Unohtuvatko kouluopetuksen tehtävät digimaailmassa? Tutkijat tarkastelivat datalukutaidon opetuksen tarkoitusperiä
Yhteiskunnallisten muutosten tuulissa kouluopetukseen on vaadittu tuotavaksi monenlaisia taitoja, joita oppilaiden tulisi ottaa haltuun. Vaikka osaamisen kehittäminen on tärkeää, yhtä olennaista on tarkastella miksi jotakin opetetaan, eli opetuksen laajempia pyrkimyksiä.
Miksi kouluissa opetetaan? Onko opetettavan aiheen tarkoituksena ”pätevöittää” oppilaita tietynlaisilla taidoilla, kuten nykykeskusteluissa usein korostetaan, vai myös sosialisoida heitä yhteiskunnan rakenteisiin vai kenties voimaannuttaa heitä toimijoina?
Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen tutkijat tarkastelivat tuoreesta kansainvälisestä tutkimuskirjallisuudesta datalukutaidon opetuksen erilaisia opetuksellisia tarkoitusperiä. Niihin sisältyivät muun muassa oppilaiden sopeuttaminen arjen datarikkaisiin ympäristöihin ja dataan liittyvät tekniset taidot eri ammattialoihin kuuluvana osaamisena.
”Eräs keskeinen havaintomme oli, että datalukutaidossa korostuu digitaalisen tiedon kerääminen ja tallentaminen esimerkiksi taulukoihin ja kaavioihin, jotta vaikkapa luonnontieteellisiä ilmiöitä voidaan mallintaa ja ymmärtää paremmin. Näin oppilaat ”pätevöityvät” ja “sosialisoituvat” heiltä odotettuihin osaamisrooleihin”, tutkijatohtori Janne Fagerlund avaa.
Opetuksen tavoitteena myös voimaannuttaminen ja kriittinen datatoimijuus
Osassa tutkimuksista datalukutaidon opetuksella kuvattiin selkeämmin oppilaiden voimaannuttamista. Tämä tarkoitti esimerkiksi sitä, että nuoria rohkaistaan suhtautumaan kriittisesti ihmisistä kerättävään dataan ja valvontaan tai pohtimaan, millaisia datajälkiä he itse jättävät sosiaalisessa mediassa. Tällaisissakin asioissa nuoret voivat "pätevöityä" ja ymmärtää paremmin digimaailmaan liittyviä eettisiä ja markkinataloudellisia näkökulmia.
Oppilaita halutaan myös toisinaan kasvattaa ”vastuullisiksi ja viisaiksi datakansalaisiksi”, joka voi merkitä hyvinkin erilaisia kasvatuspyrkimyksiä: mukautumista tulevaisuuden rooliodotuksiin tai kriittisen datatoimijuuden harjoittamista omaehtoisesti omassa nykyelämässä.
Opetuksessa korostuvat usein välineelliset taidot
Nuorten kokonaisvaltaisen kasvun tukeminen digimaailmassa edellyttää tietoisia pyrkimyksiä kasvattajilta: osaamisen kehittämistä, sopeutumisen tukemista sekä itsemääräämiseen rohkaisemista. Jotkin päämäärät saattavat kuitenkin painottua tai unohtua niin opetuksessa kuin yhteiskunnallisissa keskusteluissa, tutkijat muistuttavat.
Datalukutaito onkin esimerkki opetusaihepiiristä, jossa välineellisten taitojen merkitys uhkaa korostua. Tällöin vähemmälle huomiolle – ja mahdollisesti arvostukselle – saattavat jäädä kasvatuksen sellaiset tavoitteet, jotka ovat vähemmän konkreettisia tai joita on vaikeampi esimerkiksi suoraan opettaa tai arvioida.
”Onkin tärkeä muistaa se, mistä nimenomaan kouluopetuksessa on lopulta kyse: pyrkimyksestä kasvattaa ajattelevaisia nuoria, joilla on valmiudet elää hyvää elämää osana maailmaa omalla tavallaan”, Fagerlund huomauttaa.
Tutkimusartikkeli on julkaistu vertaisarvioidussa Educational Research Review -lehdessä. Tutkimusjulkaisu on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Kohti datalukutaitoa (MODALITY) -tutkimushanketta.
Fagerlund, J., Palsa, L., & Mertala, P. (2025). Exploration of domains of educational purpose in K-12 data literacy education research.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Fagerlund,
tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto
janne.fagerlund@jyu.fi, +358 40 805 4711
Kirke HassinenViestinnän asiantuntija
Puh:+359 50 462 1525kirke.m.hassinen@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Suomi Liikkeelle -ohjelma sai myös Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen kunnat liikkeelle22.1.2025 10:54:53 EET | Tiedote
Nykyisessä hallitusohjelmassa toimeenpannaan ainutlaatuista Suomi Liikkeelle –ohjelmaa. Ohjelman rahoittamassa hankkeessa Jyväskylän yliopisto koordinoi keskisuomalaisten kuntien liikkumisohjelmien rakentamista sekä erilaisia liikkumisen edistämiskokeiluja. Tavoitteena on luoda jatkossa hyödynnettävä konsepti liikkumisohjelmien muotoiluun.
THE-ranking 2025: Kahdeksan JYU:n tieteenalaa mukana arvostetussa listauksessa22.1.2025 09:20:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston kasvatustieteellinen tutkimus arvioitiin sijalle 126-150 maailmassa tutkimuspainotteisia yliopistoja vertailevalla Times Higher Education – World University Rankings –tieteenalakohtaisella listalla. Viime vuonna sijoitus oli välillä 101-125. Sijoitus Suomen kakkosena säilyi edellisvuodesta. Listalle pääsi 767 yliopistoa.
OKM:ltä kaikkiaan 4,9 miljoonaa euroa koulutusyhteistyön ja siirtohaun kehittämiselle – Jyväskylän yliopisto mukana useissa hankkeissa21.1.2025 12:27:31 EET | Tiedote
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on myöntänyt yhteensä 4,9 miljoonaa euroa harkinnanvaraista valtionrahoitusta opiskelijoiden joustavien siirtymien ja korkeakoulujen opetusyhteistyön lisäämiseen. Hankkeissa on Jyväskylän yliopistosta mukana matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, informaatioteknologian tiedekunta, kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta ja monikielisen akateemisen viestinnän keskus.
Raportti esittää keinoja Jyväskylän yliopiston sote-alojen koulutuksen vahvistamiseen21.1.2025 09:59:10 EET | Tiedote
Tuoreen selvitysraportin mukaan Jyväskylän yliopistolla on merkittävää potentiaalia yhteiskunnallisesti vaikuttavaan hyvinvoinnin sekä sosiaali- ja terveysalan koulutuksen uudistamiseen. Raportti ehdottaa uusien, monialaisten koulutusmoduulien sekä koulutusohjelmien lisäämistä koulutustarjontaan. Raportissa pohditaan koulutuksen laajentamista myös lääketieteen tutkintoihin.
Kansainvälisellä yhteistyöllä kehitetään uusia materiaaleja vihreän vedyn tuotantoon21.1.2025 07:05:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja CSC - Tieteen tietotekniikan keskus ovat saaneet tuntuvan rahoituksen Suomen Akatemialta yhteishankkeelle, jonka tavoitteena on edistää vihreän vedyn tuotantoteknologiaa löytämällä uusia materiaaleja vetytalouden eteenpäin viemiseen. Kansainvälistä tutkimusyhteistyötä tehdään monitieteisesti espanjalaisten, portugalilaisten ja tanskalaisten kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme