Animalia ry

Uusi turkisasetus tulisi jatkamaan eläinten kärsimyksiä

Jaa

Animalia tarkasteli loppuvuonna 2024 ja alkuvuonna 2025 saatuja tietoja tulevasta turkisasetuksesta. Turkisalaa lukuun ottamatta sidosryhmät, kuten Animalia ja muut asetustyössä mukana olleet eläinjärjestöt, eivät olet saaneet asetuksesta luonnosta sitten vuoden 2020.

Kettu turkistarhalla, kuva We Animals
We Animals

Tiivistelmä uutisesta:

Eläinten häkkikoot

  • Nykyiset häkkikokovaatimukset pohjautuvat vuoteen 1999. Nyt kaavailtujen siirtymäaikojen toteutuessa samat häkkikoot tulisivat olemaan pahimmillaan voimassa yli 40 vuotta.  

  • Ketuille ja supikoirille ehdotettu 40 % lisätila tarkoittaa esimerkiksi vain 32 cm:n lisäleveyttä, jos häkki on metrin pituinen.  

  • Minkkien häkkikoko kasvaisi vain hieman yli A4-arkin verran. 

Siirtymäajat varmistavat, ettei investointeja tarvitse tehdä

  • Häkkikokojen muutokset voisivat astua voimaan vasta vuonna 2041, jolloin vanhat, riittämättömät standardit olisivat olleet voimassa yli 40 vuotta. 

  • Pitkillä siirtymäajoilla turkisala haluaa varmistaa, että muutoksia häkkeihin ei tulla tekemään koskaan, sillä todennäköisesti turkistarhaus tulee päättymään ennen siirtymäkauden loppua tavalla tai toisella.  

Kustannukset arvioitu selkeästi yläkanttiin

  • Luonnonvarakeskuksen mukaan asetuksen muutokset maksaisivat 357 miljoonaa euroa, mutta laskelmat perustuvat epärealistisiin tuotantomääriin ja yliarvioituihin investointikuluihin
  • Laskelma perustuu miljoonan minkin, miljoonan ketun ja 100 000 supikoiran vuosittaiseen kasvatukseen. Suomessa on kasvatettu yli miljoona minkkiä viimeksi vuonna 2019 ja yli miljoona kettua vuonna 2021. Tällä hetkellä kasvatusmäärät ovat pudonneet noin puoleen.  
  • Turkisalalla menee taloudellisesti hyvin huonosti niin Suomessa kuin globaalisti. Ei ole siis todennäköistä, että kasvatusmäärät nousevat nykyisestä, vaan ne pikemminkin jatkavat jyrkkää laskuaan.  

Loppuvuodesta 2024 uutisoitiin turkisasetukseen liittyvästä talousvaikutusten arvioinnista, jossa Luonnonvarakeskus oli toimeksiantona selvittänyt muutosten arvioituja kustannuksia. Laskelma sisälsi häkkien tilavaatimusten muutokset (minkki, hilleri ja soopeli sekä ketut ja supikoira), tarhojen aitaamisvaatimuksen sekä häkkeihin asennettavat makuuhyllyn tai -putken, lisäjuomalaitteen imetysaikana ja vetäytymistilan.  

Häkkikokoihin kaavaillut muutokset mitättömiä  

Luonnonvarakeskuksen laskelmasta ei suoraan selviä yksittäisen häkin ehdotettua uutta kokoa, mutta siinä mainitaan ketuille ja supikoirille tarvittavan lisää tilaa 40 prosenttia ja minkeille 33 prosenttia.   

”Tällä hetkellä täysikasvuiselle ketulle vaaditaan häkkitilaa 0,8 m2. 40 prosentin lisäys toisi metrin pituiseen ketun häkkiin vain 32 cm lisää leveyttä. Minkkejä saa tällä hetkellä kasvattaa 0,255 m2 kokoisessa häkissä. 33 prosentin lisäys toisi minkeille hieman yli A4-arkin verran lisää tilaa. Verkkopohjaisten häkkien salliminen on itsessään asia, joka aiheuttaa eläimille huomattavaa kärsimystä myös jatkossa”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.  

Luonnonvarakeskuksen laskelman lopputulos on, että asetuksessa vaaditut muutokset tulevat maksamaan noin 357 miljoonaa euroa. Laskelma perustuu kuitenkin miljoonan minkin, miljoonan ketun ja 100 000 supikoiran vuosittaiseen kasvatukseen. Suomessa on kasvatettu yli miljoona minkkiä viimeksi vuonna 2019 ja yli miljoona kettua vuonna 2021. Tällä hetkellä kasvatusmäärät ovat pudonneet noin puoleen, ja koska turkisalalla menee taloudellisesti hyvin huonosti myös globaalisti, ei ole todennäköistä, että kasvatusmäärät nousevat nykyisestä. Laskelman lopputulosta voi siis pitää selkeästi yläkanttiin arvioituna.  

”Turkisala on tehnyt voimakasta tappiota Suomessa nyt 10 vuotta. Erityisesti kettujen kasvatus on täysin kannattamatonta, sillä kettuturkista maksettava keskihinta kattaa vain noin puolet tuotantokustannuksista. Ala tekee kaikkensa, että taloudellisissa vaikeuksissa rämpivät tuottajat eivät joutuisi tekemään investointeja. Ei ole kuitenkaan millään tasolla hyväksyttävää, että alan talousongelmat saavat jyrätä eläinten hyvinvoinnin yli tai että verorahoja tuhlataan turkisalan korvauksiin ja tekohengittämiseen”, Kivekäs sanoo.  

Siirtymäajoilla varmistetaan, että mitään muutoksia ei ehditä tehdä  

Luonnonvarakeskuksen laskelmassa kaavaillut siirtymäajat vaihtelevat viidestä vuodesta aina 20 vuoteen asti. Pisimmät siirtymäajat on laskettu häkkikokojen muutoksille. Ylen 15.1.2025 julkaiseman artikkelin mukaan turkisalan etujärjestö Fifur on vaatinut 20 vuoden siirtymäaikoja häkeille, mutta ministeriön viimeisimmässä luonnoksessa siirtymäaika häkkien osalta olisi 15 vuotta. Tämä tarkoittaisi niiden voimaantuloa vuonna 2041 – vuonna 1999 laaditut häkkikoot olisivat voimassa siis yhteensä yli 40 vuotta.   

”Alalla tiedetään, että tarhaus tulee lähivuosina loppumaan vähintään omaan taloudelliseen mahdottomuuteensa. Siksi siirtymäaikojen keskeinen tarkoitus on varmistaa, ettei muutoksia tarvitse koskaan tehdä. Eläinten kannalta tämä on kohtuutonta: uuden asetuksen sijaan lakiin tulisi kirjata tarhauksen täyskielto”, Kivekäs sanoo.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Animalia ry

Animalia on vuonna 1961 perustettu eläinten oikeuksia edistävä asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, joka tuottaa ja julkaisee uutta tietoa eläinten oikeuksiin ja hyvinvointiin liittyen sekä vaikuttaa eläimiä koskevaan lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Animalia ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye