Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Laajempia saatavuushäiriöitä esiintyi vuonna 2024 useissa valmisteryhmissä

Jaa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaanotti lääkeyrityksiltä vuonna 2024 yhteensä 2 676 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta, mikä hieman edellisvuotta 2023 vähemmän, jolloin ilmoituksia tehtiin 2 849.

Saatavuushäiriöiden suuresta määrästä huolimatta useimmissa tapauksissa valmiste pystytään vaihtamaan apteekissa vastaavaan lääkevalmisteeseen. 

– Saatavuusongelmat laajenevat kuitenkin yhä useammin koskemaan useampia samaa lääkeainetta sisältäviä valmisteita.  Terveydenhuollossa ja apteekeissa voidaan joutua tekemään merkittävästi työtä vaihtoehtojen löytämiseksi, toteaa jaostopäällikkö Julia Lehtinen Fimeasta.  

Saatavuushäiriöiden taustalla useimmiten tuotannon kapasiteettihaasteet

Määrällisesti eniten saatavuushäiriöitä oli vuonna 2024 hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä sekä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä. Saatavuushäiriöiden ilmoitetut syyt eivät ole juurikaan viime vuosien aikana muuttuneet. 

– Pääasiallisiksi syiksi saatavuushäiriöille ilmoitetaan edelleen tuotannon kapasiteettihaasteet ja muut tuotannosta johtuvat ongelmat, Lehtinen kertoo.

Vuonna 2024 erityisiä haasteita oli mikrobilääkkeiden, kuten makrolidiantibioottien ja doksisykliinin saatavuudessa loppusyksyllä lisääntyneiden infektioiden vuoksi. Lyhytvaikutteiset oksikodonia sisältävien lääkevalmisteiden ja kolesterolilääke rosuvastatiinin saatavuushäiriöt aiheuttivat ongelmia vuoden 2024 aikana. Semaglutidin ja muiden GLP-1 agonistien haastava saatavuustilanne jatkui myös vuonna 2024. 

EU:ssa käynnissä useita hankkeita lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi

EU-tasolla lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi on käynnissä useita hankkeita. 

– Pelkästään Suomessa kansallisesti tehtävien toimien vaikuttavuus on vähäistä, sillä Suomi on hyvin riippuvainen lääkkeiden maahantuonnista ja kansainvälisistä toimijoista, Lehtinen toteaa. 

Euroopan lääkevirasto (EMA) pilotoi parhaillaan seurantajärjestelmää, jolla kerätään tietoa lääkkeiden saatavuudesta ja kysynnästä. Lisäksi on kehitetty solidaarisuusmekanismi, joka mahdollistaa jäsenvaltioille avun pyytämisen EMAn lääkepuutteiden ohjausryhmältä kriittisten puutteiden aikana, kun kaikki muut vaihtoehdot on käytetty.

Lue lisää

Laajemmin lääkkeiden saatavuudesta vuonna 2024 Sic!-lehdessä: Miltä lääkkeiden saatavuus näytti vuonna 2024?

Lisätietoja antaa 

Julia Lehtinen, jaostopäällikkö, puh. p. 029 522 3288

Timo Mauriala, yksikön päällikkö, p. 029 522 3214

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, veri- ja kudostuotteita, biopankkeja sekä kehittää lääkealaa.

Fimean verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye