Lausunto ydinjätteen loppusijoituslaitoksen käyttöluvasta valmistuu
Jos asiat sujuvat hyvin, Säteilyturvakeskus saa kotimaisen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen käyttöluvan arvioinnin valmiiksi ja jättää lausuntonsa työ- ja elinkeinoministeriölle hyvissä ajoin ennen tämän vuoden loppua, kertoo STUKin nettisivuillaan julkaisema kolmannesvuosiraportti.
Säteilyturvakeskuksen (STUK) projektipäällikkö Antti Tynkkysen mukaan käyttöluvan arviointi on STUKissa jo loppusuoralla.
”STUK on saanut ja käsitellyt jo suuren osan aineistosta ja olemme pystyneet aloittamaan turvallisuusarvion laatimisen”, Antti Tynkkynen sanoo. ”Kunhan saamme loput tarvitsemamme aineistot ja pyytämämme täydennykset, arvion loppuun saattaminen ja lausunnon laatiminen sujuvat ripeästi.”
”Paljon riippuu myös Posivan omista aikatauluista ja siitä, onko Posiva tekemässä loppusijoitusjärjestelmiin vielä uusia muutoksia”, Antti Tynkkynen toteaa. Muutosten vaikutukset on arvioitava pitkäaikaisturvallisuutta koskevan turvallisuusperustelun kannalta. Posivan täytyy tehdä pienistäkin muutoksista tarkat kuvaukset. Se vaatii aikaa samoin kuin STUKin tarkastuksetkin.
STUKin raportti kertoo, että vuoden 2024 viimeisellä kolmanneksella STUK on saanut Posivalta tarkastettavakseen useita päivitettyjä käyttölupahakemusaineistoja. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva on tehnyt lisäksi loppusijoitusjärjestelmiin teknisiä muutoksia, joten se on päivittänyt STUKille tarkastettavaksi niihin liittyviä aineistoja.
Myös Posivan STUKille toimittamassa aineistossa olleet puutteet ja ristiriitaisuudet ovat viivästyttäneet prosessia. STUK on tehnyt Posivalle selvityspyyntöjä ja odottaa vastauksia useisiin jo esitettyihin kysymyksiin.
Alun perin työ- ja elinkeinoministeriö odotti STUKin lausuntoa vuoden 2023 loppuun mennessä, jos mahdollista. Määräaikaa on kuitenkin siirretty kahteen otteeseen, viimeksi syksyllä 2024 tämän vuoden loppuun.
Aikataulu ei saa vaikuttaa turvallisuuteen
Tuoreen raportin mukaan STUK on kiinnittänyt erityistä huomiota Posivan organisaation toimintaan ja siihen, kuinka valmis Posiva on aloittamaan loppusijoituksen. STUKin näkökulmasta Posivan toiminnassa on edelleen näkynyt aikataulupaine niin, että asioissa saatetaan edetä, vaikka suunnitelmia tai ydinalan vaatimuksia ei ole kaikilta osin huomioitu.
Osana turvallisuusarviota STUK arvioi Posivan organisaation valmiutta käyttövaiheen kannalta. STUK on tehostanut valvontaa varmistaakseen, että Posivan organisaation toiminta täyttää asetetut turvallisuusvaatimukset ja edellytykset.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti TynkkynenProjektipäällikköSäteilyturvakeskus
Puh:09 75 988 333Linkit
Lyhyesti STUKista
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser.
Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Radontorjunta kannattaa aloittaa talon suunnittelusta23.1.2025 10:33:23 EET | Tiedote
Omaa uutta omakotitaloa suunnittelevien kannattaa uhrata muutama ajatus myös radonille. Radioaktiivisen radonin torjunta on rakennusvaiheessa helpompaa ja halvempaa kuin talon korjaaminen jälkikäteen.
Posivan käyttölupahakemuksen aineisto ei ole vielä valmis, STUK sai lisää aikaa arvioimiseen4.12.2024 13:53:03 EET | Tiedote
Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksissa syntyvän käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta huolehtiva Posiva ei ole saanut valmiiksi aineistoa, jonka perusteella Säteilyturvakeskus voisi tehdä laitoksen käyttölupaa koskevan lausunnon ja turvallisuusarvion. Työ jatkuu vielä ensi vuonna.
Yhä vähemmän säteileviä ihmisiä11.11.2024 11:37:55 EET | Tiedote
Säteilyturvakeskus mittaa tällä viikolla Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella yliopiston työntekijöiden ja opiskelijoiden radioaktiivisuutta. Ensi viikolla mittauksia tehdään Tampereella ja vuodenvaihteen jälkeen tammikuussa Rovaniemellä.
De nordiska länderna bekämpar radonets skadliga effekter på lite olika sätt16.10.2024 11:37:16 EEST | Pressmeddelande
Radioaktivt radon är ett problem som påverkar människors hälsa i Norden. En ny rapport ger en översikt över hanteringen av radonrisker i olika länder och utreder likheter och skillnader mellan metoderna.
Pohjoismaat torjuvat radonin haittoja eri keinoin16.10.2024 11:37:16 EEST | Tiedote
Radioaktiivinen radon on ihmisten terveyteen vaikuttava ongelma Pohjoismaissa. Tuore raportti antaa yleiskuvan radonin aiheuttamien riskien hallinnasta eri maissa ja selvittää menetelmien samankaltaisuuksia ja eroja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme