Vankilasta vapautumisen aktiivinen valmistelu edistää kaidalla polulla pysymistä
Avovankiloista vapautuvat vangit ovat useimmiten optimistisia rikollisen uran päättämisen suhteen. Heillä on myös strategisia suunnitelmia tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Väitöstutkimuksen mukaan pelkkä vahva halu ei riitä, vaan onnistuminen edellyttää rakenteellista tai sosiaalista tukea. Vangit Suomessa eivät kuitenkaan koe saavansa riittävästi tukea ja apua vapautumisen valmisteluun. Vankilassa tapahtuva valmistautuminen vapautumiseen on keskeistä sekä yhteiskuntaan integroitumisen että rikoksista irtautumisen tukemisessa.
- Useat vangit hyötyisivät tällaisesta kohdennetusta ja aktiivisesta vapautumisen valmistelusta, sanoo väitöskirjatutkija Emma Villman Helsingin yliopistosta.
Rikoksista irtautuminen oli monille haastatelluille pitkä prosessi, joka joillakin kesti useita vuosia ja ilmeni monesti rikosten määrän tai vakavuuden vähenemisenä ennen rikollisuuden täydellistä lopettamista. Väitöstutkimukseen haastateltiin vankeja avovankiloissa ennen heidän vapautumistaan sekä kahdesti vapautumisen jälkeen.
Väitöksen mukaan suomalaisilla avovankiloiden vangeilla ei ollut pelkästään epärealistisia unelmia rikollisuuden irtautumisesta, vaan he olivat laatineet konkreettisia suunnitelmia. Näissä suunnitelmissa korostuivat päivittäisen tekemisen tärkeys, ympäristön vaihtaminen ja tuen hakeminen muilta onnistumisen edellytyksinä.
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että vangit suhtautuvat usein optimistisesti rikollisen uran päättämiseen ennen vapautumistaan. Rikosten uusimista koskevat tilastot paljastavat, että monet näistä odotuksista ovat liian optimistisia.
Asumisen ja työn kaltaisilla ulkoisilla tekijöillä iso vaikutus rikollisuudesta irtautumiseen
Vaikka monet vangit näkivät rikollisuudesta irtautumisen ensisijaisesti sisäisenä prosessina, jossa yksilö itse tekee päätöksen muuttaa elämänsä, ulkoiset tekijät kuitenkin vaikuttivat merkittävästi tähän prosessiin.
- Asuminen, työ, velat, ihmissuhteet, päihdeongelmat sekä fyysinen terveys ja mielenterveys nousivat kaikki esiin rikollisuudesta irtautumista edistävinä tai estävinä tekijöinä, sanoo Villman.
Koevapaus hyvä keino päästä rikollisuudesta
Tutkimuksessa nousi esiin valvottu koevapaus yhtenä mahdollisena rikollisuudesta irtautumista edistäjänä tekijänä. Valvotussa koevapaudessa vangit vapautuvat enintään kuusi kuukautta ennen rangaistuksen varsinaista vapautumispäivästä ja suorittavat tuomionsa loppuosan kotona sähköisesti valvottuna.
- Koevapauteen pääseminen edellyttää kuitenkin, että vangilla on järjestetty asuinpaikka ja jokin päivittäinen toimintavelvoite. Tämä vaatii aktiivista vapautumisen valmistelua vangin ja vankilahenkilökunnan välillä ennen vapautumista, Villman toteaa.
Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten ja miksi yksilöt lopettavat rikollisen uransa. Väitöskirjaan haastateltiin vankeja avovankiloissa ennen heidän vapautumistaan sekä kahdesti vapautumisen jälkeen: puoli vuotta ja puolitoista vuotta ensimmäisen haastattelun toteuttamisesta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten vangit motivoituvat irtautumaan rikoksista ja miten he saavuttavat siirtymän rikoksettomaan identiteettiin.
Väittelijän yhteystiedot:
Emma Villman
Puh. 050-475 0453
emma.villman@helsinki.fi
************************
Emma Villman väittelee 24.1.2025 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Pathways to desistance from crime: expectations and challenges upon release from open prisons". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Kielikeskus, Juhlasali, Fabianinkatu 26.
Vastaväittäjänä on Associate Professor Kristian Mjåland, University of Agder, ja kustoksena on Janne Kivivuori.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Heldassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ihmisten ja lintujen vuorovaikutussuhteiden ymmärtäminen auttaa luomaan kestävää pohjaa luonnonsuojelulle22.1.2025 15:00:33 EET | Tiedote
Lintujen esteettinen viehättävyys ihmisten silmissä vaikuttaa merkittävästi siihen, miten ihmiset suhtautuvat lintuihin. Viehättävyys voi sekä edistää positiivista suhdetta lähialueen lintuihin että lisätä niiden kaupallista käyttöä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksessa.
Oikeusjärjestelmämme on kattava, mutta monimutkainen viidakko22.1.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen Oikeusolot 2025 -katsauksen mukaan suomalainen oikeusjärjestelmä on kansalaisen näkökulmasta monimutkainen palveluviidakko, mikä voi aiheuttaa haasteita oikeudellisten ongelmien ratkaisemiselle.
Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto kritisoivat hallituksen esitystä yhteisessä kannanotossaan: "Vahvistetaan tutkimusturvallisuutta rajoittamatta tieteen vapautta"15.1.2025 19:17:11 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimusvararehtorit esittävät yhteisessä kannanotossaan huolensa Suomen Akatemiaa koskevasta hallituksen esityksestä. Yliopistot painottavat, että lakiesityksen muotoilua on syytä tarkentaa, jotta mahdolliset väärinkäytökset voidaan estää ja tieteen vapaus turvata.
Peter Sarlin tekee mittavan lahjoituksen Suomen tekoälytutkimuksen vahvistamiseksi – 13 uutta professuuria suomalaisiin yliopistoihin ja ELLIS-instituuttiin15.1.2025 10:30:27 EET | Tiedote
Mittava lahjoitus tukee tekoälytutkimusta kolmessatoista yliopistossa: Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lapin yliopisto, Maanpuolustuskorkeakoulu, Oulun yliopisto, Svenska Handelshögskolan, Taideyliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi. Lahjoitus tukee kansainvälisen ELLIS-instituutin toimintaa.
KUTSU: Uudistettu Oikeusolot -katsaus antaa eväitä parempaan oikeudenhoitoon, julkaisutilaisuus 22.1. Tiedekulmassa14.1.2025 14:00:30 EET | Kutsu
Suomalainen oikeudenhoitojärjestelmä on kansalaisen näkökulmasta monimutkainen palveluviidakko, mikä voi aiheuttaa haasteita oikeudellisten ongelmien ratkaisemiselle. Tämä ilmenee Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) tuoreesta Oikeusolot 2025 -katsauksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme