Suomen merimuseossa avautuva Muumiseikkailu pistää pohtimaan elämän suuria kysymyksiä
Suomen merimuseossa Kotkassa avautuva näyttely Rohkeus, rakkaus, vapaus! kutsuu kävijät keskelle taianomaista Muumiseikkailua. Näyttely on avoinna 14.2.2025–7.3.2027.

Suomen merimuseossa avautuva näyttely Rohkeus, rakkaus, vapaus! on taianomainen seikkailu muumien elämänarvoihin ja filosofiaan.
Elämyksellisessä näyttelyssä kävijät kulkevat halki näyttelysalien ja kohtaavat hieman jännittävältäkin tuntuvia hetkiä yhdessä tuttujen muumihahmojen kanssa. Kaikenikäisille suunnattu näyttely kutsuu nuorimmat leikkimään ja oivaltamaan asioita itse.
Seikkailu vie halki synkeän metsän kohti rauhaisaa Muumilaaksoa. Matkan varrella loikoillaan rantakallioilla, sukelletaan Taikurin hattuun, kiipeillään viidakossa, herätään keskellä Taikatalven hiljaisuutta ja saadaan kutsu kelluvan teatterin satumaisiin juhliin. Näyttelyn tunnelma on nostalginen, lohdullinen ja ilahduttava.
80-vuotisjuhlan tunnelmaa
Ensimmäisen muumitarinan Muumit ja suuri tuhotulva (Småtrollen och den stora översvämningen) ilmestymisestä tulee vuonna 2025 kuluneeksi 80 vuotta.
Vuosikymmenten jälkeenkin muumitarinoiden taide ja lämminhenkinen huumori puhuttelevat kaikenikäisiä eri puolilla maailmaa. Ne myös heijastavat monia tänä päivänä yhteisesti jaettavia arvoja: ystävyys, rakkaus, luonnon kunnioittaminen, seikkailunhalu, tasavertaisuus, suvaitsevaisuus, vapaus ja rohkeus.
Nyt Kotkassa avautuvan näyttelyn kuvitus ja sitaatit perustuvat Tove Janssonin alkuperäisteoksiin. Taiteellisesta toteutuksesta ja näyttelyarkkitehtuurista vastaa kuvataiteilija Alexander Reichstein.
Suomen merimuseossa nähtävän näyttelyn on tuottanut Suomen kansallismuseo yhteistyössä Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa. Se pohjaa Kansallismuseossa vuosina 2020–2021 nähtyyn näyttelyyn. Tuolloin näyttelyn kokemista rajoittivat monet koronarajoitukset. Nyt näyttely nähdään sovitettuna Suomen merimuseon näyttelytiloihin.
Tove Janssonin rakkaus merta kohtaan
Janssonille meri ja sen myrskyt merkitsivät suurta seikkailua. Ne toimivat loppumattomana inspiraation lähteenä ja näkyvät Janssonin tarinoissa ja taiteessa. Näin jatkui aina siihen asti, kunnes Jansson oli yli 70-vuotias.
”Viimeisenä kesänä tapahtui jotain anteeksiantamatonta; minä aloin pelätä merta. Suuret aallot eivät enää merkinneetkään seikkailua, vaan pelkkää pelkoa ja huolta veneen takia ja kaikkien muidenkin veneiden, jotka liikkuivat vesillä huonolla säällä”, Jansson kirjoitti kirjassaan Haru, eräs saari (1996).
Näyttelykokemusta täydentää Suomen merimuseon kokoelmiin kuuluva Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän Victoria-vene, jolla pariskunta kulki rakastamaansa kesäpaikkaan Klovharun saarelle aina siihen asti, kunnes Jansson alkoi pelätä rakastamaansa merta.
Muumien ystävien tapahtumaan saapuvat myös Muumipeikko ja Pikku Myy
Rohkeus, rakkaus, vapaus! -näyttelyn avajaissunnuntaina 16. helmikuuta klo 10–17 Suomen merimuseossa järjestetään muumien ystävien yhteinen tapahtuma. Ohjelmaa on kaikenikäisille.
Kello 12 alkaen auditoriossa katsotaan Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? -kuvakirjaan pohjautuva animaatio. Kello 13–15 askarrellaan Kotkan lastenkulttuurikeskuksen järjestämässä Kaverikoru-työpajassa.
Päivän odotetuimmat hetket koittavat taatusti klo 12.30–13 ja 14–14.30, kun halukkaat pääsevät yhteisesti tervehtimään Muumipeikkoa ja Pikku Myytä.
Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon kaikki näyttelyt ovat avoinna koko päivän Merikeskus Vellamossa. Alle 18-vuotiaille on ilmainen sisäänpääsy, aikuiset 15 € / 10 € / Museokortti / Kaikukortti.
Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumiseikkailu on avoinna Suomen merimuseossa Kotkassa 14.2.2025–7.3.2027. Suomen merimuseo on yksi Suomen kansallismuseon museokohteista ja sijaitsee Merikeskus Vellamossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Erik TirkkonennäyttelyamanuenssiSuomen kansallismuseo / Finlands nationalmuseum / The National Museum of Finland
Suomen merimuseo
Pia PaukkuintendenttiSuomen kansallismuseo / Finlands nationalmuseum / The National Museum of Finland
Suomen merimuseo
Kuvat

Linkit
Tietoa julkaisijasta
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
Taidehistoriallisesti merkittävä Someron alttarikaappi esille Hämeen linnaan10.4.2025 11:04:42 EEST | Tiedote
Hämeen linnaan saadaan esille yksi Suomen vaikuttavimmista 1500-luvulta säilyneistä myöhäiskeskiaikaisista kirkkotaiteen esineistä, Someron alttarikaappi. Ennen esillelaittoa kaappi on käynyt läpi huolellisen, kuukausia kestäneen konservoinnin.
Kansallismuseo vierailee Etelä-Pohjanmaan museossa – mukana Suomen merkittävimpiä kulttuurihistoriallisia aarteita yli 8000 vuoden ajalta14.3.2025 08:27:17 EET | Tiedote
Peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeen takia kiinni oleva Kansallismuseo tekee sulkuaikanaan lyhyitä vierailuja museoihin eri puolille Suomea. Seuraava pysähdys on Etelä-Pohjanmaan museon Kivinavetassa Seinäjoella 22.–23.3.2025.
Hämeen linna avaa talviloman kunniaksi lapsille uuden elämyksellisen tilan13.2.2025 08:22:21 EET | Tiedote
Hämeen linnassa avautuu talvilomalla lasten oma tila, Hovinarrin tupa, jossa voi itse kokea ja tutkia historiaa. Talviloman ohjelmassa on paljon muutakin, kuten 1600-luvun aseharjoitus.
Olavinlinnan juhlavuosi käynnistyy linnanpäällikön haarniskan kotiinpaluulla21.1.2025 10:37:46 EET | Tiedote
Olavinlinnan 550-vuotisjuhlavuosi on täynnä tapahtumia immersiivisestä liveroolipelistä keskiaikatapahtumiin.
Suomen kansallismuseo käynnistää kausityöntekijöiden rekrytoinnin8.1.2025 10:05:00 EET | Tiedote
Suomen kansallismuseo palkkaa ensi kesäksi noin 90 kesätyöntekijää Hämeen linnaan, Olavinlinnaan, Seurasaaren ulkomuseoon, Tamminiemeen, Louhisaaren kartanolinnaan, Hvitträskiin, Suomen merimuseon museolaivoille, Vankilaan ja Langinkosken keisarilliselle kalastusmajalle. Kesätyöpaikat ovat haettavissa 31.1.2025 klo 16.00 asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme