Fingrid Oyj

Sähkönkulutuksen liitettävyys kantaverkkoon väliaikaisesti tiukilla eteläisessä Suomessa

Jaa

Uuden teollisen kulutuksen liittämisessä kantaverkkoon on paikallisia rajoituksia eteläisessä Suomessa vuosina 2025-27, kunnes kantaverkkoa vahvistavat investoinnit valmistuvat. Liityntäkapasiteetin niukkuus on väliaikaista ja sen takana on sähkön kulutuksen ennakoitua nopeampi kasvu ja alueellisen säätökykyisen sähköntuotannon poistuminen käytöstä Etelä-Suomessa.

Kuvan lähteenä mainittava Fingrid Oyj.

Sähkön kantaverkon liityntäkapasiteetti on lähivuosina väliaikaisesti ja paikallisesti rajoittunut Uudenmaan, Varsinais-Suomen sekä Hämeen alueilla. Niukkuuden takana on sähkön kulutuksen ennakoitua nopeampi kasvu eteläisessä Suomessa samaan aikaan, kun alueellista yhdistettyä sähkön ja lämmön tuotantoa on poistunut toiminnasta. Myös sähköntuonnin loppuminen Venäjältä on osaltaan heikentänyt tilannetta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että uudet suuret sähkön kulutushankkeet saattavat vuosina 2025-27 joutua odottamaan liittämistä kantaverkkoon totuttua kauemmin. Rajoitettu liitettävyys koskee uutta teollisen mittakaavan kulutusta, joka ei ole vielä sopinut liittymisestä sähköverkkoon.

Liityntäkapasiteetin tilanne helpottaa, kun kantaverkkoa vahvistavat investoinnit valmistuvat vaiheittain. Nämä pitävät sisällään uusien siirtolinjojen rakentamista, sähköasemien muuntajien lisäämistä sekä erilaisia sähköverkon jännitteen ylläpitämistä tukevia kompensointiratkaisuja. Fingridin neljän miljardin euron suuruisesta investointiohjelmasta merkittävä osa kohdistuu Etelä-Suomen kulutuksen kasvun sekä sähköjärjestelmän puhtaan siirtymän mahdollistamiseen.

”Tilanne on väistämättä hankala asiakkaillemme. Ennakoitua nopeammin kasvava sähkönkulutus ja poistuva sähköntuotanto haastavat alueellisesti kantaverkon siirtokykyä ja liitettävyyttä”, sanoo Fingridin kantaverkkopalveluista vastaava johtaja Jussi Jyrinsalo.

”Investointiohjelmamme vastaa tähän haasteeseen jo lähivuosina ja pyrimme hyvällä yhteistyöllä varmistamaan mahdollisimman monelle asiakkaalle liitynnän kantaverkkoon”, Jyrinsalo jatkaa.

Uuden kulutuksen liittämistä eteläiseen Suomeen edesauttaa ennen kaikkea kulutuskohteen kyky joustaa sekä tiivis yhteistyö sähkön kantaverkon, paikallisen jakeluverkon sekä asiakkaan kanssa. Liityntäkapasiteetin riittävyyttä tukee myös alueellinen säätökykyinen sähköntuotanto, erityisesti yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotannon pysyminen käytössä lähivuosina.

Lisätietoja:

Johtaja Jussi Jyrinsalo, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5118
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Fingrid on päivittänyt arviotaan sähkön riittävyydestä kuluvan talven ajalle: EstLink 2 -yhteyden vikaantuminen heikentää sähkön riittävyyttä erittäin kylmänä ja tyynenä talvipäivänä9.1.2025 10:58:15 EET | Tiedote

Päivitetyn arvion mukaan Viron ja Suomen välisen EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden vikaantuminen heikentää sähkön riittävyyttä erittäin kylminä ja tuulettomina talvipäivinä. Mahdollisissa niukkuustilanteissa sähkön käytön hintajouston odotetaan turvaavan sähkön riittävyyttä, eikä sähköstä arvioida syntyvän pulaa kotimaisten voimalaitosten ja siirtoyhteyksien toimiessa normaalisti. Tavanomaisena talvipäivänä vauriolla on vähäisempi merkitys sähkön saatavuuteen ja sähkön arvioidaan Suomessa riittävän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye