SDP:n Kumpula-Natri: Orpolle risuja ja ruusuja EU-vaikuttamisesta
Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri esitti ennen joulua pääministeri Petteri Orpolle kirjallisen kysymyksen EU-vaikuttamisesta ja eduskunnan tiedonsaannissa erityisesti EU:n kilpailukykyaloitteissa. Orpon vastaus kuitenkin kiertää varsinaisen huolen toimimattomuudesta vetoamalla teknisiin pykäliin. Kysymys on kuitenkin eduskuntatyön kautta tapahtuvasta Suomen kannanmuodostuksesta, joka on oleellisin avain tehokkaaseen vaikuttamistyöhön. — Kun eduskunnalle ei tule paperia, ei meillä ole kansallista kantaa, miten EU kasvuohjelmat meitä auttaisivat, toteaa Kumpula-Natri.
Kumpula-Natrin kirjallinen kysymys koskee komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin tilaamia tulevaisuusraportteja. Huhtikuussa julkaistiin Enrico Lettan sisämarkkinaraportti, syyskuussa sekä Mario Draghin kilpailukykyraportti että Peter Strohschneiderin maatalousraportti ja lokakuussa presidentti Sauli Niinistön raportti liittyen Euroopan turvallisuuteen ja kriisinkestävyyteen.
— Von der Leyen on todennut, että raportit olivat ohjeistavia komissaarien suuntaviivoille uuden komission aloittaessa työnsä. Vaikka nämä ovat yksittäisten asiantuntijoiden raportteja, kuten Orpo vähätellen toteaa vastauksessaan, ovat ne keskeisesti integroituja EU:n komission työhön ja työohjelmaan, alleviivaa Kumpula-Natri.
Kumpula-Natri, eduskunnan EU-asioita käsittelevän valiokunnan varapuheenjohtaja ja entinen meppi, on tiedustellut asiasta pääministeri Orpolta useasti aiemminkin ja ennen kirjallista kysymystä patistellut Suomen kantaa kokonaisuuden hallintaan alkusyksystä alkaen niin suuren valiokunnan kokouksissa kuin salikeskustelussa.
— Eduskunta ei ole saanut hallituksen kokonaisnäkemystä EU-politiikan päivittämisestä myöskään valiokunnassa. Kokonaiskäsityksiä raporteista ei ole käsitelty tai analysoitu kansallisesta kulmasta, vaikka raporttien sisältö on pohjana, kun komission suuria linjoja mm. kilpailukyvystä valmistuu. Olemme pöyristyttävästi myöhässä vaikuttamisen suhteen, sillä hallituksen suunnitelmissa on antaa eduskunnalle näkemys vasta ensi vuoden puolella — valmiista työohjelmasta, sanoi Kumpula-Natri jo syyskuussa 2024.
Kirjallisessa kysymyksessään edustaja Kumpula-Natri muistuttaa, että eduskunnan suuren valiokunnan tulee perustuslain mukaan saada valtioneuvostolta selvityksiä ja niin sanottu E-kirje asioiden valmistelusta Euroopan unionissa. Vastauksessaan Orpo kiertää tämän perusteen toteamalla, että ”Kyse ei ole perustuslain 96 §:ssä tarkoitetusta tilanteesta, jossa valtioneuvostolla olisi velvollisuus saattaa asia U-selvityksellään eduskunnan käsiteltäväksi” ja että ”valtioneuvosto on harkintavallallaan katsonut, ettei raporteista ole ollut tarpeen antaa erillisiä selvityksiä E-kirjeen (PL 97 §) muodossa.
— En pidä onnistuneena linjausta jättää muodostamatta kansallisesti kokonaiskuvaa EU:n kilpailukyvyn kehittämisestä. Eduskunnan tiedonsaativelvollisuus tulisi nähdä rakentavana. Sillä saadaan kansallinen pohja hallituksen vaikuttamistyölle, joka on paljon laajempi kuin ministeriöiden sisäiset ajatukset tai yksittäisten ministerien keskustelut. Eduskuntakäsittely ja ylipäätään hallituksen kantojen olemassaolo toimisi suomalaisten yritysten, työpaikkojen, kansalaisyhteiskunnan ja ylipäätään EU toimintamme nojana.
— Ohjeistuksen mukaan pykäliä on tällaisessa yhteydessä syytä tulkita laajasti. Demokratian, joka muuten on yksi pääministereiden sopiman EU:n strategisen ohjelman kolmesta painopisteestä turvallisuuden ja kilpailukyvyn rinnalla, kannalta kapea eduskunnan informointitahto on kummallisen harkinnan tulos.
Orpo toteaa olleensa suuren valiokunnan kuultavana, mutta kirjallinen ilmoitus on aina eri asia, kuin suullinen. Se kun voidaan tarvittaessa lähettää erikoisvaliokuntiin tarkasteltavaksi ja siitä saa suomalainen yhteiskunta laajemminkin tietoa.
Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa hallitus on sitoutunut Suomen EU-vaikuttamisen ja ennakkovaikuttamisen tehostamiseen. Periaatepäätös koskee nimenomaisesti EU-ennakkovaikuttamista, jossa on kyse vaikuttamisesta vielä valmisteilla oleviin tuleviin EU-hankkeisiin.
— Näin luvataan siinä hallitusohjelmassa, johon hallitus tuntuu vetoavan järkähtämättömänä lähtökohtana lähes kaikessa muussa, huomauttaa Kumpula-Natri.
— Nyt on kuitenkin kysymys Suomen EU-suhteen keskeisimmistä kysymyksistä ja yllättäen tässä jäätiin lähtökuoppiin, ihmettelee Kumpula-Natri
— Syksystä olisin antanut risuja ja ruusun komission nimityksiin vaikuttamisesta. Tämä vuosi alkaa ruusuisempana, kun näin pääministerin kutsuneen suomalaisen yhteiskunnan toimijoita keskustelemaan EU:n kilpailukyvystä tiistaina 21.1. Ehkä kuulemisten jälkeen valmistuisi nopeasti kanta, miten näihin valtavan vahvan aseman EU-päätöksen teon ytimessä saaneisiiin kilpailukykyaloitteisiin kannattaisi Suomen kannalta suhtautua ja miten niitä kehittää meille oleellisen kasvun käynnistämiseksi, tsemppaa Kumpula-Natri.
Yhteyshenkilöt
Miapetra Kumpula-NatriKansanedustaja
Puh:0505113004Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Kimmo Kiljunen: Ulkomaisten verkkokauppojen tavaravyöry Suomeen vaatii sääntelyä22.1.2025 12:14:51 EET | Tiedote
Ulkomaisten verkkokauppojen halpatuotteiden virta Suomen markkinoille lisääntyi viime vuonna rajusti. Erityisesti on kasvanut Kiinasta tulleiden alle 150 euroa maksavien, tuontitullittomien tavaroiden määrä. – Ei-kestävien halpatuotteiden vyöry Suomeen ei ole ongelmatonta. Kotimaan talous kärsii halpatavaroiden toimittajien välttäessä veroja ja tullimaksuja, mikä luo epäreilun kilpailuaseman kotimaisille yrityksille, jotka suorittavat velvoitteensa. Tämä hankaloittaa suomalaisten yritysten toimintaa ja johtaa jopa työpaikkojen menetykseen, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd) perustelee.
Kvarnström (SDP): Vi måste göra mer för att bromsa klimatförändringarna och göra det rättvist22.1.2025 12:00:12 EET | Pressmeddelande
Klimatpolitiken är inte bara försummad utan helt medvetet tas steg i fel riktning trots att fakta talar för att vi borde göra mycket mer så fort som möjligt, enligt riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP). Då Trumps USA lämnar Parisavtalet ska EU enligt honom inte följa det dåliga exemplet utan istället visa hur den gröna omställningen kan göras rättvis och inkluderande, vilket är vettigt såväl ekonomiskt som etiskt.
SDP:n Johan Kvarnström: Ilmastokriisi vaatii ripeitä ja reiluja toimia22.1.2025 12:00:12 EET | Tiedote
Ilmastopolitiikkaa ei vain laiminlyödä, vaan askeleita väärään suuntaan otetaan täysin tietoisesti, vaikka tosiasiat osoittavat, että meidän pitäisi tehdä paljon enemmän mahdollisimman pian, sanoo kansanedustaja Johan Kvarnström (sd). Hänen mukaansa Trumpin Yhdysvaltojen eroaminen Pariisin ilmastosopimuksesta on huono esimerkki, jota EU:n ei pidä seurata. Sen sijaan unionin on näytettävä, että vihreä siirtymä voidaan toteuttaa oikeudenmukaisesti ja osallistavasti, mikä on järkevää sekä taloudellisesti että eettisesti.
SDP:n Marko Asell: Orpon hallituksen aikeet vaarantavat tiedepohjaisen päätöksenteon21.1.2025 11:24:55 EET | Tiedote
Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallitus aikoo lakkauttaa erilliset tiedepaneelit ja yhdistää ne yhdeksi, valtioneuvoston kanslian alla toimivaksi yksiköksi. – Tiedepaneelien yhdistäminen on huono uutinen tiedepohjaiselle päätöksenteolle. Yhdistäminen voi tarkoittaa ilmasto- ja luontopaneelien heikentämistä ja on vaikea nähdä, miten yhdistäminen vahvistaisi niitä, toteaa ympäristövaliokunnan jäsen, kansanedustaja Marko Asell (sd).
SDP:n Suhonen: Sammallahden huomionhaku ei peitä hallituksen työntekijävastaisia toimia – faktojen kieltäminen ei pelasta kokoomusta18.1.2025 17:24:07 EET | Tiedote
Kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahden hyökkäykset oppositiota kohtaan eivät muuta tosiasioita: hallitus on heikentänyt työntekijöiden ja työttömien asemaa. Sammallahti on sivuuttanut hallituksen päätösten vaikutukset, joka osoittaa, että faktat eivät ole hänen puolellaan. Oppositio on nostanut esiin hallituksen päätösten konkreettiset seuraukset, ja tämä näyttää saaneen Sammallahden siirtämään keskustelua sivuraiteille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme