Donald Trumpin talouspolitiikka on vaarassa ylikuumentaa Yhdysvaltain talouden – Inflaation nousupaineet eivät läiky Eurooppaan asti, arvioi Mauri Kotamäki
Yhdysvaltain taloudella on mennyt kaikilla mittareilla todella hyvin viime vuodet. Työllisyys, tuottavuus, talouskasvu ja inflaationtorjunta ovat kehittyneet vahvasti. Presidenttikautensa aloittanut Donald Trump ei todennäköisesti pysty talouden vauhtia parantamaan, vaan pikemmin ylikuumentamaan esitetyillä tuontitulleilla, maahanmuuton kiristymisestä seuraavalla työvoimapulalla ja verouudistuksillaan, arvioi Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Trumpin ajamien tuontitullien kohdistumisesta Eurooppaan ei vielä ole yksityiskohtaisia tietoja, mutta uutisia seurataan tarkasti. Voiko vaarana olla, että Trumpin kaudella inflaatio Yhdysvalloissa kääntyy nousuun ja nousupaine välittyy tullien ja muiden kaupan esteiden kautta Eurooppaan ja Suomeenkin, missä korkotaso kääntyisi taas nousuun?
− En usko, että inflaatio kiihtyisi niin voimakkaasti tai leviäisi ympäri maailmaa liiallisella voimakkuudella. Sen sijaan veikkaan, että Euroopassa pikemminkin liian matala inflaatio tulee olemaan taas ongelma, kun tilannetta tarkastellaan hieman pidemmällä aikavälillä. Tämä puoltaa euroalueen korkotason alentumista, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Yhdysvaltain keskuspankki FED joutunee arvioimaan korkopolkuaan presidentti Trumpin politiikan ehdoilla.
− Ohjauskorkoja ei kannata keventää, jos Trump harjoittaa elvyttävää finanssipolitiikkaa. Tämä voi johtaa siihen, että FED:iin kohdistuu poliittista painetta, mutta varsinaisesta poliittisesta ohjauksesta keskuspankki on ainakin toistaiseksi suojassa. Trumpin vastavoimana nykyisen pääjohtajan Jerome Powellin kausi jatkuu vuoteen 2026. Pääjohtaja ei myöskään tee päätöksiä yksin, mikä myös tuo suojaa poliittiselta vaikuttamiselta, Kotamäki arvioi.
Yhdysvaltain taloudella on mennyt kaikilla mittareilla todella hyvin koronapandemian jälkeen, mutta jostain syystä tämä viesti ei ole läpäissyt yhteiskuntaa.
− Trump nähdään talousmiehenä, mutta hänen talouspolitiikkansa on poukkoilevaa. Trump peri hyvässä kunnossa olevan talouden, mutta todennäköisesti hän ei sitä pysty enää parantamaan, vaan pikemminkin ylikuumentamaan. Ottamalla lisää valtion velkaa hän altistaa maan talouden ongelmille joskus tulevaisuudessa - ei tosin välttämättä lähivuosina eli omalla presidenttikaudellaan. Yhdysvaltain talous on kuitenkin vahva ja se todennäköisesti kestää ”Trump-shokin”, Kotamäki sanoo.
Millaisen diilin Eurooppa Trumpilta saa? - Olennaista ryhtyä vahvistamaan Suomen talouden kasvuelementtejä
Donald Trumpin virkaanastujaispuhetta ja ensimmäisiä toimia presidenttinä on seurattu ja tulkittu tarkkaan. Asia kiinnostaa Suomessakin ja syystä. Tavaroiden ja palveluiden viennin arvossa mitattuna Yhdysvallat oli vuonna 2023 Suomen tärkein kauppakumppani, edellä Ruotsia ja Saksaa. Viennin arvo Yhdysvaltoihin oli 15,5 miljardia euroa.
Sillä voi olla vaikutusta vientiin, jos Yhdysvallat kääntyy sisäänpäin ja keskittää tuotantoa omien rajojensa sisälle, kuten Trump puheessaan sanoi. Tuontitulleilla voi olla vaikutuksia suomalaisiin vientiyrityksiin, mutta mittaluokka on vielä auki. Euroalueelle kohdistuvista tulleista ei vielä kuultu tarkempia yksityiskohtia. Vaikutukset voivat näkyä investointien lykkäämisenä epävarmuuden lisääntyessä.
− Kenties EU ja Yhdysvallat pääsevät sopimukseen, minkä seurauksena tuontitulleja ei pahimmassa mittakaavassa tule. Nykyisessä geopoliittisessa ympäristössä liittolaismaiden tulisi ennen kaikkea tiivistää taloudellista yhteistyötä eikä luoda uusia jakolinjoja. Olennaista on kuitenkin muistaa, että vaalitulosta kunnioitetaan ja sen kanssa eletään. Euroopassakin kannattaa toivoa parasta mahdollista ”diiliä”, mutta olennaista olisi, että Eurooppa ja Suomi ryhtyvät vahvistamaan oman taloutensa kasvuelementtejä, Kotamäki sanoo.
− Maahanmuutto voi olla mahdollisuus Suomelle. Suomessa kehitetään korkeaa teknologiaa, ja tarvitsemme huippuosaavaa työvoimaa myös ulkomailta. Tässä kilpailemme kuitenkin muiden maiden kanssa, joten on tuhannen taalan paikka miettiä, miten saisimme houkuteltua pienenkään siivun osaajista, jos heidän pääsynsä Yhdysvaltoihin Trumpin kaudella vaikeutuu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mauri Kotamäki, pääekonomisti, Finnvera, puh. 029 460 2878
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj
Finnveran Mauri Kotamäki: Kasvua odotetaan, mutta tuleeko sitä – ”On Suomelta hyvä suoritus, jos ennustettu talouskasvu toteutuu 2025”27.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen talous on vihdoin kääntynyt varovaiseen kasvuun. Käänne on seurausta erityisesti viennin suotuisasta kehityksestä, yksityinen kulutus tai investoinnit ovat edelleen taantumassa. Myös viennin elpyminen on vielä heiveröistä eikä hurraahuutoihin ole aihetta, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Talouden käänne on tapahtunut, mutta mihin suuntaan ja millä voimalla, se on avoin kysymys. Suomen taloudessa on paljon kasvupotentiaalia sekä lyhyellä että rakenteellisesti pitkällä tähtäimellä.
Rahoitus & kasvu -katsaus: Suuret palkankorotustavoitteet voivat olla katastrofi kansantaloudelle – Talous ja rahoituksen kysyntä kääntymässä kasvuun12.12.2024 12:43:39 EET | Tiedote
Suomen talous on vihdoin kääntynyt varovaiseen kasvuun. Käänne on seurausta erityisesti viennin suotuisasta kehityksestä, yksityinen kulutus tai investoinnit ovat edelleen taantumassa. Odotukset valoisammalle lähitulevaisuudelle ovat suuret, mutta vaarana on, että työehtosopimusneuvotteluilla vesitetään Suomen kustannuskilpailukyky, joka vielä on kohtalainen. 10 prosentin palkankorotustavoite voisi olla katastrofi Suomen kansantaloudelle, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Odotukset rahoituksen kysynnästä ovat kääntyneet positiivisiksi etenkin palvelualoilla.
Donald Trump näyttää voittavan Yhdysvaltain vaalit - Talous kestää neljä vuotta vuoristorataa, suurimmat riskit liittyvät geopolitiikkaan, sanoo Finnveran Mauri Kotamäki6.11.2024 09:32:48 EET | Tiedote
Viimeisimpien tietojen mukaan Yhdysvaltain entinen presidentti, republikaanien Donald Trump on voittamassa vaalit ja nousemassa uudelle presidenttikaudelle. Jos republikaanit saavat äänivallan myös Yhdysvaltain kongressissa, tämä vahvistaa presidentin asemaa esimerkiksi talouspoliittisissa avauksissa. Voisiko Trumpin kampanjassaan esittämistä kymmenien prosenttien tuontitulleista kaikille maille tulla totta? Tämä on herättänyt etukäteen huolta myös suomalaisviejissä, sillä Yhdysvallat on yksi Suomen tärkeimmistä vientimaista. Luvassa on neljä vuotta vähintään retorista vuoristorataa, mutta Yhdysvaltain ja maailman talous kestää tämän, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Suurimmat tulevan presidenttikauden riskit liittyvät Yhdysvaltojen demokratiaan ja geopolitiikkaan, Kotamäki sanoo.
Finnveran lainaa mikroyritysten kasvuun myönnettiin 1,6 miljoonaa euroa ensimmäisen kuukauden aikana – Tärkein syy lainan hakemiselle työntekijän palkkaaminen1.11.2024 08:57:03 EET | Tiedote
Finnveran lokakuun alussa käynnistämä puolen vuoden määräaikainen laina mikroyritysten kasvuun on herättänyt paljon kiinnostusta. Ensimmäisen kuukauden aikana lainoja on myönnetty yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Tyypillisin syy lainan hakemiseen on ollut työntekijän palkkaaminen. Laina on tarkoitettu alle 10 henkilöä työllistävän yrityksen kasvua, tuottavuutta tai kilpailukykyä edistäviin rahoitustarpeisiin kuten työllistämiseen tai toiminnan laajentamiseen ja digitalisointiin.
Suomen viennin vanhat kivijalat Yhdysvallat, Saksa ja Kiina murroksessa – Viennin kasvu on haettava tulevaisuudessa uusilta markkinoilta4.10.2024 10:18:47 EEST | Tiedote
Suomen keskeiset vientimarkkinat ovat murroksessa, mikä lisää Suomen viennin kasvattamisen vaikeuskerrointa tulevina vuosina. Yhdysvallat, Saksa ja Kiina ovat olleet perinteisesti suomalaisten vientiyritysten päämarkkinoita, joille yhteenlasketun viennin osuus on yli neljännes kokonaisviennistä, mutta kasvunäkymät näissä maissa ovat alavireiset tai täynnä epävarmuutta. Vientiyritysten kannattaa varautua aktiivisesti etsimään uusia kohdemaita esimerkiksi kehittyviltä markkinoilta, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Vaikka riskit ovat suurempia, tuototkin voivat toteutuessaan olla korkeita. Keinoja riskeiltä suojautumiseen ja rahoituksen hyödyntämiseen viennissä löytyy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme