En av tre fallolyckor bland äldre kan förebyggas med balansträning
Den vanligaste olyckan bland äldre är fallolyckor. Risken för fall ökar med åldern och varannan person över 80 år faller minst en gång varje år. Över 750 höftfrakturer konstateras årligen i Varha. De flesta av dem hade kunnat undvikas.
Höftfrakturerna till följd av fallolyckor är dyra att behandla och orsakar äldre personer lidande och nedsatt funktionsförmåga. Kostnaderna för en höftfraktur är 30 000 euro per fallolycka under det första året av behandling. De blir ännu högre om den äldre behöver omsorgs- eller boendetjänster till följd av höftfrakturen.
Mer än var tionde äldre person som tidigare bott hemma behöver omsorgs- och boendetjänster efter en höftfraktur.
En av tre fallolyckor kan förhindras genom individuella förebyggande åtgärder. En tredjedel av höftfrakturerna skulle kunna förebyggas genom tillräcklig fysisk aktivitet. En fraktur till följd av ett fall ökar också risken för en efterföljande höftfraktur.
Många av de faktorer som orsakar fallolyckor kan påverkas
Många tror felaktigt att fallolyckor, försvagad muskelstyrka och nedsatt rörelseförmåga ofrånkomligen hör till åldrandet och anpassar sig därför till situationen. Även om en del av fallolyckorna kan bero på åldersrelaterade fysiologiska faktorer, orsakas en stor del av minskad fysisk aktivitet. Muskelmassan och styrkan minskar när musklerna inte används. Behovet av fysisk aktivitet minskar inte med åldern, utan tvärtom blir dess positiva effekter ännu större.
– Det hör inte till det normala åldrandet att falla omkull på äldre dagar. De flesta av de faktorer som orsakar fall, till exempel styrkebalansen eller säkerheten i miljön, kan du själv påverka. En säker hemmiljö är viktig och det är bra att vara uppmärksam på potentiella faror. Att öva upp sin balans är en av de viktigaste faktorerna för att förebygga fallolyckor bland äldre, säger Sari Sirkelä, expert inom tjänster för främjande av hälsa och välfärd i Egentliga Finlands välfärdsområde.
Viktigt att träna styrkebalans
Förmågan att gå är ett centralt mått på funktionsförmåga och förmåga att klara sig på egen hand. Svag muskelstyrka i de nedre extremiteterna gör det svårare att gå, vilket kan inskränka den sociala sfären och öka behovet av hjälp. Du borde börja träna muskelstyrkan och gå på gym senast när det känns svårt att gå i trappor, när du får svårt att resa dig från stolen, när du rör dig mindre utomhus eller när du får balanssvårigheter och är rädd för att falla.
– För äldre rekommenderas träning som ökar muskelmassan och snabbstyrkan. Träningen bör vara målinriktad och successiv, så att träningsprogrammet är individuellt utformat och motståndet växer med styrkan. Resultaten av träning två gånger i veckan syns redan efter 2–3 månader, påminner Saila Hänninen från Äldreinstitutet.
Balansen bör tränas successivt, mångsidigt och flera gånger i veckan. Målet med träningen är att balansen fungerar av sig själv när du utför dagliga sysslor. Balansen kan tränas på gymmet, men det går också bra att träna hemma genom att till exempel stå på ett ben och röra det lediga benet i olika riktningar i luften. Svårighetsgraden kan ökas genom att göra rörelserna på ett ojämnt underlag, såsom en kudde, eller genom att blunda samtidigt. Gör rörelserna på ett sådant ställe där du kan ta stöd från väggen vid behov. Många idrottsgrenar, till exempel dans och vandring, tränar balansen utan att du märker det.
Egentliga Finlands välfärdsområde och dess 26 kommuner samt Lounais-Suomen Liikunta och Urheilu ry (LiikU) medverkar i det treåriga programmet Kraft i åren. Ett av programmets mål är att öka träningen av styrka och balans bland äldre.
Se gratis tips för träning av styrka och balans: voitas.fi/sv/
– Om du oroar dig för din eller en närståendes rörlighet eller faktorer som kan bidra till fallolyckor, kan du ta upp saken med vårdpersonalen på till exempel din hälsostation, eller med en hemvårdare. Som äldre är det också viktigt att fortsätta med sina hobbyer och upprätthålla sina sociala relationer för att undvika isolering. Regelbunden och varierad vardagsmotion är viktig, fortsätter Sari Sirkelä.
Hjälpmedelsservicen vid din social- och hälsocentral kan också tillhandahålla hjälpmedel som stöder din fysiska aktivitet. Det är viktigt att i samråd med vårdpersonal bedöma vilket hjälpmedel som lämpar sig bäst för att stödja funktionsförmågan. Fråga idrottstjänsterna i din hemkommun om grupper för styrke- och balansträning och hur du kan delta i dem.
Läs mera: varha.fi/förebyggafall
Enheten för välfärd och hälsofrämjande vid Varha deltar i samordningen av verksamhetsmodellen Förebyggande av fallolyckor i Egentliga Finland. Utvecklingen och lanseringen av verksamhetsmodellen rör en betydande del av invånarna inom Varha. Verksamhetsmodellen utvecklas för Varhas olika serviceområden, och servicestigar skapas för kommuner och organisationer i området.
Nyckelord
Kontakter
Sari Sirkeläexpert, främja välbefinnande och hälsaEgentliga Finlands välfärdsområde
Tel:050 523 6071sari.sirkela@varha.fiEgentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Varha beviljade 2 605 000 euro i understöd till social-, hälso- och räddningsorganisationer inom välfärdsområdet17.1.2025 09:54:06 EET | Pressmeddelande
Sektionen för främjande av välfärd och hälsa vid Egentliga Finlands välfärdsområde beslutade vid sitt möte den 15 januari 2025 om understöd till organisationer inom social-, hälso- och räddningssektorn. Beloppet som fördelades var 2 605 000 euro.
Varha myönsi avustuksia hyvinvointialueen sosiaali-, terveys ja pelastusalojen järjestöille 2 605 000 euroa17.1.2025 09:54:06 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto päätti sosiaali-, terveys- ja pelastusalan järjestöille myönnettävistä avustuksista kokouksessaan 15.1.2025. Jaettu summa oli 2 605 000 euroa.
Dags att tycka till om Varhas svenskspråkiga service15.1.2025 10:33:28 EET | Pressmeddelande
Som ett tvåspråkigt välfärdsområde erbjuder Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) tjänster på finska och svenska. För att få veta om och hur bra Varha lyckats i uppgiften att ge vård och service på svenska, samlar teamet för tvåspråkig service in kundernas åsikter genom en kundenkät. Enkäten är öppen till och med 31.1.2025.
Kerro mielipiteesi Varhan ruotsinkielisistä palveluista15.1.2025 10:33:28 EET | Tiedote
Kaksikielisenä hyvinvointialueena Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) tarjoaa palveluitaan suomeksi ja ruotsiksi. Kaksikielisten palvelujen tiimi kerää asiakkaiden mielipiteitä asiakaskyselyllä selvittääkseen, miten hyvin Varha on onnistunut tarjoamaan hoitoa ja palveluja ruotsiksi. Kysely on avoinna 31. tammikuuta 2025 asti.
Välfärdsområdesstyrelsen för Varha 14.1.2025: Ny boendeenhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Lundo14.1.2025 16:51:39 EET | Pressmeddelande
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) godkände hyresavtalet för en nybyggnad som ersätter Palomäki boendeenhet i Lundo.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum