Sosiaali- ja terveyskeskusten päihdesairaanhoitajan toimintamalli on parantanut päihdepalvelujen saatavuutta
Sosiaali- ja terveyskeskusten päihdesairaanhoitajan toimintamallin tulokset ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Kontinkankaalla 28 % ja Tuirassa 55 % päihdehoitoa koskevista tapauksista on saatu ratkaistua yksittäisellä konsultaatiolla.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen päihdepalveluja kehitetään yhteistyössä terveyden- ja sairaanhoidon palvelujen ja mielenterveyspalvelujen kanssa. Pohteella on pilotoitu päihdesairaanhoitajan toimintamallia Kontinkankaan ja Tuiran sosiaali- ja terveyskeskuksissa osana hoidon jatkuvuusmallin käyttöönottoa alkuvuodesta 2024 asti. Toimintamalli on tiivistänyt päihdepalvelujen, sosiaali- ja terveyskeskusten vastaanottojen ja mielenterveyspalvelujen välistä yhteistyötä ja vahvistanut päihdepalvelujen saatavuutta, hoitoon pääsyä ja hoidon jatkuvuutta.
- Päihde- ja riippuvuustyön kehittäminen monialaisessa yhteistyössä eri ammattilaisten kanssa on ollut mielekästä. On ollut erityisen palkitsevaa nähdä pilotin hyvien käytäntöjen jalkautuminen käytännön työhön. Monialainen kehittämistyö näkyy erityisesti asiakkaille parempana ja sujuvampana palveluna, kommentoi projektisuunnittelija Anne Marttila.
Kontinkankaalla 28 % ja Tuirassa 55 % päihde- ja riippuvuushoitoa koskevista tapauksista on saatu ratkaistua yksittäisellä konsultaatiolla. Muut päihdepotilaat ovat ohjautuneet jatkohoitoon päihdesairaanhoitajalle. Päihdesairaanhoitajan vastaanotolla hoidetuista potilaista 71 % Kontinkankaalla ja 80 % Tuirassa ei ole tarvinnut ohjausta muihin palveluihin päihdesairaanhoitajan tapaamisen jälkeen.
Pilotin päihdesairaanhoitajat Kyllikki Tervonen ja Marja Hillervo-Ojala ovat huomanneet päihdetyötä sosiaali- ja terveyskeskuksessa tehdessään, että asiakkaat tulevat nyt varhaisemmassa vaiheessa hakemaan apua päihde- ja riippuvuusasioissa. Näin asiakkaiden ongelmat eivät ole ehtineet monimutkaistua. He arvelevat hoitoon hakeutumisen kynnyksen olevan matalampi, kun hoitoon voi hakeutua sosiaali- ja terveyskeskuksen kautta.
Päihdehoitoon ohjaudutaan jatkossa sosiaali- ja terveyskeskuksissa
Päihdepäivystykselliset palvelut Oulussa siirtyvät Yrttipellontieltä sosiaali- ja terveyskeskuksiin. 3.2.2025 alkaen asiakkaat hakeutuvat päihde- ja riippuvuushoitoon soittamalla oman sosiaali- ja terveyskeskuksen palvelunumeroon tai ottamalla yhteyttä Digitaalisen sote-keskuksen kautta. Yhteydenottoon riittää asiakkaan oma huoli omasta päihteen käytöstä tai rahapelaamisesta tai muusta riippuvuudesta.
- Tavoitteena on, että oululaiset pääsevät hoitoon helposti ja asuinpaikastaan riippumatta. Hoidon aloittamiseksi ei tarvitse enää matkustaa Yrttipellontien yksikköön Oulun Peltolaan, mikä on monille potilaille ollut haasteellista. Henkilöstö voi jatkossa keskittyä varsinaiseen päihdehoitotyöhön ja asiakkaat saavat yksilöllistä hoitoa aiempaa nopeammin ja tiiviimmin, kertoo vastuuyksikköpäällikkö Joni Saarela.
Sosiaali- ja terveyskeskuksen vastaanotolla asiakkaalle tehdään hoidon tarpeen arviointi päihde- ja riippuvuushoitoa varten. Tämän jälkeen asiakkaalle voidaan kiireettömissä tilanteissa varata aika suoraan päihdetyöntekijälle joko sosiaali- ja terveyskeskukseen tai Oulun Yrttipellontielle. Tavoitteena on tarjota kiireetöntä päihde- ja riippuvuushoitoa oikea-aikaisesti ja aiempaa nopeammin, hoitotakuun mukaisesti. Hoito räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaisesti ja hoidolla on aina selkeä tavoite.
Päihde- ja riippuvuushoidon hoitojakso kestää noin kaksi kuukautta, mutta käyntimäärät vaihtelevat asiakkaan hoidon tarpeen mukaan (1–5 käyntiä). Hoitojakson jälkeen hoidon tarve arvioidaan aina uudelleen.
Kiireellisessä tilanteessa asiakkaat ohjataan kiireellisen hoidon vastaanotolle arvioon. Kiireellisiä tilanteita ovat esimerkiksi välitöntä arviota ja hoitoa vaativat oireet, kuten voimakkaat alkoholivieroitusoireet, huumeita suonensisäisesti käyttävien pistotapaturmat- ja infektiot sekä mahdollisesti itsetuhoiset tai muulla tavalla vakavasti psyykkisesti oireilevat. Tarvittaessa kiireellisen hoidon vastaanotolta voidaan varata aika jatkohoitoon päihdesairaanhoitajan vastaanotolle. Sosiaali- ja terveyskeskusten ammattilaiset voivat jatkossakin konsultoida oman sosiaali- ja terveyskeskuksen nimettyä päihdesairaanhoitajaa.
Lisätietoja Suomen kestävän kasvun ohjelmasta
Pohteen päihdepalvelujen saatavuutta kehitetään osana Kestävän kasvun ohjelmaa (RRP2-hanke). RRP2-hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelman jatkumoa, jolla pyritään tukemaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Suomen kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä.
Linkit
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Joni SaarelaVastuuyksikköpäällikkö, Päihdehuollon avopalvelut
Puh:0401440324joni.saarela@pohde.fiMirva SalmelaPalvelualuejohtaja, Aikuisten erityispalvelut, Perhe- ja sosiaalipalvelut, Oys psykiatria toimialue
Puh:0505924674mirva.salmela@pohde.fiKuvat
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Raahen kiirevastaanotto on auki vuoden jokaisena päivänä kello 8–22, yöllä apua saa soittamalla Päivystysapuun tai hätänumeroon 112 – älä jää kovien kipujen kanssa odottamaan aamua17.1.2025 14:04:33 EET | Tiedote
Raahessa on aloittanut toimintansa kiirevastaanotto, joka on avoinna vuoden jokaisena päivänä kello 8–22. Sinne saa yhteyden arkisin kello 8–16 soittamalla omaan sosiaali- ja terveyskeskukseen. Illalla ja yöllä asiakkaita auttaa ja neuvoo Päivystysapu, joka myös ohjaa asiakkaan tarvittaessa Raahen kiirevastaanotolle kello 22 asti ja yöllä lähimpään auki olevaan päivystykseen. Jos oma vointi on yöllä huono tai kivut ovat kovat, yhteydenotto Päivystysapuun esimerkiksi puhelimella on suositeltavaa. Hätätilanteissa tulee soittaa aina numeroon 112.
Kyselyn tulos: Pohjois-Pohjanmaan nuoret ovat tyytyväisiä kotioloihinsa17.1.2025 10:16:31 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ja Pohjois-Pohjanmaan kunnat keräsivät syksyllä 2024 tietoa asukkaiden hyvinvoinnista. 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnatun kyselyn tulosten perusteella Pohjois-Pohjanmaan lapset ja nuoret ovat tyytyväisiä kotioloihinsa, mutta mielen hyvinvointi ei ole yhtä hyvällä tasolla.
Pohteella vahvistetaan muistisairauksien hoitoa uudella toimintamallilla16.1.2025 09:01:00 EET | Tiedote
Pohteella otetaan käyttöön uusi toimintamalli muistisairauksien hoitotyössä. Tavoitteena on tukea sairastuneiden toimintakykyä, kotona asumista ja parantaa heidän elämänlaatuaan.
Terveyspalvelujen laskut voivat tulla asiakkaille viiveellä tammi-helmikuun aikana15.1.2025 10:49:14 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ottaa vaiheittain käyttöön uuden laskutusjärjestelmän tammi-helmikuun 2025 aikana. Tämän takia laskutus voi viivästyä.
Muutoksia Merijärven ja Ylikiimingin kuntoutuspalveluissa15.1.2025 08:47:54 EET | Tiedote
Merijärven ja Ylikiimingin sosiaali- ja terveysasemilla olleisiin kuntoutuspalveluihin on tulossa muutoksia sosiaali- ja terveysasemien lakkauttamisten takia 1.2.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme