Yrittäjägallup: Yrityksen vaikeudet saada rahoitusta ovat kasvussa
Rahoituksesta on kasvanut yhä suurempi talouskasvun tulppa. Peräti 40 prosenttia teollisuuden yrityksistä raportoi, että rahoitus on estänyt yrityksen kasvua. – Samaan aikaan kun Suomessa etsitään vimmatusti kasvua lisääviä toimia, estää toimimaton rahoitusmarkkina kasvuhaluisten ja -kykyisten pk-yritysten kasvua, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Yli tuhannelta pk-yrityksen edustajalta tiedusteltiin, onko rahoituksen saanti vaikeutunut viimeisen vuoden aikana. Yrityksistä 22 prosenttia vastasi tähän kyllä tammikuussa 2025. Luku on hieman noussut marraskuusta 2024, jolloin 21 prosenttia vastasi myöntävästi.
Erityisesti rahoituksen saanti on vaikeutunut viimeisen vuoden aikana toimialoista teollisuudessa (36 %) ja maantieteellisesti Itä-Suomessa (27 %). Rahoitusvaikeudet ovat estäneet peräti 38 prosentissa tapauksista hankkeen toteutumisen kokonaan.
Yritykset eivät pysty vastaamaan kysyntään
Rahoituksessa olevat pullonkaulat heikentävät yritysten kykyä vastata kasvavaan kysyntään. Yksi neljästä (25 %) pk-yrityksistä sanoo, että rahoituksen saatavuus on ainakin jossain määrin vaikuttanut yrityksen kykyyn vastata kasvavaan kysyntään. Luku on kasvanut viime marraskuusta.
– Pidemmän aikavälin talouskasvu rakennetaan osaamisen ja investointien varaan. Investoinnit edellyttävät toimivaa rahoitusmarkkinaa. On iso uhka, että hukkaamme pitkäksi aikaa osan talouskasvusta rahoituksen pullonkaulaan, Malinen varoittaa.
– Rahoitusmarkkinat eivät toimi ongelmattomasti Suomessa. On selvää, että rahoitussääntely ja -valvonta sekä pankkien riskienhallintaperiaatteet ovat luoneet katvealueita pk-yritysten rahoituksen saatavuuteen. Pankeissa on yleistynyt de-risking-ilmiö, mikä tarkoittaa sitä, että pankki pyrkii riskien hallitsemisen sijaan välttämään asiakkuuteen liittyvää riskiä, Malinen sanoo.
– Lisäksi on nähtävillä, että pankkikilpailu on vähentynyt ja joidenkin pankkien halu palvella varsinkin pienempiä yrityksiä on heikentynyt, Malinen lisää.
Tutustu tammikuun 2025 tuloksiin tarkemmin täältä. Voit myös tutustua aiempiin, marraskuun 2024, tuloksiin täällä.
Yrittäjien 10 esitystä kasvuun on täällä.
Yrittäjägallupiin vastasi 1 077 pk-yrityksen edustajaa 2.–9.1.2025. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,9 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Verian (entinen Kantar) Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri Malinenekonomisti
Puh:050 434 5952petri.malinen@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Akava ja Yrittäjät: Yhdistelmävakuutus vahvistaisi turvaa17.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Akava ja Suomen Yrittäjät esittävät, että Orpon hallitus linjaa puoliväliriihessä yhdistelmävakuutuksesta. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi kerryttää vain joko työntekijänä tai yrittäjänä, mutta ei samanaikaisesti molempina. Yhdistelmävakuutus mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä.
Suomen Yrittäjät: Kunnanvaltuutetuista jopa 23 prosenttia on yrittäjiä17.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Yrittäjiä pääsi runsaasti valtuustoon sekä kunta- että aluevaaleissa: kuntien valtuutetuista 23 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaltuutetuista 16 prosenttia. Kunnissa eniten yrittäjävaltuutettuja on keskustalla. Aluevaltuustoissa keskusta ja kokoomus jakavat kärkipaikan yrittäjävaltuutettujen määrässä. “Olemme todella iloisia siitä, että äänestäjät ovat luottaneet laajalti yrittäjäehdokkaisiin. Äänestäjät tietävät, että yrittäjät osaavat rakentaa elinvoimaa paikallisesti ja alueellisesti”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme