Jyväskylän yliopisto

Väitös: Sykkivällä laserilla ja proteiineilla muokattuja nanolaitteita: Uusi askel kohti robottiraajoja (Lampinen)

Jaa

Jyväskylän yliopistossa tehdyn väitöskirjatutkimuksen tavoitteena on luoda perustaa seuraavan sukupolven hermorajapinnoille, joiden avulla esimerkiksi Tähtien sota -elokuvista tuttu Luke Skywalkerin robottikäsi voisi tulevaisuudessa olla totta.

Aku Lampisen väitöskirjan tarkastustilaisuus pidetään Seminaarinmäellä, Jyväskylän yliopiston päärakennuksella, auditoriossa C1 perjantaina 31.1.2025 klo 12. Tilaisuutta voi seurata etäyhteydellä.
Aku Lampisen väitöskirjan tarkastustilaisuus pidetään Seminaarinmäellä, Jyväskylän yliopiston päärakennuksella, auditoriossa C1 perjantaina 31.1.2025 klo 12. Tilaisuutta voi seurata etäyhteydellä.

Väitöskirjatutkija Aku Lampinen perehtyi väitöstyössään siihen, miten grafeenia – tuota yhden atomin paksuista, terästä vahvempaa, läpinäkyvää ja täysin hiilestä rakentuvaa materiaalia – voidaan muokata erittäin nopeasti sykkivällä laserilla ja ihmisen kehosta löytyvillä proteiineilla. 

- Nykyiset proteesit, joita voidaan tarjota raajansa menettäneille henkilöille, ovat yleensä vaikeakäyttöisiä ja vaativat keskittymistä yksinkertaisissakin toiminnoissa onnistumiseen, Lampinen kertoo. 

Lampisen visio on, että onnettomuuden tai sairauden takia menetetty käsi tai jalka voitaisiin korvata keinotekoisella raajalla. Raaja ei vain liikkuisi luonnollisesti kuin ”ajatuksen voimalla”, vaan se pystyisi tuntemaan kosketuksen ja lämmön kuten alkuperäinenkin. 

Kivijalan rakentamista pilvenpiirtäjälle 

Tämä kunnianhimoinen ja monitieteinen tavoite ei kuitenkaan täyty hetkessä. Lampisen väitöskirja, johon kuuluu neljä tieteellistä artikkelia, on kuin pilvenpiirtäjän kivijalan osa, joka pyrkii tukemaan koko alan kansainvälistä tutkimusta. 

Hänen tuloksensa osoittivat, että Jyväskylän yliopistossa kehitetty grafeenin laserkäsittely parantaa veden pH:n ja kalsiumin määrän mittaamisen herkkyyttä. Lisäksi sillä pystyi hallitsemaan minne ja kuinka paljon proteiineja kiinnittyi grafeenin pintaan. Lampinen kehitti myös aivan uudenlaisen menetelmän selvittää erityisen pienten määrien kanssa, kuinka paljon proteiinia tarttui materiaalin pintaan. 

- Nämä ovat kaikki hyödyllistä lisätietoa kehittääksemme tulevaisuudessa luotettavampia ja herkempiä laitteita hermosolujen toiminnan mittaamiseen, Lampinen selventää. 

FM Aku Lampisen väitöskirjan “Towards Next-Generation Peripheral Nerve Interfaces: Tuning Graphene Field- Effect Transistor Biosensor Devices by Two-Photon Oxidation and Protein Functionalization” julkinen tarkastustilaisuus pidetään Seminaarinmäellä, Jyväskylän yliopiston päärakennuksella, auditoriossa C1 perjantaina 31.1.2025 klo 12. Vastaväittäjänä toimii professori Georg Düsberg (University of the Bundeswehr Munich, Saksa) ja kustoksena Kemian laitoksen johtaja, professori Mika Pettersson (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden pääasiallinen kieli on englanti. Alussa on suomenkielinen osuus. 

Tilaisuutta on mahdollista seurata etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-lampinen310125

Väitöskirja “Towards Next-Generation Peripheral Nerve Interfaces: Tuning Graphene Field- Effect Transistor Biosensor Devices by Two-Photon Oxidation and Protein Functionalization” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0488-4 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Aku Lampinen, aku.m.t.lampinen@jyu.fi

Kuvat

Aku Lampisen väitöskirjan tarkastustilaisuus pidetään Seminaarinmäellä, Jyväskylän yliopiston päärakennuksella, auditoriossa C1 perjantaina 31.1.2025 klo 12. Tilaisuutta voi seurata etäyhteydellä.
Aku Lampisen väitöskirjan tarkastustilaisuus pidetään Seminaarinmäellä, Jyväskylän yliopiston päärakennuksella, auditoriossa C1 perjantaina 31.1.2025 klo 12. Tilaisuutta voi seurata etäyhteydellä.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto edistää maahanmuuttaneiden pääsyä yliopisto-opintoihin27.1.2025 15:19:51 EET | Tiedote

Maahanmuuttaneet ovat aliedustettuina kielellisesti vaativissa ja korkeakoulutusta edellyttävissä asiantuntijatehtävissä. Tähän mennessä opiskelijoita on houkuteltu ulkomailta yliopistojen englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin, mutta maassa jo olevien maahanmuuttaneiden potentiaali on jäänyt hyödyntämättä. Julkisessa keskustelussa on keskitytty ratkaisujen sijaan ongelmiin, kuten kielitaidon puutteisiin.

Saavatko aktiivisuusranneke tai muut sovellukset meidät liikkumaan? Tutkimus osoitti etäteknologian hyödyt erityisesti kuntoutuksessa24.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Sanna Säteri tutki väitöskirjassaan vaikuttaako liikunnan lisäämiseen tarkoitettu etäteknologia, esimerkiksi aktiivisuusranneke tai älypuhelinsovellus, fyysisen aktiivisuuden määrään aikuisilla. Fyysinen aktiivisuus on keskeinen tekijä terveyden ylläpitämisessä sekä sairauksien hoidossa, ja nopeasti kehittyvästä teknologiatarjonnasta on pyritty löytämään ratkaisuja sen lisäämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye