Toimeentulotukeen suunnitellut muutokset rikkovat ihmisoikeuksia ja perustuslakia
Toimeentulotuen kokonaisuudistus herättää syvää huolta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentiassa. Nyt tehdyt esitykset uhkaavat pahimmillaan sekä ihmisoikeuksia että sosiaalihuollon ammattilaisten mahdollisuuksia tehdä työtään eettisesti.
- Toimeentulotuen saajia voitaisiin velvoittaa tekemään työtä ilman riittävää korvausta julkishallinnon organisaatioissa. Tällainen muutos voisi rikkoa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Lisäksi se olisi juridisesti kyseenalaista, sanoo Talentian erityisasiantuntija Heidi Pekkarinen.
Ihmisten elämäntilanteet vaihtelevat suuresti, ja pakottavat velvoitteet voivat pahimmillaan johtaa syrjäytymisen syvenemiseen. Vapaaehtoisuuteen perustuvat ja yksilölliset työllistämistoimet ovat tehokkaampia ja eettisesti kestävämpiä ratkaisuja.
- Sosiaalihuollon ammattilaisilla on keskeinen rooli asiakkaiden tukemisessa ja yksilöllisten ratkaisujen hakemisessa. Pakottavilla velvoitteilla vaikeutetaan tätä työtä, Pekkarinen sanoo.
Pääsy sosiaalihuollon palveluihin vaikeutuu
Esityksen mukaan Kelan ei tarvitsisi ohjata asiakasta enää sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointiin, jos toimeentulotuen perusosaa alennetaan esimerkiksi velvoitteiden laiminlyönnin vuoksi.
Tällainen muutos siirtää vastuuta asiakkaan tilanteen kokonaisarvioinnista pois sosiaalihuollon ammattihenkilöiltä, joiden asiantuntemus on korvaamatonta.
- Asiakkaiden taloudellinen ahdinko voi syventyä, ja oikea-aikainen pääsy sosiaalihuollon palveluiden piiriin vaikeutuu, Pekkarinen sanoo.
Erityisen haavoittuvassa asemassa olevat, kuten nuoret, mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivät sekä elämänhallintaongelmien kanssa kamppailevat, ovat vaarassa jäädä ilman oikea-aikaista ja riittävää tukea.
Leikkaukset horjuttavat yhteiskuntarauhaa
Toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on taata ihmisarvoinen elämä ja auttaa vaikeassa tilanteessa olevia takaisin omille jaloilleen.
Talentia varoittaa, että leikkaukset viimesijaiseen etuuteen pahentavat köyhyyttä, eriarvoisuutta ja syrjäytymistä, sekä horjuttavat yhteiskuntarauhaa.
- Esitetyt muutokset sotivat perustuslakia vastaan. Perustuslain mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Liian alhainen viimesijaisen etuuden taso tekee tämän mahdottomaksi, Pekkarinen painottaa.
Muutokset lisäävät myös sosiaalihuollon työntekijöiden eettistä kuormitusta. Se voi johtaa sairauspoissaolojen kasvuun ja lisätä henkilöstön alanvaihtoaikeita.
>> Tutustu toimeentulotuen kokonaisuudistusta valmistelevan työryhmän muistioon
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi PekkarinenErityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikuttamistoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti työhyvinvointi, työsuojelu ja työturvallisuus.
Tietoja julkaisijasta
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Maailman vaikein työ – Sosiaalialan korkeakoulutetut kantavat vastuuta yhteiskunnan haasteista9.1.2025 11:02:44 EET | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutetut tekevät työtä, jota voidaan perustellusti kutsua maailman vaikeimmaksi työksi.
Talentia tyrmää lainsäädännön suojelutyöstä tarpeettomana3.1.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä suojelutyötä koskevasta lainsäädännöstä. Esitys rajoittaa vakavasti työtaisteluoikeutta, joka on perusoikeus.
Lakimuutos voimaan: sosiaalihuollon asiakasturvallisuus vaarassa pätevyysvaatimusten heikennysten vuoksi2.1.2025 07:47:00 EET | Tiedote
Sosiaalipalveluiden laatu uhkaa heiketä tänä vuonna, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentia. Tämä voi vaarantaa asiakasturvallisuuden ja asiakkaiden oikeusturvan.
Tutkimus: Yli puolet sosiaalialan työntekijöistä kokenut asiakasväkivaltaa hyvinvointialueella10.12.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Sosionomeista 60 prosenttia ja sosiaalityöntekijöistä 53 prosenttia on kokenut asiakasväkivaltaa tai sen uhkaa työssään hyvinvointialueella. Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen ja Akava Worksin tutkimuksesta, jossa selvitettiin hyvinvointialueille siirtyneiden työntekijöiden työolosuhteita ja työkykyä.
Sosiaalihuollon asiakkaan on tiedettävä, onko hänen sosiaalityöntekijänsä laillistettu27.11.2024 07:35:00 EET | Tiedote
Edit. 27.11. klo 14.50. Tehty muokkaus nimikkeisiin: Aiemmassa versiossa luki, että Talentia ehdottaa työpaikoilla käytettäväksi nimikettä laillistettu sosiaalityöntekijä. Muokatussa versiossa on otettu pois sana laillistettu sosiaalityöntekijä-sanan edestä, sillä laillistettu-sanaa ei ole välttämätöntä korostaa. Sosiaalityön tehtävänimikkeitä pitää selkiyttää, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Tämä on tärkeää sosiaalihuollon asiakkaan oikeusturvan ja asiakasturvallisuuden vuoksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme