Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Valtakunnallinen #OlenTukena-kampanja tuo esiin tukihenkilötoiminnan positiiviset vaikutukset lasten ja nuorten hyvinvointiin ja elämään

Jaa

#OlenTukena-kampanjaa vietetään 10.–16.2.2025. Viikon aikana tukihenkilöiden, tukiperheiden ja aikuiskavereiden tarinoita jaetaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #OlenTukena, #JagStöder ja #IamSupporting.

Tukihenkilötoiminta on vapaaehtoistyötä, jossa aikuinen toimii lapselle tai nuorelle turvallisena ja luotettavana aikuisena. Tukihenkilö ja tuettava lapsi tai nuori näkevät toisiaan muutaman kerran kuussa esimerkiksi yhteisen tekemisen merkeissä.

Tätä vapaaehtoistoimintaa tehdään näkyväksi #OlenTukena-kampanjassa 10.–16.2.2025. 

Kampanjassa ovat mukana Helsingin kaupunki, Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry, Pelastakaa Lapset, Yhteiset Lapsemme, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri, SOS-Lapsikylä, OmaKamu, HelsinkiMissio, Mieskaveritoiminta, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialue.

Vapaaehtoinen tukihenkilötoiminta on enemmän kuin pelkkää apua: se voi tarjota pysyvän paikan toisen elämässä

Vapaaehtoisia tukihenkilöitä tarvitaan ympäri Suomea. EHJÄ ry:n Omilleen-toiminnan kautta ystävyyden löytänyt tukipari Yasemin, 20, ja Pipsa, 35, kertovat, että viisi vuotta kestänyt tukisuhde on muuttunut syväksi ystävyydeksi, joka on tuonut iloa ja voimaa molemmille.

– Joskus, kun mulla on erityisen rankkoja ajanjaksoja, niin meidän näkeminen Pipsan kanssa voi olla yksi ainoista positiivisista asioista sillä viikolla tai jopa sinä kuukautena, Yasemin kertoo.

– Olen todella onnekas, että Yasemin on tullut mun elämään. Koen, että hän on minulle enemmänkin perheenjäsen kuin pelkkä ystävä tai tuettava nuori, Pipsa sanoo.

Kasvatuspsykologian professori, tutkija ja kirjailija Niina Junttila: “Nuoruuden yksinäisyydellä voi olla isot vaikutukset”

Yksinäisyys on Suomessa valtava ongelma kaikissa ikäluokissa, ja koronan myötä nuorten yksinäisyyden kokemukset ovat lisääntyneet huolestuttavissa määrin.

Kasvatuspsykologian professori ja #OlenTukena –kampanjan tukija Niina Junttila on tutkinut lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja kirjoittanut aiheesta kirjoja.

Junttila kertoo, että nuoruuden yksinäisyyden pitkittyessä vaikutukset laajenevat vaikeampaan psyykkiseen oireiluun, kuten eristäytyneisyyteen, ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen, aggressiivisuuteen sekä itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin.

#OlenTukena –kampanja muistuttaakin tukisuhteiden mahdollistamasta turvallisesta yhdessäolosta sekä sen voimasta lasten ja nuorten yksinäisyyttä vastaan.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot

Mari Mehtonen, lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta, Helsingin kaupunki, p. 09 310 43112, mari.mehtonen@hel.fi

Roosa Klemetti, Omilleen-toiminnan koordinaattori, EHJÄ ry, p. 045 843 9651, roosa.klemetti@ehja.fi

www.olentukena.fi

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella

Toinen linja 4A

PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)

www.hel.fi/sotepe

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye