Oikeusjärjestelmämme on kattava, mutta monimutkainen viidakko
Tuoreen Oikeusolot 2025 -katsauksen mukaan suomalainen oikeusjärjestelmä on kansalaisen näkökulmasta monimutkainen palveluviidakko, mikä voi aiheuttaa haasteita oikeudellisten ongelmien ratkaisemiselle.
Oikeudellisen ongelman eteenpäin viemistä haastaa se, että kansalaisen on vaikeaa tunnistaa toimivaltaista viranomaista. Kansalaisen on myös vaikea arvioida sitä, miten eri viranomaisten erilaiset prosessit vaikuttavat asian käsittelyyn.
Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin eli Krimon laatiman katsauksen mukaan oikeusjärjestelmämme käsittelyajat ovat edelleen melko pitkiä. Asioiden käsittelyaikaa pidentää se, ettei asia välttämättä ratkea yhden toimijan käsittelyssä. Esimerkiksi kuluttajariitoja voidaan käsitellä kuluttajariitalautakunnassa ja sen jälkeen tuomioistuimessa.
- Kuluttajariitalautakunnassa asian käsittely saattoi kestää asiaryhmästä riippuen keskimäärin jopa yli 20 kuukautta. Kun tähän lisää sen, että laajojen riita-asioiden käsittely käräjäoikeudessa kesti keskimäärin 9–10 kuukautta ja hovioikeuksissa 6,5–7,5 kuukautta, voi asian kokonaiskäsittelyaika muodostua kohtuuttoman pitkäksi, kertoo väitöskirjatutkija Sofia Selkämaa Helsingin yliopistosta.
Toimijoiden resurssit ja ruuhkautuminen vaikuttavat siihen, kuinka joutuisasti asioita voidaan käsitellä.
Riita-asioissa oikeuskulut kasvaneet jo pitkään
Vaikka ilmaisiakin palveluita on, oikeuden saaminen voi vaatia runsaasti taloudellisia resursseja.
- Kuluja voi kertyä erilaisista käsittelymaksuista ja oikeudelliseen apuun turvautumisesta. Esimerkiksi riita-asioissa oikeudenkäyntikulut ovat jo pitkään olleet kasvussa käsittelyaikojen pidentymisen ja avustajien kasvaneiden palkkioiden myötä, sanoo projektisuunnittelija Inka Järvikangas Helsingin yliopistosta.
Katsauksen mukaan oikeudenhoitojärjestelmän organisaatioissa kerätään paljon tietoa, mutta tiedon laatu vaihtelee. Haasteita liittyy esimerkiksi tiedon tarkkuuteen, vertailukelpoisuuteen ja saatavuuteen.
- Tuotettu tieto ei siis aina tue tiedolla johtamista ja tietoon perustuvaa päätöksentekoa, toteaa yliopistonlehtori Virve Toivonen Helsingin yliopistosta.
Uudistettu katsaus kokoaa tietoa oikeusjärjestelmästä
Oikeusolot-katsaus on yleiskuva Suomen oikeusoloista ja -järjestelmästä. Siihen on koottu ja jäsennetty tietoa, jonka avulla voidaan arvioida kotimaista oikeudenhoitojärjestelmää kokonaisuutena. Katsauksen ulkopuolelle on rajattu rikosprosessiin liittyvät asiat.
Oikeusolot-katsaukseen koottua tietoa voidaan käyttää apuna yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja keskustelussa. Julkaisu on suunnattu sekä tavalliselle kansalaiselle että tutkijoille ja esimerkiksi lainvalmistelun parissa työskenteleville ammattilaisille.
Oikeusolot-katsaus julkaistaan nyt neljättä kertaa. Julkaisua on uudistettu ja se on tyyliltään erilainen: Oikeusolot 2025 -katsaukseen on ajankohtaisen tutkimuksen lisäksi koottu runsaasti tietoa erilaista oikeudellisista toimijoista ja ilmiöistä, jotka näkyvät kansalaisen elämässä.
Lisätiedot:
Inka Järvikangas, projektisuunnittelija
Puh. 050 531 0268
inka.jarvikangas@helsinki.fi
Linkki katsaukseen: https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/oikeusolot-2025-katsaus
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ihmisten ja lintujen vuorovaikutussuhteiden ymmärtäminen auttaa luomaan kestävää pohjaa luonnonsuojelulle22.1.2025 15:00:33 EET | Tiedote
Lintujen esteettinen viehättävyys ihmisten silmissä vaikuttaa merkittävästi siihen, miten ihmiset suhtautuvat lintuihin. Viehättävyys voi sekä edistää positiivista suhdetta lähialueen lintuihin että lisätä niiden kaupallista käyttöä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksessa.
Vankilasta vapautumisen aktiivinen valmistelu edistää kaidalla polulla pysymistä20.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Avovankiloista vapautuvat vangit ovat useimmiten optimistisia rikollisen uran päättämisen suhteen. Heillä on myös strategisia suunnitelmia tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto kritisoivat hallituksen esitystä yhteisessä kannanotossaan: "Vahvistetaan tutkimusturvallisuutta rajoittamatta tieteen vapautta"15.1.2025 19:17:11 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimusvararehtorit esittävät yhteisessä kannanotossaan huolensa Suomen Akatemiaa koskevasta hallituksen esityksestä. Yliopistot painottavat, että lakiesityksen muotoilua on syytä tarkentaa, jotta mahdolliset väärinkäytökset voidaan estää ja tieteen vapaus turvata.
Peter Sarlin tekee mittavan lahjoituksen Suomen tekoälytutkimuksen vahvistamiseksi – 13 uutta professuuria suomalaisiin yliopistoihin ja ELLIS-instituuttiin15.1.2025 10:30:27 EET | Tiedote
Mittava lahjoitus tukee tekoälytutkimusta kolmessatoista yliopistossa: Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lapin yliopisto, Maanpuolustuskorkeakoulu, Oulun yliopisto, Svenska Handelshögskolan, Taideyliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi. Lahjoitus tukee kansainvälisen ELLIS-instituutin toimintaa.
KUTSU: Uudistettu Oikeusolot -katsaus antaa eväitä parempaan oikeudenhoitoon, julkaisutilaisuus 22.1. Tiedekulmassa14.1.2025 14:00:30 EET | Kutsu
Suomalainen oikeudenhoitojärjestelmä on kansalaisen näkökulmasta monimutkainen palveluviidakko, mikä voi aiheuttaa haasteita oikeudellisten ongelmien ratkaisemiselle. Tämä ilmenee Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) tuoreesta Oikeusolot 2025 -katsauksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme