Suomen tiedetoimittajain liitto

Tiedeuutisissa korostuu liian usein tutkijoiden erimielisyys—Tiedetoimittajain liiton palkitut tuovat tieteen musiikkiin, kauhuromaaneihin ja kaiken kansan ulottuville

Jaa
Kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaara sai Vuoden 2025 tiedetoimittaja -palkinnon.
Kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaara sai Vuoden 2025 tiedetoimittaja -palkinnon. Kuva: Mikko Käkelä. Valokuvan vapaa toimituksellinen käyttö kuvaajan mainiten. Saatavilla myös isommat kuvatiedostot.

– Rakastan tiedon keräämistä, se on kuin salapoliisityötä, tiedonmurusia, jotka johtavat aina seuraavaan. Toivon, että lukijoillenikin syntyy tunne, että vau, tällaistakin on, kertoo Vuoden tiedetoimittaja Tiina Raevaara.

Tiedetoimittajain liitto valitsi Tiina Raevaaran Vuoden tiedetoimittajaksi poikkeuksellisen monialaisesta toiminnasta tiedeviestinnän parissa. Hän on tuonut tieteen kaunokirjallisuuteen, tarinallisuuden ja omakohtaisuuden tietokirjallisuuteen sekä kouluttanut ja kolumnoinut.

Tutkijataustainen Tiina Raevaara on kirjoittanut lukuisia kaunokirjoja, tiedeaiheista journalismia sekä tietokirjallisuutta. Lisäksi hän on opettanut tiedeviestintää tutkijoille ja korkeakouluopiskelijoille ja toiminut mm. Turun yliopistossa työelämäprofessorina. Hän myös kirjoittaa Suomen Kuvalehteen Tarinoita tieteestä -kolumnisarjaa.

– Tiede ja journalismi ovat muodoiltaan erilaisia. Tieteellisesti tutkitun tiedon kertyminen on hidasta. Journalismi taas pyrkii nopeuteen, ja kaikki aiemmasta poikkeava saa palstatilaa, usein myös asiantuntijoiden erimielisyyttä liioitellaan. Yksittäinen tutkimus pitäisi aina sitoa kokonaisuuteen, toteaa Tiina Raevaara.

Lontoossa asuva tiedetoimittaja Melissa Heikkilä varoittaa tekoälyhypestä

40-vuotisjuhlavuonnaan Tiedetoimittajain liitto myönsi kaksi Vuoden tiedetoimittaja -palkintoa, joista toisen sai Lontoossa asuva Melissa Heikkilä. Hänet rekrytoitiin vastikään Financial Times -lehteen, jossa hän aloitti tekoälyyn erikoistuneena kirjeenvaihtajana. Aiemmin Heikkilä on toiminut yhdysvaltalaisessa MIT Technology Reviewssa, Politico Europen teknologiatoimittajana sekä The Economistissa. Vuonna 2024 hän oli mukana 100 Brilliant Women on AI Ethics™ -listauksessa. Vuonna 2020 Forbes nimesi hänet yhdeksi Euroopan markkinointi- ja media-alan 30 lupauksesta. 

Tiedetoimittajain liitto palkitsi Heikkilän rohkeasta ja omatoimisesta toimittajan uran rakentamisesta kansainvälisessä mediassa. Teknologiaan ja tekoälyyn perehtyminen syvällisesti on tärkeää, samoin kuin kriittisen katseen säilyttäminen paljon hypeä sisältävässä teknologiauutisoinnissa.

– Haluan tehdä ymmärrettäväksi uutta teknologiaa ja kertoa, mitä hyötyä tai vaaroja niistä voi seurata. Moni kokee pakkoa hypätä samaan junaan kuin muutkin, eikä uskalla kysyä tyhmiä kysymyksiä. Se on minun tehtäväni, Melissa Heikkilä sanoo.

Oikeuspsykologi Julia Korkman ja Arktisen keskuksen viestintä saivat tiedeviestintäpalkinnot

Oikeuspsykologi Julia Korkman on rakentanut musiikin ja luennon yhdistelmästä tehokkaan keinon tieteen popularisointiin. Suomen Tiedetoimittajain Liitto palkitsi tiedeviestintäpalkinnolla Korkmanin ja työryhmän konserttisarjasta Lauluja rikosrekisteristä.

Korkmanin mukaan tiede on tilanteessa, jossa sitä jatkuvasti haastetaan. Samaan aikaan sen tuottama tieto esitetään artikkelimuodossa, joka ei aivan helposti taivu TikTok-videoiksi.

– Tulisi miettiä, miten voimme viestiä tutkimuksesta tavalla, joka tavoittaisi sellaiset ihmiset, jotka eivät hae tieteellistä tietoa, hän sanoo. Tieteessä asiat esitetään usein faktoina ja tilastoina. Korkmanin mukaan niitä tarvitaan, koska ihmisten yksittäiset kokemukset harvoin hahmottavat suurta kuvaa.

– Mutta aitoon kokemukseen on mahdollista saada enemmän tarttumapintaa. Lauluissa voidaan mennä lähemmäs ihmisten omia kokemuksia, Korkman sanoo.

– On palkitsevaa nähdä, kun tutkittu tieto välittyy jollekin, joka todella tarvitsee sitä, toteaa Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestintäyksikön tiedetoimittaja Marjo Laukkanen. Neljän hengen viestintätiimi palkittiin Vuoden 2025 tiedeviestintäpalkinnolla uraauurtavasta ja poikkeuksellisen laaja-alaisesta työstä kotimaassa ja kansainvälisessä toimintaympäristössä.

– Kohtaamista parhaimmillaan tapahtui syksyllä 2024, kun tiedeviestintäyksikkö tutkijoineen kyläili Kolarin kunnankirjastossa kertomassa muun muassa lumi- ja ilmastonmuutostutkimuksesta. Tiedeviestinnässä laatu korvaa määrän ja yhteyksien luominen edesauttaa tiedon välittämisessä, sanoo tiedeviestintäyksikön päällikkö Markku Heikkilä.

Eikä arktisen alueen tutkimusviestintää voisi tehdä Helsingistä tai Brysselistä; jaettu kokemus pohjoisessa elämisestä on tärkeää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ulla Järvi
Pääsihteeri, Suomen tiedetoimittajain liitto
puh 040 7378614
ulla.jarvi@tiedetoimittajat.fi
www.tiedetoimittajat.fi

Kuvat

Kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaara sai Vuoden 2025 tiedetoimittaja -palkinnon.
Kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaara sai Vuoden 2025 tiedetoimittaja -palkinnon.
Kuva: Mikko Käkelä. Valokuvan vapaa toimituksellinen käyttö kuvaajan mainiten. Saatavilla myös isommat kuvatiedostot.
Lataa
Lontoossa asuva toimittaja Melissa Heikkilä palkittiin Vuoden 2025 tiedetoimittaja -palkinnolla.
Lontoossa asuva toimittaja Melissa Heikkilä palkittiin Vuoden 2025 tiedetoimittaja -palkinnolla.
Kuva: Ossi Riipinen. Valokuvan vapaa toimituksellinen käyttö kuvaajan mainiten. Saatavilla myös isommat kuvatiedostot.
Lataa
Vuoden 2025 tiedeviestintäpalkinnon sai oikeuspsykologi Julia Korkman työryhmänsä kanssa tiedettä ja musiikki yhdistävästä Lauluja rikosrekisteristä -konserttisarjasta.
Vuoden 2025 tiedeviestintäpalkinnon sai oikeuspsykologi Julia Korkman työryhmänsä kanssa tiedettä ja musiikki yhdistävästä Lauluja rikosrekisteristä -konserttisarjasta.
Kuva: Mikko Käkelä. Valokuvan vapaa toimituksellinen käyttö kuvaajan mainiten. Saatavilla myös isommat kuvatiedostot.
Lataa
Kuva: Eeli Eskola.
Vuoden 2025 tiedeviestintäpalkinto myönnettiin poikkeuksellisen laaja-alaisesta viestintätyöstä Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestintäyksikölle. Kuvassa Marjo Laukkanen (vas.), Markku Heikkilä, Anne Raja-Hanhela ja Arto Vitikka.
Valokuvan vapaa toimituksellinen käyttö kuvaajan mainiten. Saatavilla myös isommat kuvatiedostot.
Lataa

Linkit

Lisätietoa julkaisijasta

Suomen tiedetoimittajain liitto on journalistien, tiedeviestinnän asiantuntijoiden ja tieteellisten julkaisujen toimittajien liitto, jonka tavoitteena on edistää tieteellisen tiedon leviämistä ja käyttöä ja tukea alan ammattilaisten osaamista. Liitto jakaa myös Kopiosto-apurahoja tiedeviestintää edistävään toimintaan. Palkinnot rahoitetaan Kopiosto-korvauksilla. Tiedetoimittaja-palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja tiedeviestintäpalkinnon 2 000 euroa. Poikkeuksellisesti liiton 40-vuotisjuhlavuonna jaetaan kaksi Vuoden tiedetoimittaja -tunnustusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen tiedetoimittajain liitto

Ihminen on tunnevetoinen eläin, joka janoaa tarinoita – Palkitut tiedetoimittajat ja tiedeviestijät hiovat tieteestä esiin kiinnostavan ja tärkeän2.2.2023 01:00:00 EET | Tiedote

Vuoden 2023 tiedetoimittaja Kirsi Heikkinen tunnustaa, ettei tiedä muuta työtä, joka olisi samaan aikaan hauskaa, loputtoman kiinnostavaa ja tärkeää. Samanlaisella intohimolla työhönsä suhtautuvat myös Vuoden tiedeviestintäpalkinnon saaneen Tiedetripin toimittaja Henry Tikkanen ja palkitut informaatiomuotoilijat Juuso Koponen ja Jonatan Hildén.

Korona käänsi valokeilan tieteeseen, uutiskone ei käy ilman sitä – Vuoden 2021 tiedetoimittaja on Annikka Mutanen3.2.2021 12:00:00 EET | Tiedote

Vuoden tiedetoimittaja, Helsingin Sanomain Annikka Mutanen sanoo, että koronavirusepidemia on tietysti ikävä juttu, mutta sukupolvellamme ei ole syytä viritellä itkuvirsiä sen takia. Paljon pahemminkin voisi olla. Tämän vuoden tiedeviestintäpalkinto myönnettiin Tieteen päivien tapahtumatuottaja Mandi Vermilälle ja Museoliiton Museokortille. Tiedetoimittajain liiton historian ensimmäisen Vuoden ilmiö -tunnustuksen saa koronavirus, joka nosti tutkitun tiedon kysynnän aivan uudelle tasolla kaikkialla maailmassa.

/Embargo ma 3.2.2020 klo 00.01. Tiede elää faktoista, mutta ei tylsyydestä3.2.2020 00:01:00 EET | Tiedote

Vuoden tiedetoimittaja Leena Mattila on radion suorasuu Kun lääketieteen asiantuntija haluaa puhua alaraajoista Ylen toimittaja Leena Mattila tarkentaa: "tarkoitat siis jalkoja". Vuoden tiedetoimittaja Mattila ei kursaile yleistajuistaa huippututkijankaan puheita. Turhaa tieteellistä jargonia karsivat puheistaan myös Vuoden 2020 tiedeviestintäpalkinnon saajat, Ursan tiedottaja, tähtitieteilijä Anne Liljeström ja arkeologi, bloggaaja Ilari Aalto. "Kuuntelijamme haluavat tietoa, eivät he halua kevyitä lässyohjelmia, joissa julkkikset puuhaavat jotakin keskenään. Jotkut kuuntelijamme ovat todellisia tieteen suurkuluttajia, varsinkin liittyen avaruusaiheisiin, genetiikkaan tai psykologiaan." Tämä suorasukainen puhetyyli on juuri tyypillistä Leena Mattilaa, jonka Suomen tiedetoimittajan liitto palkitsi Vuoden 2020 tiedetoimittajana. Vuodesta 1998 asti Ylessä työskennellyt Mattila kuuluu Yle Radio 1:n Tiedeykkösen tiimiin, jossa aiheiden kirjo on lavea. Kuluneen vuoden aikana hän on valistan

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye