Ravintola-alan oscarit on jaettu – tässä ovat Suomen kovimmat ravintola-ammattilaiset 2025
Ravintola-alan arvostetuimmat suomalaiset palkinnot jaettiin PRO-gaalassa Finlandia-talossa Helsingissä torstaina. PRO-palkintoja myönnettiin 16 kategoriassa. Lehdistöraadin suosikki oli yrittäjä Lauri Kaivoluoto. Markus Maulavirta palkittiin elämäntyöstään. Vuotuiset PRO-tunnustuspalkinnot jaettiin 23. kertaa.
Kotimaisen lähiruoan pioneeri ja Michelin-kokkien eturintamassa kulkenut Markus Maulavirta on yksi Suomen legendaarisimmista kokeista. Hän sai tunnustuksena elämänmittaisesta työstään PRO-gaalassa jaetun elämäntyöpalkinnon. Palkinto oli järjestyksessä toinen, ja ajoitus osui Maulavirran mukaan nappiin.
"Positiivista, ettei kaikki tule postuumisti", Maulavirta kommentoi.
Uransa merkittävimpinä aikoina Maulavirta pitää vuosiaan ravintola Georgessa, jolle hän tienasi vuonna 1991 yhden Suomen ensimmäisistä Michelin-tähdistä.
Lähiruoan sanansaattajana tunnettu Maulavirta nosti kotimaiset tuottajat esiin ravintola Nokassa ja monissa muissa yhteyksissä.
PRO-tunnustuspalkinnot myöntää horeca-alan ammattimedia Aromi. Vuotuinen PRO-gaala järjestettiin 23. kertaa.
”Ravintola- ja keittiöalalla on todella kovia ammattilaisia, jotka työskentelevät rakkaudesta lajiin. PRO-voittajat ovat suomenmestareita lajissaan, ja asiakkaalle on erityinen elämys päästä heidän serviisiinsä”, sanoo Aromin päätoimittaja Outi Tuomivaara.
PRO-gaala järjestettiin Finlandia-talossa. Lavalle nousivat illan aikana 16 sarjan kolme parasta, ja jokaisen sarjan voittaja palkittiin. Voittajat valitsi alan ammattilaisista koostuva tuomaristo.
Ehdokkaat asetettiin yleisellä haulla, ja finalistit saivat kerätä taakseen kannatusta esimerkiksi somessa. Ehdotuksia ja kannatusääniä PRO-palkinnon saajaksi tuli kaikkien aikojen suurin määrä, peräti 9 000.
Ääniharavaksi nousi Lehdistön PRO-palkinnon voittaja Lauri Kaivoluoto, joka on nostanut yrittäjänä vantaalaisen Backaksen menestykseen ravintola- ja tapahtumatilana.
Ammattikeittiön tuotekehittäjän sarjassa palkittiin Compass Groupin Ville Pyykönen, joka johti kapteenina yhtiön joukkueen kultaan kokkiolympialaisissa vuonna 2024.
Toinen kokkiolympialaisten kultamitalisti, helsinkiläisen Bistro Bardot’n kylmäkkö Mia-Maria Tschernij palkittiin puolestaan ravintolan kokki -sarjan PRO-palkinnolla. Keittiöpäällikkö-sarjan vei nimiinsä helsinkiläisen Basbas Kulman Veera Valtonen. Tuomaristo arvosti molempien modernia ja kehittävää otetta työhön.
Sosiaalinen vastuu nousi esiin etenkin Ammattikeittiön työntekijä -sarjan voittajan Marjo Sundströmin kohdalla: hän työskentelee monikulttuurisessa työyhteisössä espoolaisessa Mainingin koulussa työkavereinaan myös vammaispalvelun asiakkaat.
Yrittäjä-sarjassa katse kääntyi työllään Lapin matkailulle merkittävää vetoapua antaneeseen Rovaniemen Santaparkin Ilkka Länkiseen ja Katja Ikäheimo-Länkiseen.
PRO-tunnustuspalkinnot 2025:
Ammattikeittiön työntekijä
Marjo Sundström
Palveluvastaava, Mainingin koulu, Espoo Catering, Espoo
Ammattikeittiön päällikkö
Paula Kolppanen-Valli
Tuotantopäällikkö, Kilon keittiö, Espoo Catering, Espoo
Ammattikeittiön kokki
Kimmo Juslenius
Keittiömestari, Antell Väritupa, Vantaa
Ammattikeittiön tuotekehittäjä
Ville Pyykönen
Keittiömestari, tuotekehitys, Compass Group, Helsinki
Ravintolapäällikkö
Himal KC
Ravintolapäällikkö, Taco Bell Iso Omena, Espoo
Ravintolan asiakaspalvelija
Abdallah Medarhri
Vuoropäällikkö, Strawberry, hotelli Lilla Roberts, Helsinki
Ravintolan kokki
Mia-Maria Tschernij
Pääkylmäkkö, Bistro Bardot, Helsinki
Ravintolan keittiöpäällikkö/-mestari
Veera Valtonen
Keittiöpäällikkö, Basbas Kulma, Helsinki
Hovimestari/sommelier
Pilvi Auvinen
Sommelier ja ravintoloitsija, Grape Wine Bar & Tasting Room, Helsinki
Baarimestari
Matias Pietarinen
Baarimestari, Hotel Maria, Helsinki
Kahvilan työntekijä
Jenna Sällinen
Vuoropäällikkö, Fazer Cafe Töölö, Helsinki
Opettaja
Paraschos ”Akis” Staboulis
Lehtori, Perho, Helsinki
Yrittäjä
Ilkka Länkinen & Katja Ikäheimo-Länkinen
Santapark, Rovaniemi
Tulokas
Siiri Kallio
Tarjoilija, Ravintola Töölö, Helsinki
Innovaatio
Soupster Green Advisory Board
Soupster Family
Vastuullisuus
ResQ Club
ResQ
Elämäntyöpalkinto
Markus Maulavirta
Lehdistön palkinto
Lauri Kaivoluoto
Yrittäjä, Ravintola Backas, Vantaa
Kuvia voittajista ja PRO-gaalasta päivitetään kuvapankkiin: https://siirry.fi/3UL3
Lisätietoa voittajista, finalisteista ja PRO-palkinnoista: https://avecmedia.fi/propalkinnot/
PRO-palkinnoista vastaa horeca-alan ammattimedia Aromi, jota kustantaa Kamua Helsinki oy. Kamua Helsinki kuuluu Mediakonserni Keskisuomalaiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari Mikkonen-Mannila
Toimitusjohtaja, Kamua Helsinki (kilpailu ja kumppanuudet)
sari.mikkonen-mannila@kamuahelsinki.fi
+ 358 50 387 8308
Outi Tuomivaara
Päätoimittaja, Aromi (media ja uutisointi)
outi.tuomivaara@kamuahelsinki.fi
+358 44 550 5184
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.