Forskning: Finländarna är mer bekanta med intressebevakningsfullmakten än tidigare
Enligt en undersökning som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata låtit göra har kännedomen om intressebevakningsfullmakten ökat under de senaste tre åren. Samtidigt har attityderna till att göra fullmakten blivit positivare. Fullmakten blandas dock fortfarande ihop med intressebevakning, som är ett tyngre sätt att sköta ärenden för någon annans räkning och som samtidigt också är dyrare för samhället.

En intressebevakningsfullmakt är en fullmakt som upprättas på förhand om man i något skede inte själv förmår sköta sina ärenden till exempel på grund av en sjukdom eller en olycka. Att färdigt upprätta en intressebevakningsfullmakt i den egna dokumentportföljen gör det lättare att sköta ärenden i framtiden, eftersom man i den kan fastställa vem som sköter sina egna ärenden och på vilket sätt.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata undersökte kännedomen om intressebevakningsfullmakten och attityderna gentemot den åren 2022 och 2024. 1 000 personer besvarade panelundersökningen. Undersökningen genomfördes av forskningsbyrån Vastakaiku och felmarginalen är +/- 3,2 %.
De som redan var bekanta med intressebevakningsfullmakten har nu mer ingående kännedom om den. Medvetenheten har förbättrats särskilt bland respondenter över 70 år. Äldre personer har läst om ämnet i medierna och yngre personer har däremot hört om saken av släktingar eller bekanta.
Trots det blandas intressebevakningsfullmakten ofta ihop med intressebevakning, där en privat eller allmän intressebevakare förordnas att sköta en persons ärenden. 64 % av respondenterna förstod vad som avses med fullmakt.
Känslorna gentemot intressebevakningsfullmakten är positiva. Under uppföljningsperioden ökade det positiva förhållningssättet mest bland femtioåringar. Intressebevakningsfullmakten beskrivs som en försäkran inför framtiden: man får själv bestämma vem som sköter ärendena och på vilket sätt. Som andra fördelar nämns dess enkelhet, smidighet och snabbhet.
Allt yngre har insett att det är bra att förbereda sig inför framtiden
18 % av respondenterna har gjort en intressebevakningsfullmakt för sig själva. Ökningen jämfört med tidigare är fem procent bland alla respondenter. Den största ökningen sågs i målgruppen över 70-åringar, för vilken frågan är mycket aktuell. Ändå verkar också 50-åringarna ha vaknat upp till hur viktig denna fråga är och vidtagit åtgärder.
– Intressebevakningsfullmakten kopplas lätt till åldrande. Jag gläder mig mycket över att allt yngre, trettio-fyrtioåringar, har insett att intressebevakningsfullmakten är en viktig sak. Min förhoppning är också att så många som möjligt skulle upprätta en intressebevakningsfullmakt, gärna genast, berättar ledande sakkunnig Suvi Malinen vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Upprättandet av en intressebevakningsfullmakt upplevs som enkelt och intressant, men man lyckas bara inte få det gjort
86 % av dem som upprättat en intressebevakningsfullmakt upplever att det är enkelt att göra det: som hjälp har man använt anvisningar, såsom Suomi.fi-guiden eller en mall.
Även om fullmakten ännu inte har upprättats har intresset för att göra det ökat med åtta procentenheter. Detta syns särskilt bland 50-åringar.
De flesta ser inga nackdelar med att upprätta en intressebevakningsfullmakt. De största hindren för att upprätta fullmakten uppgavs vara att man själv inte får det gjort eller att man inte själv har en sådan förtroendeperson som man skulle ge fullmakt för uppdraget.
Intressebevakningsfullmakten hör till de viktigaste handlingarna för varje myndig person. Trots det upplever många att det inte är aktuellt att upprätta fullmakten ännu: 40 % av respondenterna skulle kunna göra det inom fem år. Ju äldre respondenten var, desto snabbare upplevdes frågan bli aktuell.
Enligt prognosen ökar antalet intressebevakningsfullmakter kraftigt
Enligt prognosen från 2023 fastställs intressebevakningsfullmakterna, dvs. tas i användning i större utsträckning för varje år. År 2032 förutspås det finnas över 50 000 intressebevakningsfullmakter, medan antalet 2023 var cirka 20 000. År 2024 behandlade Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata över 10 000 ärenden som gällde fastställelse av intressebevakningsfullmakt.
Enligt prognosen kommer antalet huvudmän som står under intressebevakning och antalet intressebevakningsfullmaktsgivare att förändras under de kommande åren så att fullmaktsgivarnas andel ökar från nuvarande cirka 28 procent till cirka 45 procent 2032.
– Vi uppmuntrar till att upprätta en intressebevakningsfullmakt, eftersom den stärker självbestämmanderätten för dem som behöver hjälp och också gör fullmäktigens, dvs. den som sköter ärenden, uppgift lättare, påminner Malinen.
Vad är en intressebevakningsfullmakt? |
|||
|
|||
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ökade kännedomen om intressebevakningsfullmakten 2022–2024 genom kampanjen I egna händer |
|||
|
|||
Nyckelord
Kontakter
Suvi MalinenLedande sakkunnigDigi- ja väestötietovirasto
Tel:0295 539 060suvi.malinen@dvv.fiLänkar
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Andra språk
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Uppgifter om dödsfall överförs automatiskt mellan Finland och Estland från och med den 15 april15.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Från och med den 15 april 2025 utbyter finska och estniska myndigheter automatiskt information om sina medborgare som avlidit i det andra landet. Detta underlättar de anhörigas ärendehantering och säkerställer att de myndighetsprocesser som behövs i och med dödsfall, såsom att betalningen av sociala förmåner upphör och bankkontona stängs, framskrider utan separata notifikationer.
Kuolintiedot siirtyvät automaattisesti Suomen ja Viron välillä 15.4. alkaen15.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
15.4.2025 alkaen Suomen ja Viron viranomaiset vaihtavat automaattisesti tietoa toisessa maassa menehtyneistä kansalaisistaan. Tämä helpottaa omaisten asiointia ja varmistaa, että kuolemantapauksen myötä tarvittavat viranomaisprosessit, kuten sosiaalietuuksien maksun päättyminen ja pankkitilien sulkeminen, etenevät ilman erillisiä ilmoituksia.
Information on deaths to be transferred automatically between Finland and Estonia as of 15 April15.4.2025 07:00:00 EEST | Press release
As of 15 April 2025, Finnish and Estonian authorities will automatically exchange information on their citizens who have passed away in another country. This makes it easier for family members to handle their affairs and ensures that the necessary official processes, such as the termination of the payment of social benefits and the closure of bank accounts, progress without separate notifications.
Olivia och Oliver var de populäraste namnen på barn 202411.4.2025 08:59:00 EEST | Pressmeddelande
De populäraste första förnamnen för finskspråkiga barn födda i Finland år 2024 var Olivia och Oliver. Bland svenskspråkiga barn toppar Olivia och Edvin listan, medan Sofia och Muhammed är de mest populära namnen bland barn med andra språk.
Olivia ja Oliver olivat vuoden 2024 suosituimmat lasten nimet11.4.2025 08:59:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 Suomessa syntyneiden lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat suomenkielisillä lapsilla Olivia ja Oliver. Ruotsinkielisillä lapsilla ykköspaikkaa pitävät Olivia ja Edvin ja muunkielisillä lapsilla Sofia ja Muhammad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum