Oma Häme sai lähes puolen miljoonan euron rahoituksen tekoälyprojektien kehittämiseen
STM:n myöntämä rahoitus on tarkoitettu AI-kokeiluun osallistumiseen ja kansallisten tekoälykokeilujen kehittämiseen. Oma Hämeen projektit näkyvät suoraan asiakastyössä mm. nopeuttamalla ammattilaisten kirjaustyötä.
Kanta-Hämeen hyvinvointialue on saanut 480 000 euron rahoituksen tekoälyn ja AI-pohjaisten projektien kehittämiseen. Rahoituksen myöntää Sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämä SOTE-tekoälyn ekosysteemi -verkosto.
STM:n myöntämä rahoitus on tarkoitettu AI-kokeiluun osallistumiseen ja kansallisten tekoälykokeilujen kehittämiseen. Oma Häme haki syksyn 2024 haussa rahoitusta kolmeen eri projektiin, yhteensä 680 000 euroa. Rahoitusta myönnettiin kahteen hankkeeseen, yhteensä 480 000 euroa.
Oma Häme sai rahoitusta asiakkaan tausta- ja riskitietojen AI-pohjaiseen koostamiseen (360 000 e) sekä AI-pohjaiseen toimintakyvyn muutoksen ennakointiin (120 000 e). Rahoitusta saaneet projektit toteutetaan vuoden 2025 aikana, 31.3.2026 mennessä.
– Todella upea juttu, että saimme rahoituksen! Rahoituksen saaminen jouduttaa merkittävästi Oma Hämeen AI-kehitystä. Vastaavaa kehitystyötä tarvittaisiin rahoituksesta huolimatta, mutta rahoitus mahdollistaa nopeamman etenemisen ja sitä kautta nopeammat tulokset ja hyödyt, Oma Hämeen tieto- ja vaikuttavuusjohtaja Katja Antikainen hehkuttaa.
– Kansallisesti koordinoitavat hankkeet ovat tärkeitä myös siinä mielessä, että näiden kautta saadaan esille tarpeita uudistaa lainsäädäntöä teknologisten mahdollisuuksien hyödyntämiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannossa ja suomalaisilla vientimarkkinoilla, jatkaa kehitys- ja ICT-johtaja Toni Suihko.
Projektit näkyvät suoraan asiakastyössä
Alkavien projektien odotetaan vaikuttavan merkittävällä tavalla terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisten työhön ja siten näkyvän myös asiakkaille. Suurin projekti, eli asiakkaan tausta- ja riskitietojen koostamisen automatisointi nopeuttaa ammattilaisten kirjaamistyötä sekä kirjatun tiedon löytämistä ja tuo arviolta vähintään 80 % ajansäästöä. Lisäksi kirjatun tiedon kattavuutta ja laatua saadaan parannettua.
Työajan säästämisellä aikaa jää enemmän esimerkiksi asiakkaan kuulemiseen. Samalla hyvinvointialue voi vähentää ostopalveluresursseja, mikä vähentää suoraan kustannuksia ja parantaa hoidon ja palvelun jatkuvuutta. Ammattilaiset voivat myös vastaanottaa enemmän asiakkaita, mikä tuo helpotusta työvoimapulaan ja asiakkaiden odotusajat lyhenevät.
– Asiakkaan tausta- ja riskitietojen AI-pohjainen koostaminen -projektissa kehitetään nimenomaan työvälineitä sote-ammattilaisten työn helpottamiseksi. Kun kehitämme moderneja työskentelytapoja etulinjassa, uskomme, että se vaikuttaa henkilöstön työtyytyväisyyteen ja heijastuu alueen asukkaille entistä sujuvampana asiointina, tietojohtamisen päällikkö Teemu Oksanen summaa.
AI-pohjainen toimintakyvyn muutoksen ennakointi –projektissa laajennetaan jo aiemmin kehitettyjä toiminnallisuuksia kattamaan myös ICF-luokitukseen perustuvat arvioinnit. Tällöin toimintakykyä voidaan seurata kaikkien ikä- ja asiakasryhmien osalta, joista on ICF-tietoa saatavilla. Se mahdollistaa henkilön toimintakyvyn muutoksen arvioinnin ja ennakoinnin kaikissa ikäluokissa, kuten esimerkiksi iäkkäillä henkilöille, vajaakuntoisilla, pitkäaikaistyöttömillä ja mielenterveysongelmista kärsivillä.
STM:n rahoitushakuun jätettiin yhteensä 50 hakemusta. Hakemuksia tuli 16 hyvinvointialueelta, HUS-yhtymästä ja Helsingin kaupungilta. Hakemuksia tuli tasaisesti ympäri Suomen ja erikokoisilta hyvinvointialueilta. Rahoitusta haettiin eniten ammattilaisten hallinnollisen taakan keventämiseen, oirearvioiden ja asiakkaan palveluohjaukseen, palvelutarpeen ennustamiseen ja sote-ammattilaisen tukiälyyn. Rahoitusta sai 10 projektia, joista 2 oli Oma Hämeen.
Lue lisää:
Yhdessä SOTE-tekoälyä kehittämään - Sosiaali- ja terveysministeriö
Yhteyshenkilöt
Katja Antikainentieto- ja vaikuttavuusjohtaja
Puh:040 1274190katja.antikainen@omahame.fiToni Suihkokehitys- ja ict-johtaja
Puh:040 703 5159toni.suihko@omahame.fiTeemu OksanenTietojohtamisen päällikkö
teemu.oksanen@omahame.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Matka hoitajasta osastonhoitajaksi: Innostusta ja kehitystä arjen keskellä21.1.2025 12:30:35 EET | Artikkeli
Yhteistyöllä ja huumorilla luodaan hyvinvointia, uskoo osastonhoitaja Nina Fonsell.
Oma Häme päivitti kuntouttavan päivätoiminnan myöntämisperusteet20.1.2025 15:07:03 EET | Uutinen
Päivätoimintaa kehitetään tuomalla mukaan uusia palvelumuotoja kuten etäpäivätoimintaa.
OP Koti Häme lahjoitti 7 700 euroa Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenosastolle20.1.2025 10:00:09 EET | Tiedote
OP Koti Häme tukee lasten ja nuorten hyvinvointia merkittävällä lahjoituksella.
Oma Hämeen sähköautojen käyttöönotossa viivettä Riihimäellä17.1.2025 16:46:05 EET | Uutinen
Sähköautojen käyttämättömyys ei ole aiheuttanut lisäkustannuksia eikä vaikuttanut autojen kuntoon.
Kysely: Neuvoloiden asiakkaat ovat erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun17.1.2025 13:59:26 EET | Tiedote
Asiakkaat arvostavat tuttua ammattilaista ja turvallista ilmapiiriä myös Kanta-Hämeen hyvinvointialueella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme