Jopa neljäsosa juristeista jättää hakematta työpaikkaa puuttuvien palkkatietojen takia – palkka-avoimuuden merkitys korostuu työnhaussa
Juridiikan alan uusin työelämätutkimus paljastaa, että palkka-avoimuus on noussut keskeiseksi tekijäksi juristien työpaikan valinnassa. Tutkimukseen vastanneista juristeista yli 80 % harkitsee työpaikan vaihtoa, ja lähes neljäsosa jättäisi hakematta mielenkiintoiseen paikkaan, mikäli palkka ei selviä työpaikkailmoituksesta. Palkka-avoimuus on kilpailuetu, joka parantaa työnantajamielikuvaa, houkuttelee lahjakkaita hakijoita, vähentää turhia hakuprosesseja ja tehostaa rekrytointeja. Se myös vahvistaa yrityksen mainetta reiluna ja tasapuolisena työnantajana.
Palkka-avoimuus on kilpailuetu työnantajille
- Yli 85 % vastaajista kokee palkka-avoimuuden vaikuttavan työnantajamielikuvaan ja hakuprosessiin positiivisesti, mutta vain alle 7 % kokee työpaikkailmoituksissa palkan mainitsemisen yleiseksi käytännöksi.
- Yli 75 % tutkimukseen vastanneista juristeista etsii aktiivisesti uutta työpaikkaa. Vuoden 2023 tutkimuksessa vastaava luku oli 40 %.
Jos palkkauksesta ei voida keskustella avoimesti, on syytä pohtia, miksi näin on. Palkan salaaminen antaa työnhakijoille viestin, joka voi vaikuttaa negatiivisesti heidän käsitykseensä työnantajasta. Palkka-avoimuuden puutetta pidetään negatiivisena työnantajamielikuvan kannalta, sillä se voi herättää epäilyksiä valta-aseman hallinnasta tai matalista palkkatoiveista. Myöskään pelkkä maininta ’’kilpailukykyisestä palkasta’’ ei riitä, sillä se ei anna hakijalle konkreettista kuvaa palkkatasosta, eikä siten tue informoitua päätöksentekoa.
Satoja juristeja rekrytoineen yhtiön toimitusjohtaja Katariina Tuomela kertoo: ”Palkka-avoimuus on yksi keskeisimmistä tekijöistä, kun juristit tekevät päätöksiä uramuutoksista. Palkka on toki tärkeä osa työpaikan valintaa, mutta se on myös indikaattori ammatilliselle kehittymiselle. Me uskomme, että keskustelu palkasta ei saa jäädä vain numeroiden pyörittelyksi – se on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa huomioidaan myös työsuhde-edut, uramahdollisuudet ja työpaikan kulttuuri. Kyse ei ole siitä, kuka maksaa eniten, vaan siitä, kuka on valmis tarjoamaan rehellisen ja avoimen ympäristön, jossa voi kehittyä ja menestyä.”
Palkka-avoimuusdirektiivi haastaa rekrytoinnin käytännöt
EU:n uusi palkka-avoimuusdirektiivi tuo merkittäviä muutoksia rekrytointikäytäntöihin, sillä se edellyttää työnantajia jatkossa ilmoittamaan palkkahaitarin jo rekrytointivaiheessa. Vaikka direktiivi ei ole vielä tullut voimaan, se asettaa selkeän suuntauksen, johon työnantajien tulisi valmistautua. Avoin palkkaviestintä ei ole pelkästään lakivelvoite, vaan se on myös strateginen valinta, joka tuo kilpailuetua yrityksille. Palkka-avoimuuden omaksuminen jo ennen lain täysimittaista voimaantuloa voi erottamaan työnantajan kilpailijoistaan jo valmiiksi kilpaillulla juridiikan alalla.
’’Kun puhumme palkka-avoimuudesta, on ensisijaisen tärkeää, että organisaatiossa sisäinen avoimuus on kunnossa. Kun sisäinen kulttuuri on rakennettu reilulle ja avoimelle keskustelulle, ulkoinen viestintä seuraa luonnollisesti perässä. On ymmärrettävää, että monet organisaatiot miettivät, rajoittaako palkkahaitarin julkaiseminen hakijajoukkoa, mutta oikeasti avoimuus voi parantaa työnantajamielikuvaa ja houkutella juuri niitä osaajia, jotka arvostavat reiluutta ja läpinäkyvyyttä’’, Tuomela toteaa.
Tällä hetkellä alle 7 % tutkimukseen vastanneista juristeista kokee yleiseksi nähdä tiedon palkasta työpaikkailmoituksessa. Lisäksi yli 30 % vastaajista kokee edellisen rekrytointiprosessin olleen epäselvä ja läpinäkyvyyden puutteellista. Alle puolet juristeista kokee työpaikkansa palkitsemiskäytännöt reiluiksi ja läpinäkyviksi.
Taustatietoa tutkimuksesta
Juridiikkaan erikoistunut työelämätalo Paragraaffi Oy julkaisee vuosittain Suomen kattavimman juridiikan alan työelämätutkimuksen, joka keskittyy juristien ja oikeustieteen opiskelijoiden näkemyksiin ja kokemuksiin työelämän keskeisistä teemoista. Tutkimus käsittelee laajasti muun muassa työelämätaitoja, työnantajamielikuvia, teknologian vaikutuksia, työn merkityksellisyyttä sekä rekrytointia, palkkausta ja työpaikan vaihtoa. Työelämätutkimus 2024 tarkasteli myös ensimmäistä kertaa työntekijöiden näkemyksiä organisaatioiden eettisyydestä ja yhteiskuntavastuusta.
Vuonna 2024 toteutettuun kyselyyn vastasi 380 henkilöä, joista 48 % oli juristeja ja 30 % oikeustieteen opiskelijoita. Paragraaffin vuodesta 2018 julkaisema tutkimus on alan kattavin Suomessa. Paragraaffi Oy on toiminut juridiikan alalla yli 40 vuoden ajan, tarjoten asiantuntevia rekrytointi- ja työelämäpalveluja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katariina Tuomela
CEO & Partner
katariina.tuomela@paragraaffi.fi
040 5765 709
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.