Kuluttajien maksukyky laskussa kevään kynnyksellä
Kuluttajien perintätapausten määrät kääntyivät kasvuun loppuvuonna 2024, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin katsaus. Samaan aikaan perintään siirtyneiden maksujen summat laskivat ja pitkän aikavälin perintäonnistuman kehitys heikkeni, mikä viittaa kuluttajien maksukyvyn alentumiseen. Heikot työllisyysnäkymät nakertavat kuluttajien luottamusta ja hidastavat kulutuksen elpymistä.
Luotonhallintayhtiö Intrumin katsauksesta ilmenee, että vuoden 2024 toisen neljänneksen positiivinen kehitys kuluttajien taloudessa taittui vuoden loppua kohden, kun kuluttajien perintätapausten määrät kääntyivät kasvuun. Perintään siirtyneiden maksujen summat puolestaan pienenivät ja perintäonnistuma heikkeni vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tilanne on parempi kuin vuotta aiemmin, mutta kuluttajien talouden kehityksen näkymät ovat epävarmoja, kuten talouden tilanne yleisestikin.
– Suomen talous kasvoi vuoden 2024 jokaisella neljänneksellä edellisestä, ja ostovoiman paranemisen myötä kuluttajien tilanne olikin loppuvuonna perintätietojen valossa parantunut vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu on kuitenkin edelleen vaimeaa ja taloudellinen tilanne on hyvin erilainen erilaisissa talouksissa. Työssä käyvien ja korkojen alenemisesta hyötyvien tilanne paranee, kun taas sosiaalietuuksia saavien ja työttömäksi jäävien tilanne oletettavasti heikkenee. Suuri konkurssien määrä ja heikko työllisyystilanne aiheuttavat edelleen huolta kuluttajien maksukyvystä, kun arvioidaan vuotta eteenpäin, sanoo Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala.
Hyvä uutinen on, että lasku- ja reskontrapalvelun myyntisaatavien perintään siirtyneiden laskujen ja perintään siirtyneiden muistutusten kappalemäärissä esiintyi lievää laskua. Perintätapausten määrissä on ennakoidaan silti kasvua alkuvuoden aikana.
– Talouden lievästä positiivisesta vireestä huolimatta kuluttajien maksukyvyn heikentyminen korostunee vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä joulusesongin aikana luotolla tehtyjen hankintojen maksujen erääntyessä samaan aikaan, kun syksyn konkurssien ja irtisanomisten vaikutukset alkavat näkyä kuluttajien taloudessa, Iskala arvioi.
Talouden näkymät ovat viime vuotta suotuisampia, mutta poliittinen epävarmuus, heikko työllisyystilanne ja kuluttajien epävarmuus varjostavat edelleen Suomen talouskehitystä ja luottamusindikaattoreiden elpymistä. Talouden suuntaan vaikuttavat Europan keskuspankin korkopäätökset, joissa voi olla odotettavissa aiempaa enemmän erimielisyyttä keskuspankkiirien välillä, sekä energian hinnan kehitys ja Yhdysvaltojen kauppapolitiikan vaikutukset.
– Voimakkaampi talouskasvu edellyttää vahvempaa uskoa tulevaisuuteen, jotta kasvun moottoreina toimivat yksityinen kulutus ja yritysten investoinnit lisääntyisivät. Intrumin viimeisimmän maksuviivetutkimuksen mukaan yritysten maksukyky heikkeni, mikä ei merkitse nopeaa käännettä parempaan suuntaan. Konkurssien voidaan olettaa säilyvän korkealla tasolla alkuvuoden ajan ja työllisyystilanne tulee myös jatkumaan heikkona, Iskala toteaa.
Lataa vuoden 2024 viimeisen vuosineljänneksen Intrum Insight raportti
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha IskalaKaupallinen johtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comMediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comKuvat
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Yritysten maksuviiveet laskeneet vain hieman viime vuodesta – talouden käännettä odotetaan9.1.2025 07:55:00 EET | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin tuore maksuviivetutkimus vuoden 2024 viimeiseltä neljännekseltä osoittaa, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman sekä vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan että edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Joillakin toimialoilla ja alueilla maksuviiveellisten yritysten määrä on kuitenkin noussut. Toimialavertailussa maksuviiveellisiä yrityksiä on yhä eniten majoitus- ja ravitsemistoimialalla. Suhteellisesti eniten nousua on puolestaan ollut julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialoilla. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yritykset ovat kärsineet eniten maksuviiveistä. Vaikka talouskasvu on edelleen vaisua, ennusteet näyttävät varovaista elpymistä alkaneelle vuodelle 2025.
Kuluttajatutkimus: Heräteostoksia tehdään aiempaa enemmän – nuorten aikuisten perintätapaukset kasvaneet kiihtyvällä tahdilla17.12.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin tutkimukset paljastavat huolestuttavia ilmiöitä nuorten maksu- ja ostokäyttäytymisessä. Yhtiön tuore Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti kertoo nuorten tekevän aiempaa enemmän heräteostoksia ja olevan erityisen alttiita somemainonnalle. Perintätietoon pohjautuvan analyysin perusteella nuorten aikuisten velkaantuminen on kasvanut kiihtyvällä tahdilla jo useana vuonna peräkkäin.
Tutkimus: Huolestuttava ilmiö – yli kolmannes suomalaisista maksaa laskun luotolla28.11.2024 07:55:00 EET | Tiedote
Yhä useampi suomalainen maksaa laskunsa ajallaan viime vuosiin verrattuna. Huolestuttavaa on, että luotonhallintayhtiö Intrumin tuore Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti paljastaa luoton käytön yleistyneen laskujen maksamisessa ja jopa 35 prosenttia kuluttajista kertoi maksaneensa yhden tai useamman laskun luotolla. Intrumin tutkimuksen mukaan suomalaisten kuluttajien taloustilanne on kohentunut, mutta kehitys jää reilusti jälkeen muihin Euroopan maihin verrattuna. Suurin osa selviytyy pakollisista kuluistaan, mutta taloudellinen hyvinvointi on hauraalla pohjalla ja tulevaisuudennäkymät synkät. Suomalaisista 57 prosenttia uskoo, että työttömyys nousee jyrkästi seuraavan kahden vuoden aikana, kun Euroopan keskiarvo on 43 prosenttia. Suomalaisilla on myös maksuvaikeuksia lähes kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalaisilla keskimäärin.
Huuhtooko konkurssiaalto kuluttajien orastavan ostovoiman mukanaan?30.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Kuluttajien maksamisessa nähtiin kolmannella vuosineljänneksellä positiivinen käänne, kun perintätapausten määrät ja perinnässä olevat summat kääntyivät laskuun. Huolestuttavaa kuitenkin on, että aiempaa useampi lasku siirtyi muistutusvaiheesta perintään. Myös yritysten maksamisessa nähdään huolestuttava suunta yritysperinnän tapausten ja perinnässä olevien summien käännyttyä kasvuun. Kuluttajien ostovoiman kasvusta ja positiivisten talousnäkymien pilkahduksesta huolimatta luotonhallintayhtiö Intrum ennakoi kuluttajien maksuvaikeuksien kasvavan loppuvuonna ja vuodenvaihteen jälkeen.
Konkurssiaalto jatkunee syksyllä, vaikka maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut8.10.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Intrumin maksuviivetutkimus kuluvan vuoden kolmannelta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman viime vuodesta. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla on yhä eniten haasteita, mutta julkisen hallinnon, maanpuolustuksen ja kaivostoiminnan aloilla maksuviiveellisten yritysten määrä on noussut suhteellisesti eniten. Alueellisesti maksuviiveellisiä yrityksiä on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Vireille pantujen konkurssien määrä on jatkanut edelleen kasvuaan. Vaikka talouskasvu on ollut edelleen vaisua, näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiivisia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme