Tilastokeskus

Elintarvikkeiden inflaatio laantui, terveyskeskusmaksut nousivat vuonna 2024

Jaa

Vuoden 2024 aikana elintarvikkeiden hintojen nousu tasaantui, mutta nautintoaineiden kuten alkoholin ja tupakan kallistuminen jatkui. Voimakasta nousua oli myös yksittäisissä elintarvikkeissa, kuten oliiviöljyssä. Kokonaisuudessaan inflaatio oli viime vuonna maltillisempaa verrattuna kolmeen edeltävään vuoteen.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen vuoden 2024 kuluttajahintaindeksistä sekä joulukuun 2024 kuluttajahintaindeksistä.

”Joulukuussa 2024 inflaatio oli 0,7 % ja vuoden 2024 keskimääräinen inflaatio noin puolitoista prosenttia. Vuoden alussa Suomen inflaatio ylitti vielä kolme prosenttia, mutta se laski kevään ja kesän aikana tasaisesti ja saavutti ensimmäisen pohjalukemansa 0,8 % syyskuussa”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen kertoo.  

Tämän jälkeen inflaatio nousi hetkellisesti muun muassa arvonlisäverokorotuksen takia. Joulukuussa inflaatio kuitenkin putosi alle prosenttiin.

”Jos katsotaan vuosi-inflaatiota tarkemmin, huomataan, että elintarvikkeiden osalta inflaatio oli negatiivinen, eli elintarvikkeiden hinnat pysyivät viime vuoden aikana ennallaan. Hinnat olivat korkeimmillaan keväällä 2023”, Nieminen lisää.

” Maaliskuuhun 2023 verrattuna hinnat ovat laskeneet keskimäärin 2,5 %.”

Inflaation laantuminen on ollut nähtävissä myös esimerkiksi asuntolainojen koroissa.

”Asuntolainojen korot ovat laskeneet vuoden 2024 aikana tammikuusta joulukuulle keskimäärin 10 % EKP:n ohjauskoron laskujen myötä. Tästä huolimatta vuosi-inflaatio jäi melko korkealle, noin 27 %:iin”, Nieminen toteaa.

Terveyskeskuksessa asiointi kallistui, samoin terveydelle haitalliset tuotteet

Terveyskeskusmaksuissa vuosi-inflaatio oli 11 % ja sairaalapalveluissa 10 %.

”Kunnat nostivat vuoden 2024 alussa asiakasmaksujaan sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemään enimmäismäärään asti, mikä näkyi erityisesti vuoden alussa maksujen nousuina”, Nieminen kertoo.

”Korvattavien reseptilääkkeiden hinnat taas ovat halventuneet keskimäärin 9 % ja itsehoitolääkkeiden 14 % viimeisen viiden vuoden aikana.”

Ylellisyystuotteissa kuten suklaassa vuosi-inflaatio oli maailmanmarkkinahintojen nousun takia keskimääräistä korkeampi, 9 %. Vuosittaisten veronkorotusten takia väkevien alkoholijuomien vuosi-inflaatio oli 7 %, väkevien viinien 14 % ja tupakan 7 %.

Bensiinin ja dieselin kuluttajahinnat ovat olleet vuoden 2022 keväästä asti tasaisessa alamäessä. Näiden polttonesteiden vuosi-inflaatio putosi vuonna 2024 deflaation eli hintojen laskun puolelle. Dieselin vuosi-inflaatio oli -7,7 % ja bensiinin -7,0 %.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye