Ammattihenkilölain viivästymisellä on sekä hyviä että huonoja puolia
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölain kokonaisuudistus siirtyy eteenpäin. Hallituksen esityksen on tarkoitus tulla eduskuntakäsittelyyn ensi vuonna. Alun perin tavoitteena oli, että laki olisi tullut voimaan jo vuoden 2026 alusta.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian mukaan lakiuudistuksen lykkääntymisellä on sekä hyviä että huonoja puolia.
- Hyvää on se, että nyt ehdimme saada tietoa siitä, mitä tilapäisten sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusehtojen madaltamisesta on seurannut. Toisaalta huonoa on se, että sosiaalihuollon asiakasturvallisuus vaarantuu pidempään, sanoo Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen.
Vuoden alusta tuli voimaan sosiaalihuollon ammattihenkilölain muutos, joka alensi sosiaalityöntekijöiden sijaisilta vaadittavaa pätevyyttä.
Talentia vastusti muutosta ja yritti loppuun asti vaikuttaa siihen, ettei se olisi mennyt läpi. Lakimuutos uhkaa heikentää sosiaalipalveluiden laatua, millä voi olla vakavat seuraukset sosiaalihuollon asiakasturvallisuudelle ja asiakkaiden oikeusturvalle.
- Tämä vaarallinen virhe pitää saada korjattua ammattihenkilölain kokonaisuudistuksessa. Toimitamme jäsenillemme kyselyn tilapäisten sosiaalityöntekijöiden käytöstä hyvinvointialueilla. Hyödynnämme tietoa vaikuttamistyössämme, Suominen sanoo.
Ammattihenkilölain kokonaisuudistus käynnistyi viime keväänä. Hallitus päätti kuitenkin kesken uudistuksen alentaa tilapäisten sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusehtoja. Tämän lakimuutoksen valmistelu vei aikaa niin paljon, että sen vuoksi ammattihenkilölain uudistus nyt viivästyy.
Ammattihenkilölain kokonaisuudistuksen ensimmäisessä vaiheessa keskityttiin tietopohjan kerryttämiseen. Sosiaali- ja terveysministeriö osallistaa keskeiset sidosryhmät kuten Talentian lain valmisteluun.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenny SuominenYhteiskuntavaikuttamisen johtaja
Puh:09 3158 6021jenny.suominen@talentia.fiTietoja julkaisijasta
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Toimeentulotukeen suunnitellut muutokset rikkovat ihmisoikeuksia ja perustuslakia15.1.2025 14:24:58 EET | Tiedote
Toimeentulotuen kokonaisuudistus herättää syvää huolta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentiassa. Nyt tehdyt esitykset uhkaavat pahimmillaan sekä ihmisoikeuksia että sosiaalihuollon ammattilaisten mahdollisuuksia tehdä työtään eettisesti.
Maailman vaikein työ – Sosiaalialan korkeakoulutetut kantavat vastuuta yhteiskunnan haasteista9.1.2025 11:02:44 EET | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutetut tekevät työtä, jota voidaan perustellusti kutsua maailman vaikeimmaksi työksi.
Talentia tyrmää lainsäädännön suojelutyöstä tarpeettomana3.1.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä suojelutyötä koskevasta lainsäädännöstä. Esitys rajoittaa vakavasti työtaisteluoikeutta, joka on perusoikeus.
Lakimuutos voimaan: sosiaalihuollon asiakasturvallisuus vaarassa pätevyysvaatimusten heikennysten vuoksi2.1.2025 07:47:00 EET | Tiedote
Sosiaalipalveluiden laatu uhkaa heiketä tänä vuonna, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentia. Tämä voi vaarantaa asiakasturvallisuuden ja asiakkaiden oikeusturvan.
Tutkimus: Yli puolet sosiaalialan työntekijöistä kokenut asiakasväkivaltaa hyvinvointialueella10.12.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Sosionomeista 60 prosenttia ja sosiaalityöntekijöistä 53 prosenttia on kokenut asiakasväkivaltaa tai sen uhkaa työssään hyvinvointialueella. Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen ja Akava Worksin tutkimuksesta, jossa selvitettiin hyvinvointialueille siirtyneiden työntekijöiden työolosuhteita ja työkykyä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme