Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Hakijamäärä puolittui korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa

Jaa

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa korkeakoulupaikkaa tavoitteli noin 32 400 hakijaa, mikä on puolet saman haun hakijamäärästä viime vuonna. Haettavana olivat syksyllä alkavat vieraskieliset koulutukset sekä Taideyliopiston koulutusohjelmat. Pudotusta näkyi erityisesti kansainvälisten hakijoiden määrässä.

Kevään 2025 ensimmäinen yhteishaku korkeakouluihin päättyi keskiviikkona 22.1. Haettavana oli noin 8 600 aloituspaikkaa 431 hakukohteesta, joista puolet oli ammattikorkeakoulujen ja puolet yliopistojen koulutuksia.

Yhteishaussa haki yhteensä noin 32 400 hakijaa, joista kaksi kolmasosaa oli muita kuin EU- ja ETA-alueen tai Sveitsin kansalaisia. Vuoden 2024 vastaavassa yhteishaussa hakijoita oli 63 000, joista 80 % oli EU- tai ETA-alueen tai Sveitsin ulkopuolelta. Taideyliopiston koulutuksiin haki yhteensä yli 3 700 hakijaa.

Suurimmat kansalaisuusryhmät hakijoissa olivat Suomen (25 % hakijoista), Nigerian (13 %), Bangladeshin (9 %), Pakistanin (8 %) ja Nepalin (5 %) kansalaiset. Viime vuonna samassa haussa suurimmat kansalaisuusryhmät olivat Bangladesh (18 %), Suomi (15 %), Pakistan (14 %), Nigeria (11 %) ja Nepal (8 %).  Suomalaisten hakijoiden määrä laski edellisvuoteen verrattuna noin tuhannella.

EU- ja ETA-alueen tai Sveitsin ulkopuolelta tulevat opiskelijat maksavat suomalaisissa korkeakouluissa lukukausimaksuja. Nyt päättyneessä kevään ensimmäisessä yhteishaussa he maksavat ensimmäistä kertaa myös 100 euron hakemusmaksun, mikä on omalta osaltaan karsinut hakijoita. Esimerkiksi bangladeshilaisten hakijoiden määrä väheni viime vuoden hausta yli viidellätuhannella.

Hakijamäärä sisältää 22.1.2025 mennessä hakemuksensa jättäneet. Luku tulee tästä vielä pienenemään, sillä hakemuksen voi jättää ennen hakemusmaksun maksamista ja joukossa on nyt hakijoita, jotka saattavat lopulta jättää maksun maksamatta. Lopullinen hakijamäärä on selvillä helmikuussa, kun kaikki hakemukset on käsitelty.

Koulutusalojen välillä on suuria eroja kilpailussa aloituspaikoista 

Määrällisesti eniten hakijoita oli edellisvuosien tapaan kauppa-, hallinto- ja oikeustieteiden sekä tietojenkäsittely- ja tietoliikennealojen koulutuksiin.

Korkeakouluissa kovin kilpailu aloituspaikoista käydään taide- ja kulttuurialoilla (noin 11,6 hakijaa/aloituspaikka), yhteiskunnallisilla aloilla (noin 8,2 hakijaa/aloituspaikka) ja palvelualoilla (noin 8 hakijaa/aloituspaikka).

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin on puolestaan tekniikan aloilla (noin 3,8 hakijaa/aloituspaikka) ja humanistisilla aloilla (5,5 hakijaa/aloituspaikka).

Valintojen tulokset julkistetaan viimeistään toukokuun lopussa

Tällä hetkellä korkeakoulut tarkistavat hakemuksia ja järjestävät valintakokeita. Kevään ensimmäisen yhteishaun valintojen tuloksia julkaistaan tammi-helmikuun vaihteesta alkaen. Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 28. toukokuuta.

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa hakija voi tulla hyväksytyksi niin moneen koulutukseen kuin valintamenestys riittää. Hyväksytty hakija voi kuitenkin ottaa vastaan vain yhden opiskelupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta.

Suomalaiset hakijat voivat seurata opiskelijavalintansa tilannetta Oma Opintopolku -palvelussa. Kaikki opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla. 

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa maaliskuussa

Kevään toinen yhteishaku järjestetään 11.3.–25.3.2025. Tällöin haetaan korkeakoulujen syksyllä alkavaan suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen. Kaikkiin koulutuksiin haetaan Opetushallituksen ylläpitämässä Opintopolku-palvelussa.

Lisää tilastoja löytyy opetushallinnon Vipunen-tilastopalvelusta. Valitse suodattimeksi koulutuksen alkamisvuosi 2025, koulutuksen alkamiskaudeksi syksy, hakutavaksi yhteishaku ja hakuajaksi haku 1/hakuaika 1.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Betydelsen av kompetens i försörjningsberedskap ökar inom alla branscher10.12.2024 10:48:00 EET | Pressmeddelande

I framtidens arbetsliv behövs kompetens i försörjningsberedskap oberoende av bransch. Oftast handlar det om branschöverskridande mångsidig kompetens som är gemensam för nästan alla yrken. Dessutom behövs branschspecifik specialkompetens samt förståelse av hur den egna branschen förhåller sig till andra branscher i krissituationer, visar en utredning som beställts av Utbildningsstyrelsen.

Huoltovarmuusosaamisen merkitys kasvaa kaikilla aloilla10.12.2024 10:48:00 EET | Tiedote

Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan alasta riippumatta huoltovarmuuteen liittyvää osaamista. Useimmiten kyse on toimialarajat ylittävästä laaja-alaisesta osaamisesta, joka on yhteistä lähes kaikille ammateille. Lisäksi tarvitaan alakohtaista erityisosaamista sekä ymmärrystä siitä, millaisia riippuvuuksia omalla tehtävällä on muihin toimialoihin kriisitilanteissa, kertoo Opetushallituksen tilaama selvitys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye