SDP:n Pia Hiltunen: Koulutustasoa nostetaan kokonaisvaltaisilla toimilla, ei irtopisteitä keräillen
– Tuore tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie (kok.) on ilmoittanut tavoittelevansa nuorten korkeakoulutustason nostamista 50 %:iin ja vaatinut myös uusia toimia. Yksittäisen tavoitteen ja yksittäisten toimien sijaan hallituksen olisi syytä nähdä sen harjoittaman politiikan kokonaisvaikutukset, sillä koulutuksen perusta on hyvinvoinnissa, huomauttaa sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Pia Hiltunen (sd.).

– Korkeakoulutettujen määrää ei nosteta rakentamatta ensin tukevaa pohjaa varhaiskasvatuksessa, peruskoulun ja toisen asteen tasolla. Sen sijaan hallitus on vaikeuttanut esimerkiksi erityisopettajien kouluttautumista ja tekee ammatilliseen koulutukseen massiiviset leikkaukset. Hallituksen 100 miljoonan euron lisäys oppimisen tukeen on tervetullut, mutta valitettavasti ei riittävä.
– Oppimistuloksien parantaminen pitäisi nähdä kokonaisvaltaisemmin. Oppimisympäristön on oltava turvallinen ja viihtyisä, oppimateriaalien laadukkaita. Ryhmäkoot on pidettävä maltillisina oppimisrauhan takaamiseksi. Nämä kaikki edellyttävät toteutuakseen riittäviä resursseja.
– Koulutus on kuntien suurin ja tärkein tehtävä, sillä siihen käytetään noin 60 % kuntien budjeteista. Kunnilla on myös laaja päätäntävalta koulutusta koskevissa asioissa, mutta vajaalla rahoituksella tätä on työlästä kääntää siksi positiiviseksi mahdollisuudeksi, joka sen pitäisi olla. Valtion on varmistettava kuntien riittävä rahoitus, mutta tämä hallitus asettaa kuntien valtionosuuksiin indeksileikkurin.
– Jo työelämässä olevien kouluttautumismahdollisuudet olisi myös taattava. Aikuisilla pitää olla mahdollisuus tarvittaessa alanvaihtoon tai syventää osaamistaan, mutta hallitus on vaikeuttanut tätä huomattavasti lakkauttamalla aikuiskoulutustuen ja aikomalla poistaa työnantajan koulutusvähennyksen tänä vuonna.
– Orpon–Purran leikkaukset sosiaaliturvaan ovat heikentäneet lukuisten vanhempien taloudellista tilannetta, mikä vaikuttaa perheen lasten oppimistuloksiin ei vain rajoittamalla mahdollisuuksia, vaan myös lisäämällä perheiden tuntemaa ahdinkoa. Hyvinvoinnista leikkaamisen rinnalla esimerkiksi kännykän käyttörajoituksen perusteleminen keskittymisvaikeuksilla tuntuu melko irtonaiselta päätökseltä, kun lapsi tai nuori saattaa samaan aikaan pohtia, onko kotona koulun jälkeen ruokaa, Hiltunen huomauttaa.
– Lasten määrä Suomessa vähenee, joten tarvitsemme jokaisen lapsen ja nuoren osaksi yhteiskuntaa hyvinvoivana ja osaavana. Tämä on meidän prioriteettimme, Hiltunen kiteyttää.
Yhteyshenkilöt
Pia HiltunenKansanedustaja
Puh:044 522 7447pia.hiltunen@eduskunta.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Saku Nikkanen: Hallituksen herättävä hyvinvointialueiden tilanteeseen26.4.2025 11:34:23 EEST | Tiedote
-Hallituksen tulee viimein herätä hyvinvointialueiden tilanteeseen, sanoo kansanedustaja Saku Nikkanen (sd). Nyt alueet on ajettu epärealistisilla säästövaateilla kohtuuttomaan tilanteeseen, vaikka monet asiantuntijat ovat vedonneet lisäaikaan talouden pitkäjänteiseksi sopeuttamiseksi. Viimeksi oikeuskansleri on ottanut kantaa alueiden rahoituksen puolesta ja todennut että hallitus on laiminlyönyt oman tehtävänsä hyvinvointialueiden rahoituksen riittävyyden seurannassa ja lakisääteisten palvelujen kattamiseen tulee hakea lisärahoitusta, mikäli tarvittavat sopeuttamistoimet uhkaavat niiden järjestämistä. -Tämän oikeuskanslerin päätöksen myötä on viimeistään hallituksen herättävä ja myönnettävä alueille lisäaikaa alijäämiensä kattamiseen. Tämän on todennut nyt valtionvarainministeriö, talouspolitiikan arviointineuvosto ja nyt vielä oikeuskansleri, Nikkanen painottaa. Kustannusten äkillinen kasvu on ollut inflaation, palkkaratkaisujen ja palvelutarpeen kasvun myötä niin suuri ettei sitä o
SDP:n Piritta Rantanen: "Kasvuriihi" olikin leikkausriihi - romuttaa kasvun ja heikentää työllisyyttä26.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Orpon hallitus voi nimetä puoliväliriihensä vaikka "kasvuriiheksi", mutta todellisuudessa kyse on raa’asta leikkauslistasta. - Tämä riihi ei rakenna kasvua, se vaarantaa koulutuksen tulevaisuuden, lisää työttömyyttä ja kurjistaa kuntien mahdollisuuksia hoitaa lakisääteisiä tehtäviään, toteaa kansanedustaja Piritta Rantanen (sd.).
SDP:n Tuula Väätäinen: Hallitus leikkaa taas kunnilta ja koulutuksesta24.4.2025 17:14:16 EEST | Tiedote
Kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) on huolissaan kehysriihen päätösten vaikutuksesta erityisesti kuntatalouteen. – Kunnilta ja koulutuksesta leikkaamalla ei saada aikaan kasvua, vaan vaikeutetaan entisestään kuntien tilannetta, koulutustason nostamista ja vasta valittujen kuntapäättäjien toimintaa, Väätäinen toteaa.
Liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-edustajat: Ylelle on taattava työrauha24.4.2025 14:41:53 EEST | Tiedote
– Eduskuntapuolueet hyväksyivät syksyllä yhteisesti sovun Yleen kohdistuvista leikkauksista ja sen toiminnan muutoksista. Tämän pitäisi taata yhtiölle ja sen työntekijöille tarvittava työrauha sopeutumiseen. Vastuuministerin ulostulo ei tätä sopua kunnioita, toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-ryhmän vastaava, kansanedustaja Seppo Eskelinen.
SDP:n Kvarnström: Kuntien ja koulutuksen tilanne heikkenee hallituksen päätösten takia24.4.2025 12:53:28 EEST | Tiedote
Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) kritisoi hallituksen kehysriihen päätöksiä, erityisesti kuntien valtionosuuksien ja korkeakoulujen perusrahoituksen leikkauksia. Hän kummeksuu sitä, miten hallituksen mielestä Suomella on varaa kahden miljardin veronalennuksiin, mutta ei ole varaa vastata sosiaali- ja terveydenhuollon haasteisiin tai helpottaa kuntien vaikeaa taloudellista tilannetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme