Hämeen ELY-keskus

Lauha ja sateinen sää nostaa vedenpintoja: Loimijoki saattaa tulvia seututielle 213

Jaa

Loimijoki on jo tulvinut Ypäjällä alavimmille pelloille. Loimijoen vedenpinnan ennustetaan nousevan seututien 213 pinnan tuntumaan huomenna torstaina. Puujoki ja Porvoonjoki saattavat nousta pelloille lähiaikoina. Taajamissa on hulevesitulvien riski.

Viime marraskuussa Loimijoki tulvi Ypäjällä laajoille alueille. Lähipäivien tulvan ennustetaan jäävän marraskuun tulvaa pienemmäksi.
Viime marraskuussa Loimijoki tulvi Ypäjällä laajoille alueille. Lähipäivien tulvan ennustetaan jäävän marraskuun tulvaa pienemmäksi. Kuva: Sanni Manninen Johansen

Lauha ja sateinen sää aiheuttaa pienten jokien ja purojen tulvimista koko Etelä-Suomessa. Kokemäenjoen alueella jokien vedenpinnat nousevat tällä viikolla vähintään pienen kevättulvan lukemiin. Viime marraskuun tulvalukemiin ei kuitenkaan ennusteta päästävän, jolloin marraskuussa seututien 213 useaksi päiväksi sulkeneessa tulvassa Loimijoen virtaama viisinkertaistui. Virtaaman arvioidaan tällä kertaa "vain" kolminkertaistuvan. Tulvasta ei myöskään ennusteta tulevan yhtä pitkäkestoista; vedenpinnan ennustetaan laskevan tavanomaisemmalle tasolle jo viikonlopun aikana.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei Loimijoen vesi ehkä sittenkään nouse niin korkealle, että seututie 213 joudutaan sulkemaan liikenteeltä. Ennusteet tarkentuvat kaiken aikaa. Sademäärillä ja lämpötiloilla on suuri merkitys sille, kuinka korkealle Loimijoen tulva tulee yltämään, toteaa vesitalousasiantuntija Jukka Sainio Hämeen ELY-keskuksesta.

Puujoki saattaa tulvia pelloille Kärkölässä, Hausjärvellä ja Janakkalassa. Myös Porvoonjoen vesipinta on maltillisessa nousussa. Suurempien virtavesien lisäksi pienemmät ojat ja purot saattavat tulvia. Vantaanjoen ennustetaan kuitenkin pysyvän uomassaan Riihimäellä.

Taajamissa voi esiintyä sateen ja sulamisvesien aiheuttamia hulevesitulvia.

Talven pohjavesitilanne on Hämeessä hyvä

Hämeessä pohjavedenpinnat ovat nousseet loppusyksystä lähtien ja ovat tällä hetkellä ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Normaalisti pohjavedet ovat talvisin laskusuunnassa, mutta tämän talven vaihteleva sää vesisateineen ja lumien sulamisineen ovat aiheuttaneet sen, että roudattomilla alueilla pohjavettä pääsee muodostumaan. Esimerkiksi Lammin Tullinkankaan pohjaveden seuranta-asemalla pohjavedenpinnat kääntyivät nousuun marraskuun alussa ja ovat siitä lähtien nousseet lähes puolimetriä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan näyttää siltä, että talousvesikaivoissa tulee riittämään lopputalvenkin aikana hyvin vettä, eikä merkittävää kaivojen kuivumista todennäköisesti tule esiintymään. 

Jatkuva varautuminen tarpeen myös talvisin

Ilmastonmuutoksen myötä on yhä tavallisempaa, että myös talvella tulvii. Siksi ranta-asukkaiden kannattaa ottaa tavaksi olla talvisinkin varautunut tulvien varalta ja siivota rannoilta veden varaan jäävää irtaimistoa ja varmistaa laiturien ja veneiden kiinnitykset. On asukkaiden ja yritysten omalla vastuulla suojella itseään ja omaisuuttaan tulvilta.

Ohjeita omatoimiseen varautumiseen sekä omaisuuden suojaamiseen löytyy vesi.fi-sivustolta täältä (vesi.fi).

Lisäksi on syytä muistaa, että tulvavedessä liikkumista tulee välttää. Virtaava vesi on voimakasta ja voi kaataa kulkijan jo matalillakin vesisyvyyksillä. Tierakenteiden rikkoutumista ei välttämättä havaitse samean tulvaveden alta, joten veden peittämällä tiellä liikkumista tulee harkita tarkkaan.

Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064
Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230

Tiedotus:
Hämeen ELY-keskuksen viestintä, tiedotus.hame@ely-keskus.fi

Kuvat

Viime marraskuussa Loimijoki tulvi Ypäjällä laajoille alueille. Lähipäivien tulvan ennustetaan jäävän marraskuun tulvaa pienemmäksi.
Viime marraskuussa Loimijoki tulvi Ypäjällä laajoille alueille. Lähipäivien tulvan ennustetaan jäävän marraskuun tulvaa pienemmäksi.
Kuva: Sanni Manninen Johansen
Lataa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Kuvituskuva.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Ulkoinen arviointi Hämeen ja Kaakkois-Suomen maaseudun kehittämissuunnnitelmista on käynnistynyt – ”Samalla kun arvioidaan mennyttä, voidaan saada eväitä tulevaisuuteen”22.1.2025 11:58:30 EET | Tiedote

Hämeen ELY-keskus on käynnistänyt yhdessä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa alueellisten maaseudun kehittämissuunnitelmien toimeenpanon (2014–2022) loppuarvioinnin. Arvioinnissa tarkastellaan kehittämissuunnitelmien tavoitteita, tuloksia ja vaikutuksia sekä muodostetaan kehittämissuosituksia tuleville rahoituskausille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye