Ravintoloiden hävikkiruokakokeilut onnistuivat – kokeiluista osa toimipisteiden normaalia toimintaa
Helsingissä kokeiltiin vuonna 2024 oppilaitosten lounailta ja ravintoloilta ylijääneen ruoan lahjoittamista ja jakamista sitä tarvitseville ruoka-aputoimijoiden kautta. Kokeilut onnistuivat hyvin ja siirtyvät tammikuussa osaksi lahjoittavien ravintoloiden normaalia toimintaa. Vastaavia kokeiluja on tehty Vantaalla ja Espoossa.
Kokeiluissa lahjoittavina tahoina toimivat Helsingissä Sodexo, Soupster Family ja Palmia. Hävikkiruokaterminaali Stadin safka noutaa linjastosta ylijääneen ruoan ja kuljettaa sen eteenpäin kokeiluissa mukana oleville ruoka-aputoimijoille. Ruoka-aputoimijat tarjoavat ruoan asiakkailleen paikan päällä nautittavana ateriana.
Palaute kokeilujen linjastohävikkiä vastaanottavilta järjestöiltä on ollut positiivista. Myös kokeiluissa mukana olleissa kouluissa ja oppilaitoksissa on iloittu siitä, että linjastolta ylijäänyt ruoka ei mene hukkaan.
– Kokeiluissa on ollut mukana yhteensä 12 lahjoittavaa toimipistettä, joista meille on tullut maalis-joulukuun 2024 välisenä aikana yhteensä yli 7 000 kiloa linjastohävikkiä toimitettavaksi eteenpäin ruoka-aputoimijoille. Linjastohävikistä tarjotaan helsinkiläisille 740 ateriaa viikossa, kiittelee Stadin safkan kokeiluista vastaava ruoka-aputoiminnan päällikkö Anni Heinälä.
Kokeilut osaksi normaalia toimintaa
Kokeilut ovat Helsingissä ja Vantaalla osa Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -hanketta, jonka tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen pääkaupunkiseudun ravitsemispalveluissa sekä pääkaupunkiseudun ruokahävikkiekosysteemin kehittäminen. Espoo ei ole virallinen hankepartneri, mutta tiiviisti mukana yhteistyössä. Vantaalla lahjoittajina toimivat samat ravitsemispalvelut kuin Helsingissä, ja Espoossa lisäksi Espoo Catering.
– Lahjoitimme syys-joulukuun välisenä aikana Helsingissä yhteensä 2 855 kiloa linjastohävikkiä ruoka-apuun. Koska kokeilu on sujunut erinomaisesti kaikkien osapuolten mielestä, se siirtyy nyt kokeilussa mukana olleissa toimipisteissä osaksi normaalia toimintaa, iloitsee Soupsterin keittiön kehitysjohtaja Tiia Tuomainen.
Hankkeen puolesta käynnistetään uusia kokeiluja sekä ruokahävikin vähentämiseen että hävikkiruoan hyödyntämiseen liittyen vuonna 2025.
Lisätiedot:
Anni Heinälä
Ruoka-aputoiminnan päällikkö, Stadin safka
p. 040 756 8514 / 09 310 24670
anni.heinala@hel.fi
Tiia Tuomainen
Keittiön kehitysjohtaja, Souspter Family
p. 050 355 7119
tiia@soupster.com
Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -projektia koordinoi Vantaan kaupunki, joka toteuttaa sitä yhdessä Helsingin kaupungin, Luonnonvarakeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin toiminta-aika on 1.4.2023–31.3.2026, ja se rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella. Rahoittava viranomainen on Uudenmaan liitto. Hanke on osa HEVi-ohjelmaa.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Kumpulankärjen asemakaavan muutos etenee valtuuston päätettäväksi20.1.2025 18:41:37 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 20. tammikuuta kokouksessaan osaltaan Kumpulankärjen korttelin eli Koskelan varikon ja sen viereisten alueiden asemakaavan muutoksen. Lisäksi kaupunginhallitus päätti lisätilojen vuokraamisesta Helsingin kuvataidelukion ja Kallion lukion käyttöön.
Fullmäktiges jubileumsbeslut: Helsingforsungdomar får avgiftsfritt inträde till friluftsbad och utvalda kulturtjänster år 202515.1.2025 20:52:38 EET | Pressmeddelande
Helsingfors stadsfullmäktige beslutade den 15 januari fullmäktiges 150-årsjubileum till ära bevilja 7–19-åriga Helsingforsungdomar avgiftsfritt inträde till friluftsbad, till utvalda evenemang på kulturcentren samt till Villa Hagasund.
Valtuuston juhlapäätös: Helsinkiläiset nuoret pääsevät tänä vuonna ilmaiseksi maauimaloihin ja tiettyihin kulttuuripalveluihin15.1.2025 20:52:38 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 15. tammikuuta myöntää valtuuston 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 7–19-vuotiaille helsinkiläisnuorille maksuttoman sisäänpääsyn maauimaloihin, valittuihin kulttuurikeskusten tapahtumiin ja Hakasalmen huvilaan.
Helsingissä käyttöön uudistettu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisrakenne13.1.2025 18:33:51 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus kokoontui 13.1. ja päätti ottaa käyttöön uuden HYTE-asioiden johtamis- ja koordinaatiorakenteen. Kaupunginhallitus päätti lisäksi esittää valtuustolle Laajasalon Sarvaston alueen sekä Vuosaaren kulttuurikorttelin kaavamuutosten hyväksymistä.
Kaupunginhallitus kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen7.1.2025 17:51:21 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallituksen kevätkausi alkoi 7. tammikuuta. Kokouksessa kaupunginhallitus hyväksyi muun muassa Helsingin työväenopiston Opistotalon julkisivujen ja vesikaton peruskorjauksen hankesuunnitelman.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme