EVA: Kansankapitalismin suosio kasvanut 2000-luvulla – pelot ja rahapula yhä sijoittamisen esteitä
Kaksi kolmesta suomalaisesta (66 %) pitää osake- ja muuta sijoittamista erinomaisena keinona lisätä niin yksityisten kansalaisten kuin koko kansantaloutemmekin vaurautta siihen liittyvistä riskeistä huolimatta, selviää EVAn syksyn 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
Näkemys on vahvistunut merkittävästi 2000-luvun aikana, sillä vuonna 2000 selvästi alle puolet suomalaisista (42 %) ajatteli näin. Näkemyksissä on kuitenkin edelleen suuri näkemysero sukupuolten välillä: miehistä 75 prosenttia jakaa optimistisen näkemyksen sijoittamisesta, naisista vain 56 prosenttia.
Yleisimpiä syitä sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin ovat taloudellisen puskurin rakentaminen yllättävien menojen varalle (65 %), pankkitilejä parempien tuottojen hakeminen säästöille (60 %) sekä vanhuuden varalle säästäminen (55 %).
"Enemmistölle osakkeisiin tai rahastoihin säästäminen on järkevää varautumista tulevaan. Etenkään nuoremmat ikäluokat eivät enää pidä työpaikkaa ja eläkettä riittävänä tulevaisuuden turvana. Monella sijoittamisen aloittaminen tai säännöllisesti sijoittaminen tyssää kuitenkin rahan puutteeseen”, kertoo EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.
EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen perusteella 57 prosenttia suomalaisista omistaa osakkeita tai rahasto-osuuksia, mutta lähes kolmannes (30 %) ei ole koskaan sijoittanut. Aktiivisimpia sijoittajia ovat työikäiset 26–55-vuotiaat, joista yli puolet sijoittaa itse säännöllisesti tai satunnaisesti.
Vaikka asenteet sijoittamista kohtaan ovat muuttuneet suopeammiksi, osa suomalaisista kokee sen edelleen vieraaksi. Moni (44 %) suomalainen pelkää sijoittavansa rahansa väärin ja menettävänsä säästönsä. Lähes yhtä moni (43 %) sijoittaisi mielellään osakkeisiin ja rahastoihin, mutta rahaa ei ole riittävästi sijoitettavaksi. Lisäksi 39 prosenttia kokee, ettei tiedä sijoittamisesta riittävästi uskaltaakseen aloittaa. Vain harvalla (15 %) on huonoja kokemuksia sijoittamisesta.
"Suomalaisten sijoittamisaktiivisuuteen vaikuttavat enemmän taloudelliset realiteetit ja tietämyksen taso kuin ideologiset näkemykset. Puolet naisista pelkää virhesijoituksia ainakin jossain määrin ja katsoo, ettei tiedä sijoittamisesta riittävästi. Miehillä pelkoa säästöjen menettämisestä ja kokemusta tietotason puutteista on huomattavasti vähemmän”, Kujanpää kertoo.
Näin kysely tehtiin
Tulokset perustuvat 2 018 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 8.10.–21.10.2024. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen analyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy).
Aiheesta kertovan artikkelin saa julkaista saman aamun lehdessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Emmiliina KujanpääJohtava veroasiantuntija
Puh:+358 40 768 0621emmiliina.kujanpaa@eva.fiMikko LaaksoViestintäpäällikkö
Puh:+358 50 383 9432mikko.laakso@eva.fiElinkeinoelämän valtuuskunta EVA
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä. EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
EVAn Skenaariot: Trumpin diilien onnistuminen, uusi finanssikriisi vai maailmanlaajuinen sota?30.1.2025 06:01:00 EET | Tiedote
Elämme uuden maailmanjärjestyksen kynnyksellä, rajuilman rajalla. Ukrainan sota, teknologinen kehitys, tekoäly ja ilmastonmuutoksen hallinta määrittävät seuraavan vuosikymmenen suuntaa. EVAn tuoreet skenaariot hahmottavat neljää vaihtoehtoista maailmaa vuosille 2025–2035.
EVA: Nuoret eivät luota eläkejärjestelmään – valmius eläkemaksujen korotuksiin pudonnut tuntuvasti4.1.2025 08:01:00 EET | Tiedote
Lähes puolet suomalaisista (48 %) arvioi, että maan eläkejärjestelmät romahtavat tulevaisuudessa niin, ettei ansaittuja eläkkeitä kyetä maksamaan. Alle 45-vuotiaista näin ajattelee enemmistö. Nuorimpien ikäluokkien enemmistö ei pidä enää hyväksyttävinä eläkemaksujen korotuksia, selviää EVAn syksyn 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
OIKAISU: "On onni ja etuoikeus saada olla suomalainen"28.12.2024 15:44:06 EET | Tiedote
Oikaisu EVAn tiedotteeseen: "EVA: Suomalaisuuden arvostus on palannut huippulukemista keskiarvoon."
EVA: Suomalaisuuden arvostus on palannut huippulukemista keskiarvoon28.12.2024 08:01:00 EET | Tiedote
Valtaosa suomalaisista pitää edelleen suomalaisuutta onnena ja etuoikeutena, mutta syksyn 2024 Arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että erityisesti taloushuolet ovat himmentäneet kansallistunnetta viime vuosien huippulukemista.
EVA: Suomalaisten verotus ensi vuonna kireintä pitkiin aikoihin17.12.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Suomalaisten keskimääräinen verotus kiristyy vuodenvaihteessa, ja vuonna 2025 keskituloisen palkansaajan verotaakka on suurempi kuin kertaakaan viimeisen kymmenen vuoden aikana, selviää EVAn Verokoneen laskelmista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme