Miten välttää seuraava kryptoromahdus? Uusi tutkimus paljastaa tekijät kryptovaluuttapörssien epäonnistumisten taustalla
Kuvittele, että olet sijoittanut kryptovaluuttoihin ja eräänä päivänä kryptovaluuttapörssin alustalle kirjautuessasi huomaat, ettei sivusto enää toimi, varasi ovat kadonneet eikä ketään ole vastaamassa kysymyksiisi. Tämä painajaismainen tilanne on ollut täyttä totta tuhansille kaupankävijöille, sillä lähes 500 kryptovaluuttapörssiä on jo kaatunut. Uusi tutkimus Vaasan yliopistosta antaa tietoa kryptovaluuttapörssien riskeistä.

Nuorempi apulaisprofessori Niranjan Sapkota analysoi tietoja 845 kryptopörssistä selvittääkseen, miksi lähes puolet niistä on romahtanut vuoden 2014 jälkeen ja miten näitä tilanteita voisi ennakoida. Hän on tunnistanut useita tekijöitä, joiden tarkastelu auttaa varautumaan riskeihin: näitä ovat muun muassa avoimuus, keskittyminen, alueellinen pääsy, maksurakenteet, valuuttalistaukset ja suosittelujärjestelmät. Sapkotan artikkeli on julkaistu arvostetussa Journal of International Financial Markets -julkaisussa.
Avoimuus on kaksiteräinen miekka
Usein ajatellaan, että turvallisimpia vaihtoehtoja olisivat keskittyneet pörssit kehittyneissä, avoimissa ja säädellyissä maissa, kuten Yhdysvalloissa tai Singaporessa. Tutkimuksen mukaan ne ovat yllättävän haavoittuvia. Haavoittuvuuden taustalla on kireä säätely, säätelyn noudattamisesta aiheutuvat kustannukset ja kehittynyt infrastruktuuri, jota huijarit voivat hyödyntää luvattomaan toimintaan. Sen sijaan kehittyvissä maissa, joissa kryptovaluuttojen käyttöönotto on vielä poliittisen keskustelun kohteena, on vähemmän tämänkaltaisia haasteita.
– Vielä huomiota herättävämpää on, että pörsseillä, jotka sallivat yhdysvaltalaisten asiakkaiden kaupankäynnin, on suurempi todennäköisyys päätyä maksukyvyttömiksi kuin niillä, jotka ovat rajoittaneet sitä, Sapkota lisää.
Kokonaisuudessaan keskitetyillä pörsseillä, jotka säilyttävät käyttäjien varoja samaan tapaan kuin perinteiset pankit hallinnoivat pankkitilejä, on suurempi riski epäonnistua kuin hajautetuilla pörsseillä, joissa kaupankävijät hallitsevat varojaan ja niiden siirtoja itse. Hajautetuilla pörsseillä on 31,2 prosenttia alhaisempi todennäköisyys epäonnistumiseen kuin keskitetyillä alustoilla. Hajautettu rakenne lieventää petoksen, huonon toiminnan johtamisen ja maksuvalmiuskriisin riskejä.
Varoitusmerkkejä: korkeat maksut, rajalliset valuuttalistaukset ja huonot arvostelut
Tutkimuksen mukaan korkeat nostopalkkiot ovat usein merkki taloudellisesta epävakaudesta. Kaatuneet pörssit laskuttivat keskimäärin puolitoistakertaa suurempia nostopalkkioita kuin edelleen toiminnassa olevat.
Kryptovaluuttapörssit, joilla on laaja valikoima kryptovaluuttoja ja joille käyttäjät ovat antaneet hyvät arvostelut, pärjäävät muita todennäköisemmin. Monipuolinen valuuttavalikoima houkuttelee suuremman käyttäjäkunnan ja takaa vakaat tulovirrat, kun taas korkeat käyttäjäarviot kertovat vahvoista operatiivisista käytännöistä.
– Seuraavan kerran, kun kaverisi jakaa sinulle kryptopörssin suosittelulinkin, älä jätä sitä huomiotta pelkkänä bonusten kalasteluna, Sapkota sanoo.
Vankat tulokset tukevat turvallisempien kryptoekosysteemien luomista
Sapkotan tutkimus vastaa merkittävään tietovajeeseen kryptovaluuttoja tarkastelevalla kehittyvällä tutkimuksenalalla. Sen tuoma tieto auttaa lähestymään markkinoita suuremmalla luottamuksella, ja tarjoaa toimivia ratkaisuja turvallisemmille lohkoketjupohjaisille kaupankäyntialustoille.
Tutkimuksessa korostuu perinteisten tilastollisten menetelmien, kuten logit- ja probit-mallien, tehokkuus kryptovaluuttapörssin konkurssien ennustamisessa – näillä menetelmillä saavutetaan noin 81 prosentin tarkkuusaste. Huippuluokan koneoppimistekniikat, mukaan lukien Random Forest, Support Vector Machine ja Stacked Ensemble, vahvistavat nämä havainnot.
– Päättäjät voivat hyödyntää tutkimuksen havaintoja luodakseen käyttäjiä suojelevia käytäntöjä ja vahvistaakseen markkinan vakautta. Sijoittajat ja kaupankävijät voivat opetella tunnistamaan selkeät vaaran merkit – kuten korkeat maksut, rajallisen valuuttatarjonnan, keskitetyt pörssit ja yhdysvaltalaisten asiakkaiden pääsyn palveluun. Näin he voivat välttää epäluotettavia alustoja ja turvata sijoituksensa, Sapkota kertoo tutkimuksensa käytännön hyödyistä.
Lisätietoa
Sapkota, N. (2025) The Crypto Collapse Chronicles: Decoding Cryptocurrency Exchange Defaults. Journal of International Financial Markets, Institutions & Money. Vol. 99, article 102093.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niranjan Sapkota, nuorempi apulaisprofessori, Vaasan yliopisto
puh. +358 46 84 18 558
niranjan.sapkota@uwasa.fi
Kuvat

Linkit
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Juha Antila Vaasan yliopiston digijohtajaksi3.4.2025 14:03:02 EEST | Tiedote
Diplomi-insinööri Juha Antila on valittu Vaasan yliopiston digijohtajaksi. Hän aloittaa työnsä 12. toukokuuta 2025.
Artificial intelligence is an effective tool in exploring corporate reporting3.4.2025 13:08:59 EEST | Press release
Machine learning methods enable the efficient mining of large amounts of data from corporate reports. In her doctoral dissertation for the University of Vaasa, Finland, Essi Nousiainen presents how the new machine learning-based methods she has developed can be used to examine corporate reporting related to, among other things, responsibility, innovation, and blockchain.
Pk-yritysten kyky innovoida on vahvasti sidoksissa johtajien oppimiseen ja päätöksentekotaitoon2.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Toimitusjohtajien tavoilla oppia, soveltaa oppimaansa sekä tehdä päätöksiä on olennainen merkitys pk-yritysten innovatiivisuudelle ja uudistumiskyvylle, esittää Jutta Mäkipelkola Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa. Hänen tutkimuksensa paljastaa, miten toimitusjohtajien osaaminen muovaa pk-yritysten kyvykkyyksiä – ja millainen toimintakulttuuri ajaa innovaatiota.
Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote
Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.
Tekoälystä tehokas apu yritysten raportoinnin tutkimiseen31.3.2025 09:35:48 EEST | Tiedote
Koneoppimismenetelmät mahdollistavat yritysraporttien suuren datamäärän tehokkaan louhinnan. Essi Nousiainen esittää Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa, kuinka hänen muodostamillaan uusilla koneoppimispohjaisilla menetelmillä voidaan tutkia yritysten raportointia liittyen muun muassa vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen sekä lohkoketjuihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme