Radontorjunta kannattaa aloittaa talon suunnittelusta
Omaa uutta omakotitaloa suunnittelevien kannattaa uhrata muutama ajatus myös radonille. Radioaktiivisen radonin torjunta on rakennusvaiheessa helpompaa ja halvempaa kuin talon korjaaminen jälkikäteen.
Radonin torjunnan idea on estää maaperästä tulevan radonia sisältävän ilman virtaamisen sisälle taloon. Tavoite on mahdollisimman pieni radonpitoisuus, koska radoniin liittyvä keuhkosyöpäriski on sitä suurempi mitä suurempi ilman radonpitoisuus on ja mitä kauemmin siinä oleskelee.
Ylitarkastaja Olli Holmgren Säteilyturvakeskuksesta muistuttaa, että korkeat radonpitoisuudet sisäilmassa ovat mahdollisia lähes koko maassa. Näin ollen myös radonturvallinen rakentaminen kannattaa aina.
Maaperän radonmittauksia vielä rakentamattomalla tontilla ei Olli Holmgrenin mukaan kannata tehdä, sillä radontorjunta on halvempaa kuin yksittäisen tontin kattava radonselvitys.
Rakennetaanpa talo miten vain, olennaista on tiivistää lattiassa ja kellarin seinissä olevat raot, josta radonia voisi päästä sisälle. Pientalojen alapohjiksi on erilaisia vaihtoehtoja, joista yleisin on maanvarainen betonilaatta. Maanvaraisen betonilaatan alle kannattaa rakentaa niin sanottu radonputkisto, jonka avulla maaperästä tulevat ilmavuodot saadaan pysäytettyä, jos mittauksissa huomataan, että huolellisesta rakentamisesta huolimatta radonia on sisäilmassa enemmän kuin laki sallii.
Radontorjunnan asiantuntija ylitarkastaja Olli Holmgren Säteilyturvakeskuksesta on tavattavissa Rakenna ja Remontoi -messuilla (Rakenna & Remontoi -messujen ohjelma) Myyrmäki-hallissa Vantaalla lauantaina 25. tammikuuta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli HolmgrenYlitarkastajaSäteilyturvakeskus
Puh:09 759 88 555Linkit
Lyhyesti STUKista
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser.
Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Utlåtande om drifttillstånd för slutförvaringsanläggning håller på att färdigställas23.1.2025 10:49:46 EET | Pressmeddelande
Om saker och ting går bra kommer Strålsäkerhetscentralen att slutföra bedömningen av driftstillståndet för en finländsk slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle och lämna sitt utlåtande till arbets- och näringsministeriet i god tid före slutet av detta år, kan man läsa i STUKs kvartalsrapport som publiceras på dess webbplats.
Lausunto ydinjätteen loppusijoituslaitoksen käyttöluvasta valmistuu23.1.2025 10:49:46 EET | Tiedote
Jos asiat sujuvat hyvin, Säteilyturvakeskus saa kotimaisen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen käyttöluvan arvioinnin valmiiksi ja jättää lausuntonsa työ- ja elinkeinoministeriölle hyvissä ajoin ennen tämän vuoden loppua, kertoo STUKin nettisivuillaan julkaisema kolmannesvuosiraportti.
Statement on the operating licence for a nuclear waste final disposal facility in the making23.1.2025 10:49:46 EET | Press release
A triannual report published on the website of the Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) states that if everything goes well, STUK can complete the assessment of the operating licence for a Finnish final disposal facility for spent nuclear fuel and submit its statement to the Ministry of Economic Affairs and Employment well before the end of the year.
Posivan käyttölupahakemuksen aineisto ei ole vielä valmis, STUK sai lisää aikaa arvioimiseen4.12.2024 13:53:03 EET | Tiedote
Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksissa syntyvän käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta huolehtiva Posiva ei ole saanut valmiiksi aineistoa, jonka perusteella Säteilyturvakeskus voisi tehdä laitoksen käyttölupaa koskevan lausunnon ja turvallisuusarvion. Työ jatkuu vielä ensi vuonna.
Yhä vähemmän säteileviä ihmisiä11.11.2024 11:37:55 EET | Tiedote
Säteilyturvakeskus mittaa tällä viikolla Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella yliopiston työntekijöiden ja opiskelijoiden radioaktiivisuutta. Ensi viikolla mittauksia tehdään Tampereella ja vuodenvaihteen jälkeen tammikuussa Rovaniemellä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme