankorotuksen eli niin sanotun meriittikorotuksen oli saanut puolestaan 22 prosenttia palkankorotuksen saaneista.

"Tänäkin vuonna näyttää siltä, että palkat nousevat pääasiassa vain sen verran kuin mitä ammattiliitto on työnantajien kanssa työehtosopimuksissa sopinut. Inflaatio jyllää joka vuosi ja hinnat nousevat. Pelkän työnantajan hyväntahtoisuuden varaan jättäytyminen tietäisi sitä, että tilanne olisi ilman työehtosopimuksia enemmistölle diplomi-insinööreistä aika paljon nykyistä ankeampi", Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki muistuttaa.

Vuonna 2024 monilla aloilla maksettiin noin 2,5 prosentin suuruiset palkankorotukset, joista osa oli yleiskorotusta ja osa työnantajan jakamaa erää. Palkankorotuksista on kuitenkin saatettu sopia paikallisesti myös toisin.

Toimiasema ja toimiala vaikuttavat palkkatasoon

Palkkatasoon vaikuttavat monet muuttujat, kuten toimiasema ja työnantajan toimiala. Toimiasema kuvaa tehtävän vaativuutta yleisellä tasolla. Palkka on keskimäärin sitä korkeampi, mitä vaativammassa tehtävässä työskentelee.

Toimialoittain tarkasteltuna suurin mediaanipalkka oli rahoitus- ja vakuutusaloilla, kaupan alalla ja rakennusalalla. Yli 6 000 euron mediaanipalkka oli myös tietoliikennealalla, metsäteollisuudessa, elektroniikkateollisuudessa sekä tilintarkastus ja liikkeenjohdon konsultointi -alalla.

Pienin mediaanipalkka oli kuntasektorilla, suunnittelualalla ja yliopistosektorilla. Yliopistosektorilla vastaajien mediaanipalkka jäi alle 5 000 euroon.

Näin tutkimus tehtiin

Työmarkkinatutkimuksen tiedonkeruu tehtiin loka–marraskuussa 2024, ja kohderyhmänä olivat työmarkkinoilla olevat TEKin jäsenet. Vastauksia saatiin noin 9 400, ja vastausprosentti oli noin 21.

Vastaajista miehiä oli 73 ja naisia 27 prosenttia. Mediaani-ikä oli 43 vuotta. Yleisin suoritettu tutkinto oli diplomi-insinöörin tutkinto, joka oli 76 prosentilla vastanneista. Valtaosa vastaajista (85 %) työskenteli yksityisellä sektorilla.

Taulukko%20mediaanipalkoista%20ja%20mediaani-i%E4st%E4%20toimiasemittain.
Ylimmän johdon mediaanipalkka ylitti ensi kerran 10 000 euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki muistuttaa, että tänäkin vuonna näyttää siltä, että palkat nousevat pääasiassa vain sen verran kuin mitä ammattiliitto on työnantajien kanssa työehtosopimuksissa sopinut.
Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki muistuttaa, että tänäkin vuonna näyttää siltä, että palkat nousevat pääasiassa vain sen verran kuin mitä ammattiliitto on työnantajien kanssa työehtosopimuksissa sopinut.
Markus Sommers
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye