Största delen av familjerna med barn i förskoleåldern mår bra, men i synnerhet familjer med en ensamstående förälder är belastade
Enligt THL:s enkätundersökning är största delen av föräldrarna till barn i förskoleåldern som svarade på enkäten nöjda med sitt liv. Belastning förekommer dock särskilt i familjer med en förälder. Dessutom behöver familjernas övergripande välfärd mer uppmärksamhet.
Enligt den färska enkäten FinBarn som genomförts av Institutet för hälsa och välfärd (THL) är över 80 procent av föräldrarna till barn i förskoleåldern nöjda med sitt liv. De flesta respondenter berättade att de mår bra och förhåller sig optimistiskt till framtiden.
Cirka 13 000 föräldrar till barn födda 2017 svarade på undersökningen som gjordes i våras. Det är cirka 25 procent av alla inbjudna till studien.
Största delen av de tillfrågade sa att deras familj trivs i sitt bostadsområde. De flesta föräldrar har pålitliga närstående som de delar sin glädje och sorg med och som också hjälper till vid behov.
”Å andra sidan upplevde föräldrarna också många typer av psykisk belastning och ekonomiska svårigheter. Tiden i förskoleundervisningen, då barnet förbereder sig för att inleda skolgången och då även barnens hälsoskillnader börjar synas, är en betydande övergångsfas för hela familjen. Det är viktigt att samla in information i detta skede för att familjerna ska kunna få optimalt stöd”, säger Maaret Vuorenmaa, ansvarig forskare för undersökningen FinBarn.
Upp till 40 procent av föräldrarna uppgav att de upplever utmattningssymtom och att de också annars var belastade. Särskilt familjer med en förälder rapporterar om hälsoproblem, ensamhet och ekonomisk knapphet.
Över en tredjedel av mammorna som är den enda föräldern i familjen uppgav att de varit tvungna att kompromissa med mat eller läkemedel på grund av brist på pengar. Dessutom ansåg familjens enda vuxna ofta att intressanta hobbyer var för dyra.
Hälften av barnen i förskoleåldern har minst två timmar skärmtid på lediga dagar
Enligt enkäten tillbringar barn i förskoleåldern mycket tid framför skärmen. Ungefär hälften av barnen har en skärmtid på minst två timmar under lediga dagar.
”Skärmtiden förlängs lätt med åldern och orsakar ett underskott i de element som är väsentliga för barnets välfärd, såsom sömn, motion, lek och annat socialt umgänge”, säger Vuorenmaa.
”Ett sätt att locka barnen bort från digitala enheter är att erbjuda familjer intressant, tillräckligt förmånlig eller avgiftsfri fritidsverksamhet i närområdet”, tillägger hon.
Enligt enkäten rör sig dock 81 procent av pojkarna och 75 procent av flickorna i förskoleåldern raskt i över en timme under lediga dagar.
Föräldrarna är i huvudsak nöjda med rådgivningstjänsterna och småbarnspedagogiken – men det behövs mer stöd för föräldraskapet
Nästan alla som svarade på enkäten upplevde att uppföljningen av barnets uppväxt på rådgivningen hade varit sakkunnig och att de vid behov hade fått tillräckligt med professionellt stöd för den.
74 procent av föräldrarna var nöjda med beaktandet av hela familjen på rådgivningen och knappt 70 procent var nöjda med det stöd för föräldraskapet som de fick. I enkäten lyftes dessa delområden fram som de mest sårbara delområdena i hälsoundersökningarna. Dessutom lät föräldrarna ofta bli att berätta om det stöd de behövde för sin egen ork och parrelation och blev därför delvis utan tillräckligt stöd.
”Föräldraskapets upplevelser är individuella och förändras när barnet växer. Att identifiera föräldrarnas egna behov och behovet av stöd i föräldraskapet är en av rådgivningens grundläggande uppgifter och en faktor som påverkar hela familjens välfärd”, säger Sanna Nieminen, utvecklingschef vid THL.
”På rådgivningen borde föräldrarna uppmuntras att berätta till exempel om sin egen ork eller om det stöd som behövs i parrelationen. Särskilt bör man beakta de familjer med en förälder som upplever många typer av belastning”, tillägger hon.
Nästan alla föräldrar ansåg att deras barn i förskoleåldern trivdes inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen och att barnet hade en god interaktion med åtminstone en vuxen i personalen. Föräldrarna var mest missnöjda med personalens tillräcklighet och omsättning.
Enligt enkäten hade upp till 40 procent av barnen upplevt mobbning inom småbarnspedagogiken, hemma eller någon annanstans.
”Det vore absolut viktigt att främja en trygg uppväxtmiljö för barnen och försöka hitta ännu effektivare metoder för att förhindra mobbning”, säger Vuorenmaa.
Många föräldrar har låtit bli att berätta om sina servicebehov
Socialvårdens familjetjänster, såsom hemservice för barnfamiljer, familjearbete och rådgivning i uppfostrings- och familjefrågor, erbjuder stöd för föräldrar och hela familjen.
Enligt enkäten hade var fjärde mamma och var femte pappa behövt social- och hälsovårdstjänster för praktiska sysslor i vardagen samt samtalshjälp och handledning. Upp till hälften av de föräldrar som behövde service hade dock låtit bli att berätta om servicebehovet och ett otillfredsställt servicebehov var vanligt.
”Resultaten förpliktar till att stärka kännedomen om familjetjänsterna och deras förmåga att svara på klientfamiljernas stödbehov. Man måste också stärka de yrkesutbildade personernas förmåga att bemöta klienterna på ett sätt som uppmuntrar föräldrarna att berätta om sina stödbehov. Lyckligtvis har det fint framskridna arbetet med att utveckla familjecentren redan stärkt den klientorienterade servicehandledningen och det sektorsövergripande professionella samarbetet”, säger THL:s utvecklingschef Hanne Kalmari.
Enkätundersökningen FinBarn för föräldrar till barn i förskoleåldern genomfördes i samarbete med projektet Framtidens Finland under våren 2024. Motsvarande mångsidiga uppgifter har inte tidigare samlats in om barn i förskoleåldern.
Vi bjöd in cirka 50 000 föräldrar till ett barn som fötts 2017 till att besvara enkäten. Nästan 13 000 föräldrar svarade på enkäten, varav 64 procent var mammor och 36 procent pappor eller andra föräldrar.
Den totala svarsfrekvensen för enkäten var cirka 25 procent, vilket bör beaktas i tolkningen av resultaten. Enkäten besvarades mer sällan av yngre föräldrar, föräldrar med utländsk bakgrund, andra än finsk- eller svenskspråkiga, föräldrar som bor på en annan adress än barnet, familjens enda vuxna och föräldrar med lägre utbildning.
Resultaten av undersökningen presenteras under webbinariet (på finska) den 23 januari kl. 13–15.15. Webbinariet riktar sig särskilt till yrkesutbildade personer inom rådgivningsarbetet, småbarnspedagogiken och andra familjetjänster, experter, ledning och utvecklingsansvariga, men är öppet för alla intresserade.
Mer information
Webbinarium 23.1: Hur mår familjerna med barn i förskoleåldern? (på finska)
Maaret Vuorenmaa
specialforskare
THL
tfn 029 524 7008
fornamn.efternamn@thl.fi
Sanna Nieminen
utvecklingschef
THL
tfn 029 524 7355
fornamn.efternamn@thl.fi
Hanne Kalmari
utvecklingschef
THL
tfn 029 524 7779
fornamn.efternamn@thl.fi
Andra språk
Följ Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL jatkaa suositustaan raskaana olevien hinkuyskärokotuksista – jo puolet raskaana olevista on ottanut rokotteen15.1.2025 13:43:35 EET | Tiedote
THL ohjaa hyvinvointialueita jatkamaan raskaana olevien hinkuyskärokotuksia huhtikuun 2025 loppuun saakka. Tavoitteena on estää vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia. Rokote on turvallista ottaa raskaana ollessa ja se suojaa syntyvää lasta tehokkaasti hinkuyskältä.
Inom hemvården går en fjärdedel av chefens arbetstid till rekrytering – reformer av planering och ledarskap är nödvändiga15.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande
Cheferna inom hemvården upplever att planeringen av verksamheten delvis är utmanande, och att rekryteringen tar tid till exempel från verksamhets- och kompetensutvecklingen. Hemvården kan i sin nuvarande form inte stödja det ökande antalet klienter i framtiden, så strukturerna för planeringen och ledningen måste förnyas.
Kotihoidon esihenkilö rekrytoi neljänneksen työajastaan – suunnittelun ja johtamisen uudistukset välttämättömiä15.1.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Kotihoidon esihenkilöt kokevat toiminnan suunnittelun osin haastavaksi, ja rekrytointi vie aikaa esimerkiksi toiminnan ja osaamisen kehittämiseltä. Kotihoito ei voi nykymuodossaan kannatella tulevaisuuden kasvavia asiakasmääriä, joten suunnittelun ja johtamisen rakenteita on uudistettava.
Vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas till nya riskområden10.1.2025 14:22:20 EET | Pressmeddelande
I Finland förekommer fästingburen hjärninflammation särskilt i kustområden och skärgården. Vaccination mot fästingburen hjärninflammation som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet ges gratis till personer som bor eller vistas långvarigt i områden där risken för fästingburen hjärninflammation är hög. Institutet för hälsa och välfärd (THL) fastställer dessa riskområden där vaccination erbjuds och har i början av januari fastställt nya riskområden i Esbo, Kyrkslätt, Nystad och Hailuoto.
Puutiaisaivotulehdusrokotusohjelma laajenee uusille riskialueille10.1.2025 14:22:20 EET | Tiedote
Suomessa puutiaisaivotulehdusta esiintyy erityisesti rannikkoalueilla ja saaristossa. Kansallisen rokotusohjelmaan kuuluva puutiaisaivotulehdusrokotus annetaan ilmaiseksi henkilölle, joka asuu tai oleskelee pitkäaikaisesti alueella, jolla puutiaisaivotulehduksen riski on korkea. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) määrittelee nämä riskialueet, joilla rokotusta tarjotaan. THL on tammikuun alussa määritellyt uusia riskialueita Espoossa, Kirkkonummella, Uudessakaupungissa ja Hailuodossa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum