ZekkiSuomi-tilannekuva: Nuorten hyvinvoinnissa nähtävissä pieniä valonpilkahduksia – itsetunnon haasteet jatkuvat
Tuore ZekkiSuomi-raportti nostaa esiin sekä positiivisia että huolestuttavia piirteitä suomalaisten nuorten elämäntilanteesta. Nuoret ovat enimmäkseen tyytyväisiä perheeseensä ja asumisoloihinsa, mutta itsetuntoon ja vaikeuksien voittamiseen kaivataan edelleen tukea. Erityistä huomiota vaatii muunsukupuolisten nuorten hyvinvointi, joka on yhä muuta väestöä heikompi, vaikka se on hitaasti noussut vuodesta 2023.
Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diakin) Zekki.fi-palvelussa 15–25-vuotiaat voivat arvioida omaa hyvinvointiaan ja saada ehdotuksia heille sopivimmista tukipalveluista. Matalan kynnyksen tukipalveluja on paljon, mutta ne ovat usein nuorelle vaikeasti löydettävissä. ZekkiSuomi -tilannekuva perustuu nuorten vastauksiin, joita saadaan ympäri Suomea.
− Nuorille digitaalisten tukipalvelujen käyttö on luontevaa. Niissä voi myös toimia anonyymisti, joka helpottaa tuen hakemista, kertoo Diakin Zekki-hankkeen projektipäällikkö Päivi Sipola.
Syksyllä 2024 Zekki keräsi 5687 anonyymia vastausta, joiden perusteella nuoret hakeutuivat eniten yksinäisyyteen, identiteettiin, parisuhteiden haasteisiin sekä talouden hallintaan liittyviin palveluihin. Nuoret siirtyivät Zekistä myös merkittävissä määrin eri palveluntarjoajien chat-palveluihin.
− Zekki-palvelun vaikuttavuudesta on vahvoja viitteitä; tutkimus ja analytiikkamme osoittavat, että aidosti tukea tarvitsevat nuoret ovat kaksi−neljä kertaa todennäköisemmin tutustuneet kaikkiin Zekin ehdottamiin palveluihin verrattuna niihin, jotka arvioivat tilanteensa vakaammaksi, kertoo ZekkiSuomi -tilannekuvan koostanut Diakin tutkija Sakari Kainulainen.
Muunsukupuolisten nuorten hyvinvointi herättää huolta
Muunsukupuolisten nuorten vastaukset Zekissä kielivät ryhmän muita heikommasta tilanteesta. Nuorten vastauksien perusteella muunsukupuoliset nuoret arvioivat hyvinvointinsa olevan edelleen merkittävästi alhaisemmalla tasolla kuin vastanneiden tyttöjen ja poikien. Pojat arvioivat olevansa selvästi tyytyväisimpiä elämäänsä.
− Tytöt osaavat herkemmin arvioida omaa tilaansa ja tekevät sen kenties tietoisemmin, kun taas pojat ohittavat helpommin tällaiset asiat, Kainulainen pohtii.
Tyytyväisyys elämään liittyy toiveiden ja realismin väliseen suhteeseen. Kainulainen toteaa, että erityisesti tytöt saattavat altistua enemmän vertailulle sosiaalisessa mediassa, mikä lisää paineita heidän hyvinvoinnilleen. Muunsukupuolisten nuorten kohdalla oman identiteetin löytäminen ja peilaaminen yhteiskunnan odotuksiin on erityisen haastavaa:
− Kun näistä löytyy tasapaino, hyvinvointi paranee, toteaa Kainulainen.
ZekkiPro tukee tiedolla johtamista
Zekki.fi-palvelun lisäksi Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä ZekkiPro-digipalvelu tarjoaa ammattilaisille työkaluja hyvinvointitiedon hyödyntämiseen. Sen avulla voidaan muodostaa ajantasainen ja vertailukelpoinen tilannekuva eri väestöryhmien hyvinvoinnista, todentaa palveluiden vaikuttavuutta ja tukea resurssien tehokasta kohdentamista.
ZekkiSuomi-tilannekuva on tämän mediatiedotteen liitteenä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sakari KainulainenErityisasiantuntija, dosenttiDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 869 6018sakari.kainulainen@diak.fiPäivi SipolaProjektipäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Zekki.fi-hanke
Liisa VallinViestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Zekki.fi-hanke
Mirjami RitolaMarkkinoinnin asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
ZekkiPro
Liitteet
Linkit
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kutsu medialle: Vaikuttavampi sote – kohti kestävää hyvinvointia 24.1.2025 klo 9–1220.1.2025 14:30:16 EET | Kutsu
Kestävä hyvinvointi ja tulevaisuuden haasteisiin vastaaminen vaatii sote-alalta entistä vaikuttavampia ratkaisuja. Mitä vaikuttavuudella tarkoitetaan? Miten voimme yhdessä lisätä vaikuttavuutta sosiaali- ja terveysalalla ja vastata tulevaisuuden haasteisiin?
Diakista valmistuu 423 opiskelijaa syyslukukaudella 202417.12.2024 13:16:55 EET | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulusta on valmistunut tämän syyslukukauden aikana yhteensä 423 opiskelijaa. Koko vuonna Diakista on valmistunut 859 opiskelijaa.
Anna-Maija Ohlsson Diakin strategia- ja vaikuttavuusjohtajaksi16.12.2024 15:00:00 EET | Tiedote
YTM Anna-Maija Ohlsson on valittu Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) strategia- ja vaikuttavuusjohtajan tehtävään. Ohlsson aloittaa tehtävässä 13. tammikuuta 2025.
Moninaisuusosaaminen on tulevaisuuden työelämätaito11.12.2024 12:16:15 EET | Tiedote
Moninaisuusosaamiselle on tulevaisuuden yhteiskunnassa yhä enemmän tarvetta, todetaan Dialogi-median uudessa teemanumerossa.
Nuorten mielen hyvinvointi koulutuksessa ja työelämässä on yhteinen asiamme20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuositus julkaistaan Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa keskiviikkona 20.11.2024. Vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi tarvitaan lisää yhteisö- ja yhteiskunnan tason keinoja. ”Yksilön vastuun korostamisen sijaan tarvitsemme vaikuttavia toimenpiteitä yhteisöjen ja yhteiskunnan tasoilla, jotta nuoret voisivat hyvin koulussa ja työelämässä.”
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme