Käytetystä hiekoitushiekasta seulotaan kierrätystuote Kreaten kiertotalousalueella
Vaativan infran rakentaja Kreate on jo vuosia ollut aktiivinen kiertotalouden edistäjä. Viimeisin virstanpylväs saavutettiin tammikuussa 2025, kun yhtiö sai omalla kiertotalousalueellaan seulotulle hiekoitushiekalle Ei enää jätettä -statuksen tiettävästi ensimmäisenä rakennusalan toimijana Suomessa. Kierrätetyn hiekoitushiekan uudelleenkäyttö vähentää ympäristövaikutuksia ja jätteen määrää sekä tuo tuntuvaa säästöä hiekoittamisesta aiheutuviin kuluihin.

Kreaten kiertotalousalueella Tikkurilantiellä Vantaalla seulotaan tulevana kesänä käytettyä hiekoitushiekkaa, jolle on myönnetty EEJ- eli Ei enää jätettä -status. Tammikuussa saadun ympäristöluvan ansiosta Kreate on tiettävästi ensimmäinen rakennusalan toimija, joka vastaanottaa, käsittelee ja myy kierrätettyä hiekoitushiekkaa.
Käytetty hiekoitushiekka luokitellaan lainsäädännön mukaan jätteeksi, joten keväisin kerätyn hiekoitusmateriaalin myyminen ja uudelleenkäyttö on käytännössä mahdotonta ilman ympäristölupaa.
– Otamme vastaan hiekoitushiekkaa, joka analysoidaan, seulotaan ja analysoidaan toistamiseen valvotussa prosessissa. Kunnat ja kaupungit sekä muut ammattimaiset toimijat, kuten kiinteistöhuoltoyhtiöt, voivat käyttää kierrätettyä hiekoitushiekkaa uuden tavoin väylien, piha- ja pysäköintialueiden sekä muiden alueiden hiekoittamiseen, kertoo kiertotalouden tuotantopäällikkö Topias Lahti Kreatelta.
Kierrättämällä hiekkaa säästetään luonnonvaroja ja kukkaroa
Tekemämme tutkimuksen mukaan Suomessa käytetään vuosittain talvikauden liukkaudentorjuntaan jopa 1,3 miljoonaa tonnia hiekoitushiekkaa ja -sepeliä. Esimerkiksi pelkästään pääkaupunkiseudun kunnalliset toimijat käyttävät sitä yli 150 000 tonnia vuodessa.
– Liukkaudentorjunnassa kivimateriaalin määrä on suuri, joten uudelleenkäytölle on selkeä tarve. Lisäksi EEJ-statuksen saaminen edistää hiekoitushiekan lainmukaista hyödyntämistä, mikä toivottavasti myös vähentää jätteeksi luokitellun hiekan käyttöä ilman ympäristölupaa.
EEJ-statuksen mukaista kierrätettyä hiekoitushiekkaa syntyy Kreaten Vantaan-kiertotalousalueella arviolta noin puolet kaikesta siellä vastaanotetusta hiekoitushiekasta.
– Tuottamalla ja tarjoamalla käytettyä hiekoitusmateriaalia säästämme luonnonvaroja ja vähennämme kokonaispäästöjä, jotka liittyvät hiekoitushiekan valmistamiseen, käsittelyyn, kuljetukseen ja käyttöön. Samalla autamme osaltamme hiekoitushiekan käyttäjiä täyttämään heidän kestävyystavoitteitaan. Lisäksi uusiohiekka on jopa puolet uutta hiekkaa edullisempaa, joten tämä tuo myös huomattavasti säästöä hiekoittamisen kustannuksiin, Lahti toteaa.
Seulomalla hiekoitushiekasta poistuvat roskat ja saadaan haluttu raekoko
Uusi, käyttämätön hiekoitushiekka valmistetaan tavallisesti neitseellisestä luonnonhiekasta tai -sorasta seulomalla ja hiekoitussepeli kalliosta louhimalla ja murskaamalla. Hiekka on rakenteeltaan sepeliä pyöreäreunaisempaa ja sitä käytetään erityisesti kevyen liikenteen väylillä.
– Vastaanotettu hiekoitushiekka tarkastetaan, käsitellään epäpuhtauksien poistamiseksi ja välivarastoidaan ennen jatkokäyttöä. Kun hiekoitusmateriaali ajetaan seulan läpi, siitä poistuu haluttua 3–8 millimetrin raekokoa pienempi ja suurempi kiviaines. Seulomalla saadaan poistettua tehokkaasti myös roskat, Vantaan kiertotalousalueen työnjohtaja Henri Pulkkinen selittää.
– Kiertotalousammattilaisemme varmistavat, että kierrätetty hiekoitushiekka vastaa kaikilta osiltaan liukkaudentorjuntaan käytettävää hiekoitusmateriaalia parantaen jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja muun liikenteen turvallista liikkumista Suomen talvisissa olosuhteissa, hän lisää.
Uusiohiekoitushiekan seulonnasta syntyvä halutun raekoon ylittävä materiaali eli ylite on mahdollista hyödyntää esimerkiksi maarakennuksessa ja maantäytöissä.
– Mikäli ympäristöluvan mukaiset ympäristötekniset vaatimukset eivät täyty ja hiekka ei saa EEJ-statusta, toimitamme sen ympäristöluvalliselle maankaatopaikalle. Kreatella tällainen hiekka voidaan myös hyödyntää maavallin rakentamisessa omalla Hirvihaaran kiertotalousalueellamme Mäntsälässä. Käyttökelvottoman ja pilaantuneen hiekan toimitamme ympäristöluvalliseen laitokseen, kertoo Topias Lahti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Topias LahtiKiertotalouspäällikköKreate Oy
Puh:+358 40 566 6053topias.lahti@kreate.fiKirsi-Marjut DickmanViestintäpäällikköKreate Oy
Haastattelu- ja materiaalipyynnöt
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Kreate Group on Suomen johtavia infrarakentajia. Yhtiö tarjoaa ratkaisuja siltoihin, teihin ja ratoihin, ympäristö- ja pohjarakentamiseen, kiertotalouteen sekä geoteknisiin tarpeisiin. Kreate laajensi vuonna 2022 toimintaansa Ruotsiin, missä Kreate Sverige AB:n liiketoiminta keskittyy vaativaan kallio- ja tunnelirakentamiseen. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 320 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää yli 450 henkilöä. Kreate Group on listattu Nasdaq Helsinkiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kreate Group Oyj
Kreatelle Mähkönsillan urakka – uusi betoninen palkkisilta palauttaa kaivatun liikenneyhteyden Lieksanjoen yli15.4.2025 16:19:38 EEST | Tiedote
Kreate Oy on allekirjoittanut 5,4 miljoonan euron sopimuksen Lieksan kaupungin kanssa Lieksanjoen ylittävän sillan uusimisesta. Uuden Mähkönsillan rakentamisen lisäksi Kreate purkaa nykyisen sillan sekä saneeraa katurakenteet ja hulevesiviemäröinnin. Arkkitehdin osallistuminen sillan suunnitteluun takaa sen, että marraskuussa 2026 liikenteelle avataan näyttävä silta.
Kreate Sverige nousee aliurakoitsijan roolista pääurakoitsijaksi uuden noin 9 miljoonan euron urakan myötä11.4.2025 09:45:28 EEST | Tiedote
Kreate Sverige on allekirjoittanut merkittävän pääurakoitsijasopimuksen, kun se allekirjoitti 10.4.2025 Trafikverketin kanssa tähän mennessä arvoltaan suurimman urakkasopimuksensa. Sopimus koskee Tukholman ohitustie -hankkeeseen kuuluvan Lovön tunnelin sisustamisurakkaa ja on arvoltaan 98 miljoonaa kruunua eli noin 9 miljoonaa euroa.
Kreate aloittaa Tampereen henkilöratapihan ensimmäisen vaiheen rakentamisen – sopimuksen arvo noin 40 miljoonaa euroa27.3.2025 11:49:30 EET | Tiedote
Kreate ja Väylävirasto ovat allekirjoittaneet noin 40 miljoonan euron arvoisen toteuttamissopimuksen Tampereen henkilöratapihan uudistuksen ensimmäisen vaiheen töistä. Työt käynnistyvät 7.4.2025 ja valmistuvat vuoden 2026 aikana. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan uusi Erkkilän silta, matkaterminaalin liittyvän Ratapihankadun sillan työt, Perkiön alueen ratatyöt sekä työvaiheita rautatieasemalla. Muiden töiden osalta hankkeen kehitysvaihe jatkuu, ja seuraavaan toteutusvaiheeseen arvioidaan päästävän vuonna 2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 202 miljoonaa euroa.
Kreate vahvistaa organisaatiotansa Ruotsissa – laajentuminen uusiin rakentamislajeihin käynnistynyt25.3.2025 09:08:15 EET | Tiedote
Kreate jatkaa kasvuaan Ruotsissa laajentamalla toimintaansa maarakentamiseen, mikä vahvistaa myös nykyistä kallio- ja betonirakentamisen liiketoimintaa. Maarakentamisen liiketoiminta-alueen johtajaksi on nimitetty Magnus Stenberg, jolla on parinkymmenen vuoden vahva kokemus rakennusalalta. Samalla Kreate Sverigen toiminta laajenee länsirannikolle Göteborgin alueelle. Organisaation vahvistaminen ja maantieteellinen laajentuminen on osa Kreaten strategista kasvutavoitetta Ruotsissa.
Kreate urakoi 58 miljoonalla eurolla Helsinki–Riihimäki-ratahankkeella – Uusin urakkasopimus allekirjoitettiin maaliskuussa13.3.2025 13:01:34 EET | Tiedote
Kreate on rakentanut kuutta urakkaa Helsinki-Riihimäki-ratahankkeella. Ensimmäiset kolme urakkaa ovat jo valmistuneet, ja kolmen osalta työt ovat vielä käynnissä. Viimeisin noin kahden miljoonan euron urakkasopimus allekirjoitettiin Väyläviraston kanssa maaliskuun alussa. Kreaten monipuolinen infraosaaminen on saatu hyödynnettyä täysimittaisesti Suomen vilkkaimmin liikennöidyllä rataosuudella: toteutuksessa on hyödynnetty yhtiön koko infran kirjo ratarakentamisesta turvalaite- ja sähkörataosaamiseen sekä väylä-, silta- ja pohjarakentamisesta kiertotalouteen. Kuuden urakan yhteenlaskettu arvo on noin 58 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme