Elinsiirtojen määrä väheni hieman, luovuttajien määrä kasvoi vuonna 2024
Vuonna HUSissa 2024 tehtiin yhteensä 449 elinsiirtoa, mikä on hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kuolleiden luovuttajien määrä oli ennätyksellisen korkea. HUSissa tehtiin marraskuussa Suomen ensimmäinen kädensiirto.
Vuonna 2024 elinsiirtoja tehtiin 449, joista 20 lapsille. Edellisenä vuonna elinsiirtoja tehtiin 475. Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty HUSiin. Aikuispotilaiden elinsiirrot tehdään Helsingissä Meilahden tornisairaalassa ja lapsipotilaiden Uudessa lastensairaalassa.
Vuonna 2024 tehtiin 314 munuaisensiirtoa, joista 9 lapsille. Maksansiirtoja tehtiin 76, joista 6 lapsille. Haimansiirtoja tehtiin 22 ja sydämensiirtoja 18, joista 5 lapsille. Keuhkonsiirtoja tehtiin 17. Lisäksi tehtiin yksi leikkaus, jossa siirrettiin sydän ja keuhkot sekä yksi kädensiirto. Lue lisää Suomen ensimmäisestä kädensiirrosta uutisestamme.
Elinluovuttajien kokonaismäärän kasvu ei ole lisännyt sydänsiirtojen määrää, koska viime vuosina elinluovuttajat ovat aiempaa iäkkäämpiä ja sairaampia, eivätkä ole soveltuneet sydänluovuttajiksi. Viime vuosina aikuispotilaiden sydämen ja keuhkojen siirtojen määrä on Suomessa pysynyt huomattavasti matalampana muihin Pohjoismaihin verrattuna.
Elinluovutustoiminta
Elinluovutussairaaloina toimivat kaikki maamme sairaalat. Kuolleita elinluovuttajia oli vuonna 2024 yhteensä 156. Elinluovuttajien keski-ikä oli 56,5 vuotta. Monielinluovuttajia eli elinluovuttajia, jotka luovuttivat enemmän kuin yhden elimen, oli 66 % kaikista elinluovuttajista. Suurin osa elinluovuttajista toimi myös kudosluovuttajina. Lisäksi tehtiin Suomen ensimmäinen kädenluovutus.
Vuonna 2024 tehtiin 32 DCDD-elinluovutusta (elinluovutus verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen) ja näistä siirrettiin 57 munuaista.
Munuaisensiirrot eläviltä luovuttajilta on vakiintunut noin 40 siirron tasolle, mikä on neljä kertaa enemmän kuin munuaissiirtotoiminnan aikana keskimäärin vuodessa. Nousu alkoi aktiivisen koulutuksen, ohjeistusten ja resurssien lisäämisen myötä vuodesta 2010 alkaen. Elävän luovuttajan munuaisensiirtojen tavoite on 70 vuodessa.
Pohjoismainen yhteistyö
Pohjoismainen yhteistyö on aktiivista ja tärkeää elinsiirto- ja elinluovutustoiminnassa. Maksan-, sydämen- ja keuhkojensiirroissa kiireellinen hälytysjärjestelmä on elintärkeä. Scandiatransplant-organisaatio ylläpitää rekisteriä, tekee hoitosuosituksia ja tukee tieteellistä tutkimusta. Vuonna 2024 lähetettiin ja vastaanotettiin useita siirtoelimiä Pohjoismaiden välillä.
”Elinsiirrot ovat kustannustehokkaita, sillä suuri osa potilaista palaa työelämään ja eloonjäämisosuudet ovat yli 90 %. Lisäksi munuaisensiirrot säästävät miljoonia dialyysikustannuksissa. On tärkeää varmistaa riittävä henkilöstö ja tehokas koulutus, jotta tavoitteemme nousta ja pysyä Pohjoismaiden parhaimmaksi kaikkien elinsiirtojen osalta toteutuu”, kertoo ylilääkäri Arno Nordin.
Lisätietoja:
Ylilääkäri Arno Nordin, arno.nordin@hus.fi
Valtakunnallinen elinluovutuskoordinaattori Maarit Lång, elinluovutus@hus.fiOsastonylilääkäri Karl Lemström, karl.lemstrom@hus.fi
Osastonylilääkäri Marko Lempinen, marko.lempinen@hus.fi
Osastonylilääkäri Timo Jahnukainen, timo.jahnukainen@hus.fi
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Unga som överlevt en allvarlig hjärnblödning har förhöjd självmordsrisk – mer vikt bör fästas vid psykisk rehabilitering20.1.2025 13:56:00 EET | Pressmeddelande
En nationell finländsk studie som gjorts vid HUS neurokirurgi avslöjade att personer som överlevt en livsfarlig hjärnblödning har en betydligt högre självmordsrisk. Riskgrupper utgör särskilt personer under 40 år och personer i början av återhämtningen.
Vakavasta aivoverenvuodosta selviytyneillä nuorilla on kohonnut itsemurhariski – psyykkiseen kuntoutumiseen kiinnitettävä enemmän huomiota20.1.2025 13:56:00 EET | Tiedote
HUSin neurokirurgialla tehty kansallinen suomalaistutkimus paljasti, että hengenvaarallisesta aivoverenvuodosta hengissä selvinneillä on merkittävästi kohonnut itsemurhan riski. Riskiryhmässä ovat erityisesti alle 40-vuotiaat ja toipumisen alkuvaiheessa olevat potilaat.
Young survivors of severe brain hemorrhage have an elevated risk of suicide: more attention needs to be paid to psychological rehabilitation20.1.2025 13:56:00 EET | Press release
A nationwide Finnish study conducted at HUS Neurosurgery revealed that survivors of life-threatening brain hemorrhage have a significantly elevated risk of suicide. The risk is especially higher in patients under the age of 40 and those with a recent brain hemorrhage.
HUS sammanslutningens styrelse behandlade ekonomin för 202520.1.2025 13:00:00 EET | Pressmeddelande
HUS budget för 2025 är mycket stram. HUS har anpassat sin ekonomi för 2025 med cirka 140 miljoner euro.
HUSin yhtymähallitus käsitteli vuoden 2025 taloutta20.1.2025 13:00:00 EET | Tiedote
HUSin talousarvio vuodelle 2025 on erittäin tiukka. HUS on sopeuttanut talouttaan vuodelle 2025 noin 140 miljoonalla eurolla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme