Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Uusia toimintatapoja tarvitaan laadukkaan perusopetuksen järjestämiseksi kaikkialla Suomessa

Jaa

Kuntien ja opetuksen järjestäjien yhteistyö on keino vastata oppilasmäärien laskuun ja henkilöstön saatavuuteen. Etäyhteyksien hyödyntämisen lisäksi tulee kehittää etäopetusta-täydentävänä opetusmuotona ja selkiyttää, mitä sillä tarkoitetaan. Myös lainsäädäntöä tulee selkeyttää muun muassa siten, että se mahdollistaa nykyistä laajemman kuntien välisen yhteistyön opetuksen järjestämisessä. Joustavammat mallit ovat tarpeen opetuksen järjestämiseksi.

Edelliset nousivat esille Verkostoperuskoulu-hankkeessa, joka toteutettiin vuosina 2023-2024. Mukana hankkeessa oli kaikkineen 39 kuntaa, jotka kehittivät uudenlaisia tapoja tehdä verkostoyhteistyötä. Hankkeen päätavoitteena oli parantaa perusopetuksen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä monipuolistaa opetustarjontaa eri puolilla Suomea.

Erityisesti etäopetuksen kehittäminen nähtiin tärkeänä askeleena kohti monipuolisempaa ja joustavampaa perusopetusta. Parhaimmillaan etäopetuksen avulla olisi mahdollista turvata kelpoisten opettajien antama opetus ja tarjota oppilaille laajempi valikoima oppiaineita. 

– Henkilöstön käyttö kuntarajat ylittävästi etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa on esimerkki mallista, jolla voidaan parantaa henkilöstön saatavuutta sekä samaan aikaan monipuolistaa opetusta, korostaa Kuntaliiton projektipäällikkö Päivi Väisänen-Haapanen.

Hankkeen aikana kehitettiin ja otettiin käyttöön konkreettisia keinoja etäyhteyksien hyödyntämisessä. Opettajien digipedagogisen osaamisen kehittäminen nähtiin myös tärkeänä kehittämiskohteena.

– Kuntien välinen yhteistyö ja innovatiiviset ratkaisut ovat avainasemassa perusopetuksen kehittämisessä ja laadun parantamisessa. Opetuksen järjestäjät tarvitsevat nykyistä laajemmat kokeilumahdollisuudet opetuksen kehittämiseksi, toteaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Mari Sjöström.

Mukana kymmenen pilottialueitta ja 39 kuntaa

Verkostoperuskoulu-hankkeeseen osallistui kymmenen pilottialuetta, jotka koostuivat yhteensä 39 kunnasta eri puolilta Suomea, sekä Lapin yliopiston harjoittelukoulu. Pilottialueet olivat Päijät-Häme, Riihimäen seutu, Pirkanmaa-Satakunta, Kielisaareke-kunnat, Tuusula, Lappi, Tunturi-Lappi, SavoGrow, Varsinais-Suomi ja Etelä-Savo. Hankkeen aikana järjestettiin useita seminaareja, työpajoja ja kokouksia, joissa pilottialueet jakoivat kokemuksiaan ja kehittivät yhteistyömuotoja.

–    Kunnat ovat tunnistaneet hyvin tarpeet tehdä yhteistyötä erityisesti nyt kun ikäluokkien pienentyminen on jo tosiasia, jota ei voi ohittaa. Onneksi lainsäädäntö tarjoaa jo nyt mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä monin erin tavoin ja rahoitusjärjestelmä on kehittynyttä. Silti kunnat kaipaavat lisää tukea ja joustavuutta opetusmallien kehittämiseksi, jatkaa Sjöström.

Julkaisu ”Verkostoperuskouluhanke 2023-2024” on ladattavissa Kuntaliiton julkaisuista.

Lisätietoja:

Päivi Väisänen-Haapanen
Projektipäällikkö, Verkostoperuskouluhanke
P. 050 371 8273, paivi.vaisanen-haapanen@kuntaliitto.fi

Mari Sjöström
Erityisasiantuntija
P 050 575 8622, mari.sjostrom@kuntaliitto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Det behövs nya metoder för att grundläggande utbildning av hög kvalitet ska kunna ordnas i hela landet23.1.2025 10:23:24 EET | Pressmeddelande

Samarbete mellan kommuner och utbildningsanordnare är ett sätt att svara på det sjunkande elevantalet och tillgången på personal. Förutom att utnyttja distansförbindelser bör man utveckla distansundervisningen som en kompletterande undervisningsform och tydliggöra vad som avses med den. Också lagstiftningen bör förtydligas bland annat så att den möjliggör ett mer omfattande mellankommunalt samarbete än tidigare för ordnandet av undervisning. Flexiblare modeller behövs.

Mer än en femtedel av fastlandskommunerna minskar fullmäktiges storlek för perioden 2025–202920.1.2025 08:30:00 EET | Pressmeddelande

Kommunförbundets senaste utredning om fullmäktiges storlek visar att över en femtedel av fastlandskommunerna kommer att göra ändringar i fullmäktigestorleken under den kommande perioden. Uppgifterna baserar sig på information från kommunerna. Totalt 61 kommuner minskar antalet fullmäktigeledamöter, och Vaala är den enda kommunen som utökar fullmäktiges storlek. Förändringarna visar att kommunerna anpassar sig till ekonomiska och demografiska utmaningar.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye